Invånare sätter färg på gångbro i Rannebergen – konst och medskapande ska öka tryggheten
Publicerad 13 maj 2025
För att bättre förstå hur broarna används och upplevs inleddes en gemensam undersökning av stadsmiljöförvaltningen, Bostadsbolaget och Rannebergens Mötesplats. Genom en enkät och besök i två årskurs 2-klasser har över 120 invånare i åldrarna 8 till 65+ delat med sig av sina erfarenheter och synpunkter.
Viktiga passager – men behov av upprustning
Undersökningen visade att många använder broarna för att ta sig till förskola, skola, lekplatser, skog, sjöar eller för att besöka vänner och familj. Flera beskrev broarna som en viktig del av Rannebergens identitet – som ”välkomnar oss till området” och leder till grönområden och utflyktsmål.
Samtidigt lyftes många negativa aspekter. Broarna upplevs som mörka, trista, slitna och i behov av renovering. Flera barn beskrev dem som "läskiga" – bland annat för att de är långa, smala och att det känns som att ”väggarna kan ramla ner”.
Flera barn beskrev passagerna över broarna som
"läskiga". Foto: Stadsmiljöförvaltningen.
Temporär platsutveckling och konstnärlig gestaltning
2027 planerar stadsmiljöförvaltningen att byta tät- och ytskikt på den ena bron, vilket skapar möjlighet att arbeta med temporär platsutveckling – ett sätt att, tillsammans med användare, utforska platsens potential. Tanken är att genom dialog och konstnärlig gestaltning öka känslan av trygghet och fördjupa platsens identitet.
Tillsammans med GöteborgsLokaler, som ansvarar för den andra bron i området, vill staden skapa en helhetsupplevelse genom konst. Invånarna har fått bidra med inspel till konstverket genom att berätta vad Rannebergen betyder för dem. Det har skett via fältbesök på skolor, mötesplatser och direkt vid bron. Det har även funnits en enkät för dem som vill dela sina idéer digitalt.
Var med och skapa på plats 13-16 maj
En särskild workshop genomfördes på plats den 12 maj på Rannebergens Mötesplats, där deltagarna fick ta del av konstnärernas skisser och ge feedback. Och mellan den 13 och 16 maj, är alla som vill välkomna att delta i måleriarbetet på bron. Varje dag, mellan klockan 15 och 17, kan du komma för att bidra med stort som smått – på de tider som passar.
Utvärdering av förändringen
2027 planerar stadsmiljöförvaltningen att utvärdera projektet och vad boende i Rannebergen tyckte för att i sin tur påverka det nya tät- och ytskicket.
Projektet är ett samarbete mellan stadsmiljöförvaltningen, GöteborgsLokaler, Bostadsbolaget, Rannebergens Mötesplats och konstnärskollektivet The Artitects.