Till sidans huvudinnehåll
Stadsinformationstavla på busshållplats med en buss i bakgrunden
Göteborgs Stad vill motverka digitalt utanförskap bland seniorer. Foto: Pär Johansson

Göteborgs Stad lyfter frågan om digitalt utanförskap – och visar vägen ut

Publicerad 19 september 2023

Känner du någon som får panik av teknik? Eller har du själv gått vilse i www? När digitaliseringen går fort är det lätt att hamna utanför, men i Göteborgs Stad finns det hjälp att få.

Vårt digitaliserade samhälle innebär stora möjligheter – vi kan ta del av nyheter online, ringa videosamtal med någon på andra sidan världen och sköta alla våra bank- och myndighetsärenden i mobilen. Men utvecklingen ställer också nya krav; på att äga en smart telefon, kunna navigera rätt bland menyer och inloggningssidor och veta hur en sållar bland fake news och nätbedragare.

En grupp som ofta hamnar utanför det digitala samhället är seniorer och just nu lyfter Göteborgs Stad det stöd som finns att få på bibliotek och mötesplatser i en kampanj. Där kan besökarna till exempel få hjälp att använda BankID, läsa nyheter i en app eller hitta en digital syjunta.

– Det görs mycket bra saker som är okända för många och därför vill vi lyfta dem. Det digitala utanförskapet är en gemensam fråga för staden som vi behöver arbeta med tillsammans, säger Kristin Hagström, projektledare för uppdraget Ökad digital kompetens och delaktighet.

Kampanjen som syns runt om i Göteborg är ett samarbete mellan Biblioteken i Göteborg, Äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen och Demokrati och medborgarservice, inom ramen för Åldersvänliga Göteborg. Förutom informationstavlorna skickas vykort ut till alla som bor i Göteborg och fyller 80 år i år, och till alla som är 76–79 år och bor i nordöstra Göteborg. Bibliotek och mötesplatser kommer även att dela ut en annan variant av vykortet, som närstående till målgruppen kan använda.


Foto: Pär Johansson

– Vi vill skapa igenkänning och med hjälp av humor bekräfta att det kan vara svårt med teknik. Dessutom vill vi låta en grupp som sällan syns i stadsrummet få ta ordentlig plats, säger Maria Kopp, kommunikatör och en av medarbetarna som jobbat med kampanjen.

Att kampanjen syns just nu har att göra med Digitalidag-dagen den 13 oktober och e-medborgarveckan den 9–15 oktober, där Göteborgs Stads verksamheter ordnar en rad aktiviteter för digital delaktighet.

Vill du bli mer digital? Eller känner du någon som vill? Läs mer på de här länkarna:

Bli mer digital
Aktiviteter i Göteborgs Stads kalendarium

Du kan också ringa Göteborgs Stads kontaktcenter, på 031-365 00 00, så guidar de dig vidare.

Här kan du läsa mer om arbetet med Åldersvänliga Göteborg.

${loading}