Till sidans huvudinnehåll
Konstverk i metallnät som liknar en riddarhjälm står i ett kalt rum.
Konstverket ”Enticed contemplation” av Nandipha Mntambo går att kliva in i för en stunds vila och eftertanke. Foto: Mattias Book/Kristianstad Stål och Rörmontage AB

Konst för eftertanke tar plats i aktivitetsstråket vid Lundbybadet

Publicerad 15 maj 2024

Under maj kommer konstverket ”Enticed contemplation” av Nandipha Mntambo att placeras längs Rödlönnsgången som leder fram till Lundbybadet på Hisingen.

Konstverket blir en del i det aktivitetsstråk som byggdes i Lundby på Hisingen mellan 2014 och 2020 med träd, ängsplantering, bänkar, studsmattor, utegym, pingisbord, mål samt små läktare med tak. Formen påminner om en riddarhjälm i storlek fem gånger fem meter, gjord i metallnät. 

Syftet med aktivitetsstråket är både att aktivera och att bjuda in till vila och eftertanke. Som konstverkets namn antyder så ska det locka just till eftertanke. Det har en öppen och omslutande form och går att kliva in i.

– Att det påminner om en hjälm gör att det också kopplar till aktiviteterna i stråket och utbyggnadsplanerna i området där en ishall ingår, säger Penelope Nikolopoulos, projektledare vid exploateringsförvaltningen.

”Enticed contemplation” av Nandipha Mntambo är en donation till Göteborgs Stad från Sverigehuset, som var ägare till konstverket.  Planen var det skulle stå på innergården i ett av Sverigehuset kvarter längs Rödlönnsgången. På grund av platsbrist, och att de ansåg att verket borde ha en mer publik placering, skänkte de det till Göteborgs Stad och konstnären har godkänt placeringen. 

Tidigare har konstverket stått i Wanås skulpturpark i Skåne. Därifrån har det flyttats till stadsmiljöförvaltningens smedja på Ringön för att renoveras, innan det nu får sin placering som en del i aktivitetsstråket i Lundby.

${loading}