Till sidans huvudinnehåll
Illustration på tre människor som står i led för att rösta

Tio vinnande förslag i Litteraturstråkets medborgarbudget

Publicerad 8 september 2023

Barn och vuxna i Backa och Brunnsbo har nu röstat fram hur 800 000 kronor i Litteraturstråkets medborgarbudget ska fördelas. På Frihamnsdagarna presenterades de vinnande förslagen som ska bli verklighet i höst.

I våras startades Litteraturstråkets medborgarbudget för att ge invånare i området Backa och Brunnsbo möjlighet att bestämma hur 800 000 kr ska användas. Temat var sociala aktiviteter som kan göras eller upplevas tillsammans.

Under sommaren har förslag från barn och vuxna på aktiviteter strömmat in. Efter kampanjande och röstning om bästa förslag har de vinnande förslagen nu utsetts. De tio förslagen som fick flest röster och som kommer att förverkligas i höst presenterades på Frihamnsdagarna.

— Det har varit ett stort engagemang för de förslagen som barn och vuxna har skickat in. Nu börjar det roliga med att arrangera alla aktiviteter som invånarna har önskat, säger Klara Wettre, projektledare för Litteraturstråkets medborgarbudget.

Totalt kom det in 50 förslag och antal godkända röster var 1650 stycken.

Simskola för barn, tivoli i Brunnsbo, kvartersbio i Backa och utflykt till Borås djurpark var några av de vinnande förslagen.

Aktörer går ihop för att förverkliga förslagen

Nu påbörjas ett samarbete med flera förvaltningar, fastighetsbolag och föreningar i området för att arrangera de aktiviteterna som har fått flest röster. Hisingens invånarguider kommer att vara med och jobba under flera av aktiviteterna och finnas som resurs.

— Förutom att medborgarna är delaktiga och engagerade så är samverkan mellan alla inblandade en stor vinst i den här processen, säger Klara Wettre. 

Vinnande förslag

De idéer som fick flest röster och som därmed får dela på medborgarbudgeten är:

  • Simskola för barn (84 röster)
  • Dream café, en social mötesplats (77 röster)
  • Tivoli i Brunnsbo (67 röster)
  • Familjedag/matfestival i Backa (63 röster)
  • Matmarknad i Brunnsbo (60 röster)
  • Kvartersbio - återupplivning av Bio Rex/Backa Bio (57 röster)
  • Köra Gokart (för ungdomar) (52 röster)
  • Cykelkurs för vuxna (50 röster)
  • Konsert i Backa/Brunnsbo (48 röster)
  • Utflykt till Borås Djurpark (47 röster)

Om medborgarbudgeten

Litteraturstråkets medborgarbudget är ett pilotprojekt som drivs av socialförvaltningen Hisingen och pågår under 2023. Det är en pott pengar där de som bor och verkar i Backa och Brunnsbo kan vara med och bestämma vilka aktiviteter ska arrangeras i området längs med Litteraturgatan. I potten finns 800 000 kronor.


${loading}