Till sidans huvudinnehåll
Bild på person med svarta jeans. Bakfickan är sliten i formen av ett bibliotekskort.

Kortet som lämnar avtryck

Publicerad 28 maj 2024

Att bibliotekskortet är nyckeln till allt som biblioteket har att erbjuda, det är det budskapet som biblioteken i Göteborg vill förmedla till göteborgarna i vårens kampanj. Runt om i staden, på spårvagnar och informationstavlor syns kampanjen under vecka 22 och 23.

– Alla är välkomna till biblioteken, här finns något för alla. Kanske föredrar du att lyssna, vill ha en bok med stor stil eller på ett annat språk? På biblioteken finns det över 650 000 olika titlar att välja på, både som fysisk bok eller digitalt, för stora och små. Du kan också låna dator och söka i bibliotekens digitala tjänster där du bland annat hittar film, tidningar och tidskrifter från hela världen. Allt du behöver är ett bibliotekskort, förklarar Anna Petrén-Kihlström,  verksamhetsområdeschef på Stadsbiblioteket.

– Snart är det sommar och då har vi också sommarlån som gör att du får ha dina böcker lite extra länge. Välkomna till oss, hälsar Anna Petrén-Kihlström.

Kampanjidén

Kampanjens utformning är en blinkning till den romantik som finns kring de märken som snusdosor kan lämna efter långvarig förvaring i fickan. Tanken är att bibliotekskortet ska användas lika flitigt och alltid vara med i fickan och på samma sätt lämna ett avtryck efter sig.

– Kampanjbudskapet ”Kortet som lämnar avtryck” syftar till både det fysiska avtrycket på jeansen kortet gör och avtrycket som bibliotekens innehåll lämnar på människan. Det avtryck som litteraturen eller mötena mellan människor på biblioteket ger, säger Olof Westman, kommunikatör.

Med ett bibliotekskort får göteborgarna tillgång till alla böcker som finns på biblioteken, både digitala och fysiska. De kan också streama film, låna datorer och lyssna på ljudböcker. På vissa bibliotek finns musikinstrument att låna, symaskin att använda eller ljudrum att spela in till exempel podcaster i.

Ett bibliotekskort skaffar man enklast genom att besöka ett av stadens bibliotek. På goteborg.se/bibliotek kan man läsa mer om hur det går till och även skaffa ett tillfälligt lånekort online som kan användas för att till exempel reservera böcker.
 


${loading}