Till sidans huvudinnehåll

Det råder eldningsförbud

Senast uppdaterad: 1 juni 2023 klockan 15:16

Göteborgs Stad har infört eldningsförbud för all eldning och grillning i skog och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Eldningsförbudet gäller från 1 juni klockan 15.00 och tills vidare.

Förbjudet att elda i skog och mark inom kommunen

Strunta i plastkonfetti - minska mängden plast i haven

Publicerad 19 april 2022

Plastkonfetti utomhus är förbjudet från 30 april 2022. Men det finns alternativ, till exempel att blåsa såpbubblor, kasta blomblad eller pynta med flaggor.

Ofta förknippas festliga firanden som till exempel studenten, med konfetti. Men när man skjuter upp plastkonfetti i luften kan bitarna färdas ganska långt. De faller också ner på marken där man står. Det är svårt att städa upp, och om plastkonfettin rinner ner i dagvattenbrunnen eller blåser iväg till ett vattendrag så kommer den till slut att rinna ut i en sjö eller i havet. Det är ett nedskräpningsproblem och en onödig källa till mikroplastspridning.

Sveriges riksdag röstade under 2021 för ett genomförande av EU:s engångsplastdirektiv. Syftet är att minska mängden engångsplast och EU har listat ett antal produkter. Sverige har gjort en nationell utökning som innebär att förbudet  gäller även  plastkonfetti.

Flera andra alternativ

Förbudet mot plastkonfetti utomhus behöver inte innebära att firandet blir mindre festligt. Det finns alternativ. Såpbubblor är bra. Vid större arrangemang, som utspring från gymnasiet, går det till exempel att använda en såpbubbelmaskin. Det kanske inte en privatperson kan skaffa, men det finns såpbubblor för användning i mindre skala också. Ett annat alternativ till plastkonfetti är blomblad. Är bladen lite hårdare så går det att stansa ut konfetti med hålslag.

Miljöförvaltningen i Göteborg försöker att informera om förbudet så att det når så många som möjligt. Vi har till exempel meddelat alla rektorer på stadens gymnasieskolor, inför kommande studentutspring. 

${loading}