Till sidans huvudinnehåll
Bokomslag Ronja Rövardotter- Illustration. Ronja i skogen.
Illustration: © Design Ilon Wikland AB. Ronja Rövardotter: TM och © The Astrid Lindgren Company

Så blir våren på Göteborgs museer och konsthall

Publicerad 19 januari 2024

Ny säsong innebär hundratals nya aktiviteter på Göteborgs museer och konsthall. Det bjuds även på ny konst och utställningar. Här kommer ett axplock ur programmen.

Älskade sagobilder på Göteborgs konstmuseum

Ilon Wikland är en av Sveriges mest älskade barnboksillustratörer. Med sina illustrationer av Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket har hon gjort djupa intryck hos flera generationer.

I vårens stora utställning Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv visas drygt 400 originalverk i en lekfull miljö som uppmuntrar barnens eget utforskande.

Öppnar 25 maj

Läs mer om Ilon Wikland och utställningen på Göteborgs konstmuseums hemsida.


Expressivt måleri på Göteborgs konsthall

I maj bjuder konsthallen på en utställning med den Göteborgsbaserade konstnären Jonatan Pihlgren som har väckt uppmärksamhet för sitt expressiva måleri, unika stil och konstverk där vardagsmotiv möter infall, drömmar och fantasier.

Öppnar 4 maj

Läs mer om Jonatan Pihlgren och utställningen på Göteborgs konsthalls hemsida.


Nostalgiska återblickar på Göteborgs stadsmuseum

Göteborgs-Postens Hjörnearkiv, som donerats till Stadsmuseet, innehåller miljontals historiska pressbilder från 1900-talet till idag. Nu djupdyker museet i denna bildskatt och presenterar fotoutställningen Återblickar som kretsar kring göteborgarnas favoritplatser i staden.

Öppnar 23 mars

Läs mer om utställningen på Göteborgs stadsmuseums hemsida


Existentiella bildvävar på Röhsska museet

Konstnären Lena Cronqvist är känd för att skildra teman som barndom, familjeliv, moderskap och livskriser i sina målningar och bildvävar. Under våren visar Röhsska museet två av Lena Cronqvists bildvävar ur samlingen samt ett inlånat verk.

Visas från 22 januari

Läs mer om verken på Röhsskas hemsida


Havets kvinnor dyker upp på Sjöfartsmuseet Akvariet

Genom porträtt, unika föremål och film får du möta dykarkvinnorna haenyeo, som lever på ön Jeju utanför Sydkorea. Utställningen Haenyeo – havets kvinnor har tidigare visats en kort period på Sjöfartsmuseet Akvariet och på en uppmärksammad turné.

Öppnar 9 mars

Läs mer om haenyeo och utställningen om havets kvinnor


${loading}