Till sidans huvudinnehåll
Såpbubblor flyger omkring den uppblåsbara vita tygbubblan The Great Escape som står uppställd på ett torg. I bakgrunden syns folk under ett partytält.
Ett av de minnesvärda ögonblicken från sommarens jubileumsfirande var när Prototyp Göteborg besökte Bergsjön. Foto: Happy Visuals

Minnesvärda ögonblick från sommarens jubileumsfirande

Publicerad 21 september 2023

Vi firade Göteborg 400 år hela sommaren. Vi har samlat de mest minnesvärda ögonblicken av allt du kunnat se, höra, göra och uppleva med Prototyp Göteborg från start vid Jubileumsfestivalen ända fram till finalhelgen.

Vi invigde Prototyp Göteborg och Omställningslabbet

Tre personer hjälps åt att dra upp ett grönt snöre, med publik i bakgrunden.

Ett kollage av två bilder, en på entrén till Omställningslabbet och en på en dansare som håller upp en arm mot ett trätak.

Vi invigde Prototyp Göteborg och Omställningslabbet under första dagen av Jubileumsfestivalen, 2 juni. Många kom för att höra tal från bland andra stadsarkitekten Björn Siesjö och stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren före de gemensamt gjorde en hållbar variant av att "klippa bandet". Därefter bjöd Danceremainings på spännande danskonst och Göteborgs Universitet bjöd på framtidens mat från havet.

Kungligt besök under invigningen av nya hamnbadet och Jubileumsparken

Ett kollage av två bilder, en på när en person hoppar ner i en pool framför Kungen och Drottningen och en på några som sitter på en gul bänk med blicken mot kanalen.

Väldigt många kom för att se invigningen av nya hamnbadet och Jubileumsparken, men kanske också Hans Majestät Konungen och Hennes Majestät Drottningen som gästade den. De fick också se bland annat när presentatören Stefan Odelberg gjorde ett klassiskt bomben-hopp ner i en av bassängerna, iklädd en blåvit-randig herrbaddräkt.

Foton: Jonatan Samsonowitz

Forum om hållbar stadsutveckling väckte engagemang

Parisa Amiri står med ena handen i midjan och med den andra stödd på en stol, med Läppstiftet och Platinan.

Ett kollage av fyra bilder föreställande personer i en paneldiskussion och föreläsare. På en av bilderna syns en större publik.

Under Jubileumsfestivalen anordnade Prototyp Göteborg två forum fyllda av föreläsningar och samtal om återbruk, cirkulärt byggande, demokrati och social hållbarhet. Parisa Amiri var moderator och andra deltagare var bland andra Doina Petrescu, Gert Wingårdh, Nicholas Duxbury Ransome och Ola Serneke. På plats fanns även representanter från flera av Prototyp Göteborgs branschpartners för att diskutera frågor så som hur återbruk måste bli praxis, hur viktig samverkan är för att vi ska nå våra klimatmål liksom få en sammanhållen stad och hur vi kan övervinna bostadsbristen i Göteborg.

Show me, don’t tell me visade prototyper som en del av stadsutvecklingen

Foton och en skylt med texten ”Show me, don’t tell me” sitter uppsatta mot en byggnadsställning inklädd med blå textil.

På fasaden av Omställningslabbet kunde du under sommaren ta del av utställningen Show me, don’t tell me som visade exempel på projekt som genomförts i Göteborg under de senaste tio åren, där prototyper varit en del av stadsutvecklingsprocessen. Utställningen är formgiven av det tyska arkitektkollektivet raumlaborberlin, som även var med och byggde prototypen ”Allmänna bastun” tillsammans med göteborgarna.

The Breeze tillverkade 400 plaststavar till konstinstallation

Tre bilder som visar tillverkningen av plaststavar hos plastfabriken The Breeze och en påbörjad konstinstallation av plaststavarna.

Under hela sommaren kunde du vara med när Prototyp Göteborgs ena Open Call-vinnare the Breeze tillverkade 400 stavar av återvunnen plast, bland annat skräp från strandstädningar. Under finalhelgen kunde du också se hur den lilla plastfabriken skapade en konstinstallation med hjälp av dessa stavar. Denna konstinstallation och bänk kommer nu finnas kvar i Frihamnen.

Du kunde experimentera i Frihamnens egen vindpark

Kollage av tre bilder, en på en rosa drake flyger i en blå himmel, en på vindparken i Frihamnen med svartvitrandiga stolpar som det hänger röda flytbojar på och en på en person som håller upp ett fiskenät som det kommer såpbubblor ur.

Hos Prototyp Göteborgs andra Open Call-vinnare kunde du experimentera med vinden under finalhelgen. I The Wind Park anordnades workshops i Frihamnen för att hylla vinden. Här kunde alla, både stora och små, bygga och flyga sin egen drake av återvunnet material eller blåsa bubblor med hjälp av exempelvis gamla fiskenät.

Första spadtaget av nya spårvägen mellan Frihamnen och Lindholmen

Tre personer tar ett gemensamt spadtag i en grushög med en trehandad spade.

Den 5 juni välkomnades allmänheten till en första spadtaget-ceremoni för bygget av den nya spårvägen mellan Frihamnen och Lindholmen. Bygget av den nya spårvägen startade i sommar och beräknas pågå till årsskiftet 2025 / 2026.

Viktiga branschpartners bidrog stort till sommarens program

Utan sina samverkansparter så hade det inte ens varit möjligt att genomföra Prototyp Göteborg. Så tack till Okidoki, Krook & Tjäder, Wingårdhs, Balder, Nordstan, Serneke, Liljewall, Semrén&Månsson, Vasakronan, Jernhusen och Peab. Här är lite av det du kunde se, höra, göra och uppleva tillsammans med dem:

Kollage av tre bilder, en på byggnaden Läppstiftet upplyst på natten, en på en färgglad målning på ett tak och en på ett barn som kör en mindre bil.

 • Vasakronan bjöd in till en utställning genom 80-tals-ikonen Läppstiftet, om byggnadens och platsens historia och framtidens Lilla Bommen.
 • Nordstan invigde en nästan 2000 kvadratmeter stor muralmålning på sitt P-hustak. En del av ett europeiskt kulturprojekt som skapar kulturella arenor på tak för att frigöra potentialen i dessa stora, outnyttjade centrala ytor.
 • I Peab Land kunde barn köra upp med små elbilar för att ta körkort i både hållbarhet och trafiksäkerhet. Över 4000 körkort delades ut bara under Jubileumsfestivalen.

Foton (från vänster till höger): Markus Esselmark, Nordstan, Peab

Ett kollage av tre bilder, en på en person som står i stadsmiljö, en på en folksamling som tittar och går mot en grupp höga flerbostadshus och en på två personer som föreläser.

 • Arkitekterna Rickard Stark och Fredrik Hansson från Okidoki tog under sommaren med sig besökare på stadsvandringar genom Göteborg, med stopp vid restauranger och barer som de har ritat.
 • Liljewall bjöd in till en guidad stadsvandring i Kallebäck. Många nyfikna göteborgsbor tog följe med arkitekterna för att lära sig mer om denna framväxande stadsdel och om de projekt som Liljewall, i samarbete med Wallenstam, ritat där.
 • Hemma hos Krook & Tjäder kunde du gå på speed-dejting med arkitekter, inredningsarkitekter och landskapsarkitekter. Dessutom presenterade de sitt Arena-förslag om hur Scandinavium och Valhallabadet kan transformeras för att möta morgondagens behov.

Foton (från vänster till höger): Okidoki, Liljewall, Krook & Tjäder

Samtal om hur Göteborg får hållbara resor och transporter

Två personer står på en scen och föreläser framför en publik.

Under Jubileumsfestivalen kunde du delta i ett seminarium om framtidens hållbara resor och transporter i Göteborg, kopplat till stadens arbete med miljö- och klimatutmaningen. Här fick du möjlighet att lära dig mer om elektrifiering, vårt ökade behov av el och hur de hållbara och smarta teknikerna skalas upp.

Per Bolund och Karin Pleijel var några av alla som besökte Flytevi

Kollage av två bilder, en porträttbild av Per Bolund och Karin Pleijel och en bild på när de kollar på en del av havsodlingen ute på kolonilotten.

Många besökte Sveriges första stadsnära havsodling, den marina kolonilotten Flytevi, i sommar. Under finalhelgen fick Flytevi även celebert besök när Per Bolund (MP) och kommunalrådet Karin Pleijel (MP) kom förbi för att höra om och smaka på framtidens sjömat, till exempel sjöpungsfärs.

Foton (från vänster till höger): Kajsa Centre, Klas Eriksson

Prototyp Göteborg besökte Nordstan

Inne på ett köpcentrum står en scen uppställd med både stående och sittande publik framför. Här står också några runt en vit kub.

Kollage av två bilder, en på en modell med byggnader i olika färger framför en person som står och ler. Och en på två personer som pratar vid ett runt ståbord.

Prototyp Göteborg stod i Nordstan under två dagar. Här kunde du bland annat ta del av ett fullspäckat scenprogram, bolla dina planer med bygglov från stadsbyggnadsförvaltningen, träffa arkitekter och se pågående och kommande stadsutveckling i Göteborg på Älvstadsmodellen.

Prototyp Göteborg åkte till stadsdelar utanför centrala stan

I augusti månad var Prototyp Göteborg ute på turné till fyra stadsdelar utanför centrala stan; Bergsjön, Hammarkullen, Biskopsgården och Frölunda. Det blev ett fullspäckat och varierat program som arrangerades tillsammans med lokala aktörer på de olika platserna som Prototyp Göteborg kom till.

Kollage av två bilder, en på den uppblåsbara bubblan The Great Escape med folk under ett tält i bakgrunden och en på två barn som spelar pingis i ett vitt tygklätt rum

Prototyp Göteborg i Bergsjön. Foton: Happy Visuals

Alt-text: Kollage av två bilder, en på en folksamling kring olika aktiviteter på ett torg och en på några människor som står framför en målning som täcker en husgavel.

Prototyp Göteborg i Hammarkullen. Foton: Happy Visuals

Kollage av två bilder, en närbild på en hand med stekspade som tillagar mat i en wokpanna och en på ett barn styr på en flotte av vattendunkar på en stor vattenpöl i regnet.

Prototyp Göteborg i Biskopsgården. Foton: Happy Visuals

Kollage av två bilder, en på någon som föreläser på en utomhusscen framför publik och en på Kapten Kryp.

Prototyp Göteborg i Frölunda. Foton: Happy Visuals

Guldlejonvinnaren Sandi Hilal gästade Bergsjön med Al-Madhafah

En rund gul matta ligger på ett golv bredvid en bokhylla, på den finns kuddar med arabiska tecken, en teservis och ett frukfat.

Några personer sitter och pratar på en gul matta runt en teservis och ett frukfat.

Guldlejonvinnaren Sandi Hilal (DAAR) ställde ut sitt verk Bergsjön Living Room – Al-Madhafah under fyra dagar i samband med 1-årsfirandet av Kulturhuset Bergsjön och Prototyp Göteborgs turné. Al-Madhafah är arabiska och är ett vardagsrum tillägnat gästfrihet, beläget på gränsen mellan den privata och publika sfären. Konstverket var även performativt, vilket innebär att det innehöll en eller flera personer som gör något.

Foton: Happy Visuals

Några sista ögonblick vi absolut inte får glömma

Det är så mycket mer vi egentligen skulle kunna nämna men här har du några sista ögonblick i korthet:

Kollage av fyra bilder: en på en grön husbåt i en hamn, en på en kontorsplats vid en dörr ut mot vattnet, en på en träbro som står på asfalt och en på en grupp människor varav en pekar mot en grön bubblig yta.

 • Du kunde besöka husbåten Anna, en prototyp för småskaligt boende på vatten, byggd av bland andra Egnahemsfabriken.
 • Chalmers-studenter började bygga prototypen Jubileumsbron inför publik under Jubileumsfestivalen och invigdes senare under sommaren.
 • Prototyp Göteborg hade guidade turer av sitt gångstråk och prototyper, på både svenska och engelska.

Kollage av fyra bilder på aktiviteterna beskrivna nedan.

 • Gryaab kom på besök för att genom roliga aktiviteter, så som bajsbasket, utbilda barn om vad som är okej att slänga i toaletten och vad som passar bättre i soptunnan.
 • Du kunde gå på många olika workshops i Omställningslabbet, bland annat flera med fågeltema där man exempelvis såg över fåglarnas möjlighet att få tag på mat idag och hur de kan leva i harmoni med oss människor i stadsmiljö.
 • Det blev fullsatt när det var filmvisning utomhus tillsammans med Doc Lounge. På filmduken rullade Fredrik Gerttens film Breaking social.
${loading}