Till sidans huvudinnehåll
Visionsbild av hur Masthuggsparken skulle kunna se ut.

Kommersen ersätts med Masthuggsparken

Publicerad 1 februari 2022

I vår rivs Kommersen och ersätts med en grön oas. Den cirka 2 000 kvadratmeter stora Masthuggsparken blir en plats med sköna sittplatser och ytor för lek och picknick – men får också en viktig funktion när det kommer till extremväder.

En grön liten pärla som står i kontrast till det hårda stadslandskapet. Så beskriver park- och naturförvaltningen den nya park som snart ska växa fram mellan Första Långgatan och Masthamnsgatan. Masthuggsparken, inramad av träd och planteringar, blir en grönskande plats som bidrar till en känsla av närhet till naturen. En bred trappa ska erbjuda sittplatser att luncha eller sola på, och nedanför den kommer gräsytan att breda ut sig. Där ska finnas lekskulpturer för de allra minsta besökarna men också plats för annan lek och picknick. 

– Vi har försökt att skapa en park där alla ska känna sig välkomna. Masthuggsparken blir ett viktigt tillskott för de som vistas och bor i området, då det i dagsläget är brist på park i den här delen av stan, säger projektledare Hilda Franklin. 

Magasinerar regnvatten för att undvika översvämningar

Masthuggsparken är, förutom en plats för rekreation, en investering inför framtiden. Stora mängder vatten i form av häftiga skyfall spås bli allt vanligare, och ställer krav på tekniska lösningar. Platsen där parken ska byggas är en lågpunkt dit regnvatten rinner vid skyfall. För att skydda byggnader runt omkring från översvämningar ”skålar” man parken och låter den fungera som ett magasin. Där finns plats för cirka 800 kubik regnvatten. 

– När regnet sedan lättar och ledningarna inte längre är fulla, rinner vattnet ut igen via ledningssystemet. Vi bygger för framtiden och då är det viktigt att tänka hållbart. Parken har inget bäst före-datum, säger Hilda Franklin.

Återanvänder material från förr

I planeringen av Masthuggsparken är man mån om att ta hänsyn till den befintliga miljön. Den ruffiga delen av hamnen har lyfts in i både utformning och materialval. Trappan görs i råkilad granit och ambitionen är att återanvända meterlånga krönarstenar, som en gång tillhörde den gamla kajen, som sittmöbler i Masthuggsparken. Stenarna kommer från kajen som man nu river för att börja utbyggnaden av halvön. 

– Att kunna bevara Masthuggskajens historia och lyfta områdets karaktär känns spännande. Vi har försökt platsförankra parken så gott vi kan för att fånga upp platsens identitet och jobba mer hållbart, säger Hilda Franklin.

Bygget av Masthuggsparken planeras starta år 2025. Den väntas stå klar år 2026.

${loading}