Till sidans huvudinnehåll

Elever pluggar med hjälp av musik

Publicerad 18 juli 2019

Klass 2D på Långmosseskolan använder sig av en app som på ett lekfullt sätt får eleverna att plugga bättre och få bättre studiero med hjälp av klassisk musik. - Jag blir alltid extra glad när vi får lyssna på musik på lektionen, säger eleven Oliver.

Långmosseskolan var under hösten piloter för en app som med hjälp av klassisk musik får elever att koncentrera sig bättre under lektionerna. Idag använder läraren Nettan Odelhage appen i sin dagliga undervisning.
- Oftast använder vi appen när eleverna jobbar själva med hörlurar och inte behöver lyssna på mig, till exempel när de arbetar med faktatexter på sina lärplattor eller något digitalt läromedel. Ibland använder hela klassen appen på högtalare så alla hör musiken, säger Nettan Odelhage klasslärare för klass 2D på Långmosseskolan.

Ökad kvalitet i undervisningen

Nettan tycker att det är spännande att hitta nya vägar för att öka elevernas studiero, kunskaper och kvaliteten i undervisningen. Eleverna reagerar positivt när de använder appen och uppskattar det lugn som musiken ger.
- Mina elever kan koncentrera sig längre pass, de blir inte störda av andra ljud runtomkring och får ett lugn vilket medför att de kan lägga sin energi på att fokusera på sina arbetsuppgifter, säger Nettan Odelhage.

Speciellt de elever som har svårt att koncentrera sig har stor nytta av appen.
- Flera elever som endast kan arbeta fokuserat när de har en vuxen bredvid sig kan nu sitta själva och vara fullt koncentrerade upp till 25 minuter åt gången, säger Nettan Odelhage.

 

Om studieappen

Långmosseskolan var under hösten piloter för Göteborgs Symfonikers studieapp. Piloten har nu lett till att allt fler lärare och pedagoger på skolan använder sig av appen i klassrummen.
Appen Octomonk bygger på att eleverna studerar till klassisk musik i 25 minuter och har en 5 minuters paus. De samlar pluggtimmar och på så sätt klättrar till nya nivåer och hjälper figurerna i appen. Appen kan laddas ner gratis på App Store.

Appen blev nominerad till Kultur & Näringslivs årliga pris, Swedish Arts and Business Award 2019.

Läs mer om appen här

${loading}