Till sidans huvudinnehåll

Utmarksskolans musikklasser sjöng för rektorer på Gothia Towers

Publicerad 19 oktober 2022

I måndags fick Utmarksskolans musikklasser äran att inleda och uppträda på en konferens för rektorer. ”Det känns fint att våra elever med bakgrund i över 25 länder får synas och höras på det viset”, säger biträdande rektor Torbjörn Bengtsson.

Utmarksskolan är en av tre grundskolor i Göteborg som har klasser med musikinriktning. Här får eleverna lära sig att spela instrument, sjunga, ha musikteori och att uppträda inför publik. På schemat står också körsång där alla elever som går i musikklass är med. På detta vis blir det ett positivt utbyte över årskurserna, menar Eva Glaving som är musikpedagog på skolan.

- Vi har en timma kör i veckan och då är alla 50 eleverna i musikklass med. Vi har cirka tre föreställningar per termin på skolan och så ytterligare några där vi har blivit engagerade precis som nu i måndags. Det är också som kör vi reser utomland vartannat år med åttorna och niorna till Ungern. Det här är ett roligt sätt att gå i skolan där eleverna växer och utvecklas på många plan, säger Eva Glaving.

Vill hitta sätt att uttrycka sig på

Eleverna i musikklassen uppskattar att få komma ut och uppträda inför publik. De flesta tänker sig en framtid inom musik eller inom kulturen. De har sökt sig till musikklass för att få hålla på med sina största intressen.   

-Jag vill hitta sätt att uttrycka mig på och det kan vara både i text och musik, säger en av eleverna. Det känns också viktigt att kunna få vara sig själv och få testa sina egna gränser.

Här finns en film från repetitionen fredagen innan uppträdandet på Gothia Towers


${loading}