Till sidans huvudinnehåll
aktivitetsbana med en polkagrispil, karameller och dounuts.
Elevernas aktivitetsbana bestående av karameller, polkagrisar och dounuts pryder ny skolgården. Foto: Hanna Dewrang

Eleverna på Lindåsskolan har varit med och skapat en ny aktivitetsbana

Publicerad 19 september 2023

Höstterminen 2022 hade Lindåsskolans elevråd F-3, en önskan om att skapa en ny aktivitetsbana på skolgården, som skulle vara längre och mer utmanande. En aktivitetsbana ska locka till rörelse och aktivitet och ge eleverna möjlighet att öva upp sin styrka, balans, motorik och kondition.

När elevrådet lyfte att de ville ha en ny aktivitetsbana på skolgården, var det enligt biträdande rektorn Marie Sörensen självklart att bjuda in eleverna till att själva vara med och utforma banan. Alla elever i samtliga klasser från förskoleklass till årskurs 3 har varit med och skapat förslag på hur en ny aktivitetsbana skulle kunna se ut. 

Eleverna fick rösta på vilken vi aktivitetsbana de tyckte var bäst 

Varje klass bidrog sedan med varsitt förslag och totalt sattes 12 bidrag upp i skolmatsalen. Eleverna fick rösta på vilket förslag de tyckte om mest. Det var flera bra förslag, men till slut var det aktivitetsbanan från klass 3A som fick flest röster och som då skulle skapas på skolgården.  

- Vi skapade en bana med olika godisar. Vi tänkte att det var något som många skulle tycka var kul

och gilla. Till exempel kan vi hoppa mellan olika karameller och springa på en godisrem, säger de tre eleverna som har varit med och tagit fram den aktivitetsbana som flest röstade på. 

Påverka, ta ansvar och vara delaktig i skolans skolgård 

Varje år planerar Lindåsskolans elevråd F-3 att genomföra något projekt som eleverna får vara med och påverka. Året innan aktivitetsbanan fick de vara med och arrangera en gemenskapsdag för F-3.  

- För oss på skolan är det viktigt att våra elever får möjlighet till inflytande och delaktighet och att de konkret kan se ett resultat av det de har varit delaktiga i. I det här arbetet har eleverna fått öva på de demokratiska principerna och kunnat följa hela processen från idé till ett färdigt resultat.  Det blir tydligt och konkret och elevernas tankar, medverkan och åsikter har på riktigt varit viktiga för utformningen av skolgården och deras önskan om en ny aktivitetsbana, säger Marie Sörensen.  

Aktivitetsbanan målades under sommaren av två av skolans kreativa pedagoger

Nu kan eleverna använda aktivitetsbanan och den invigdes den 15 september med tal, ballonger och ett invigningsband som klipptes. Invigningsbandet hade elever i årskurs 5 skapat i syslöjden. Som avslut på invigningen fick de tre elever som gjort förslaget vara med och visa hur de tänkt att man skulle använda aktivitetsbanan. Sedan var det full aktivitet på skolgården, då alla elever F-3 tog sig ett varv på aktivitetsbanan till härlig musik som spelades i högtalarna. 

En del av banan bestod av en godisrem som eleverna ska springa längst med. Foto: Hanna Dewrang

${loading}