Till sidans huvudinnehåll

Ett boende har granskats och kritiserats i radioprogrammet Kaliber

Publicerad 2 juni 2025

​​​​​​​Ett av våra boenden har granskats av radioprogrammet Kaliber, eftersom det under flera år har gjorts många anmälningar om brister i omsorgen. Intensiva åtgärder har gjort boendet bättre och personal har bytts ut, men mer behöver göras.

Granskningen handlar om Hundraårsgatan servicebostad där det sedan år 2021 bor människor med förvärvade hjärnskador. Egentligen var det problem från start. Boendet startade upp lite för snabbt och det var en svår målgrupp som personalen saknade kompetens för, vilket ledde till många problem från start.

- Tyvärr har de insatser som hyresgästerna har rätt till inte genomförts och bemötandet har inte varit bra. Hyresgäster som larmat har inte fått hjälp, vilket har drabbat hyresgästerna. Jag är väldigt ledsen för det. Det har utvecklats en osund kultur där de struntat i larm. Så ska det inte gå till. Alla har rätt att få de insatser de behöver och ett gott bemötande, säger Christina Kostet, som tidigare var ansvarig verksamhetschef under de åren som programmet handlar om.

Många åtgärder sattes in för att åtgärda problemen – men det räckte inte

Därför är det också Christina Kostet som fått svara på programmets frågor om hur det kunde fortgå under så lång tid.

- Vi har satt in många åtgärder från start, bland annat bättre introduktionsmaterial, utbildningsinsatser och hälso- och sjukvårdsinsatser och ett nära ledarskap fysiskt på plats. Vi avvecklade en lägenhet och hade lediga lägenheter så att det blev färre hyresgäster att ta hand om, förklarar Christina Kostet.

Andra åtgärder var att sätta in en extra stödpedagog, extra nattillsyn och personalen erbjöds kompetenshöjande insatser. Dessutom gjordes flera handlingsplaner med många åtgärder.

- Men det har visat sig att det vi gjorde var otillräckligt. Det har varit ett boende med svåra och komplexa behov, så det har inte varit lätt. Problemen fortsatte och det utvecklades till en dysfunktionell arbetsgrupp med osund arbetskultur som i sin tur skapat inofficiella ledare, säger Christina Kostet.

Att splittra en arbetsgrupp gör man inte i första taget

En del åtgärder gav resultat.

- Det har inte varit dåligt hela tiden. Men det har varit svårt att få långvarigt resultat. Och med facit i hand får vi medge att vi borde ha gjort mer tidigare. Det är inte okej att detta har fått fortgå.

För att få en mer varaktig lösning började man arbeta för att splittra arbetsgruppen våren 2024, vilket kunde slutföras först i september 2024. Då splittrades hela arbetsgruppen så att de omplacerades på helt olika enheter för att den osunda arbetskulturen skulle jobbas bort.

- Att splittra arbetsgruppen är en tuff åtgärd, vilket man inte tar till i första taget, men vi såg att det var nödvändigt. Vi behövde en omstart.

Ny personal och ny enhetschef har rekryterats

Nu har ny personal rekryterats och en ny enhetschef rekryterats, som kommer göra det lättare med nära ledarskap på plats. Många utbildningsinsatser och stödpersonal har satts in, som metodutvecklare och stödpedagoger som ska hjälpa till att höja kompetensen för personalen.

IVO har avslutat ärendet och vidtar inte ytterligare åtgärder eftersom de ser att utredningen visar på att åtgärder är vidtagna och fortgår och att orsaker till problemen är identifierade. Nu finns större förutsättningar för bra resultat.

- Vi tror att det kommer att utvecklas till en fin enhet nu. Vi har redan hört att hyresgästerna är nöjda med personalen. Tidigare personal är omplacerade till andra enheter.

Förklaringen till avgångsvederlagen

Kaliber har ändå fortsatt ställa kritiska frågor om det som har varit. Andra frågor har handlat om hur det gick till när personalstyrkan splittrades. Avdelningschef Solveig Eldenholm som var med och fattade beslut om det har fått svara på de frågorna.

- Eftersom det var svårt att peka ut vilka som misskötte sig eftersom de höll varandra om ryggen, så var den bästa lösningen att splittra arbetsgruppen. Men det tog lång tid eftersom det är omgärdat av många regler och lagar om hur det får gå till, säger Solveig Eldenholm.

Två av dem som fick sluta fick en årslön i avgångsvederlag, vilket är ytterst ovanligt.

- Jag förstår att det kan låta konstigt att två medarbetare som befunnit sig i en icke fungerande arbetsgrupp får ett avgångsvederlag och just 12 månader är ovanligt högt. Men det var inte så att de blev avskedade, säger Solveig Eldenholm.

De hade inte möjlighet att jobba kvar på boendet, men på andra jobb i staden. När arbetsgruppen splittrades hamnade de i omställning och det var svårt att hitta liknande nattjobb och de tackade nej till andra jobb. Då återstod en facklig förhandling som gjordes i samband med att många andra medarbetare var i omställning. Dessa två medarbetare fick då samma erbjudande som övriga.


${loading}