Till sidans huvudinnehåll

Skälltorpsskolan fick besök av Alicia Vikander

Publicerad 7 oktober 2022

Nyligen besökte skådespelerskan Alicia Vikander Skälltorpsskolan då hon tillsammans med Göteborg Filmfestival driver filmprojektet Filmlabb. – Vi vill att de unga ska inspireras till att utrycka sig genom film. Skälltorpsskolan tillsammans med Kannebäcksskolan och Nordhemsskolan är skolorna som blivit utvalda att delta, säger Samuel Jonasson, SO-lärare och kulturombud på Skälltorpsskolan.

Eleverna fick börja med att gå på filmgala där de fick se filmen ”Jag är Zlatan”. Projektledaren från Göteborgs Filmfestival Erika Olsson välkomnade alla och berättade om projektets gång och kopplingen till Alicia Vikander.

När Alicia Vikander nyligen besökte Skälltorpsskolan samlades de fyra klasserna.

Eleverna fick ställa frågor till henne om hennes yrkesliv och hennes framgångar inom filmvärlden. Alicia gav många inspirerande och peppande svar och tankar, berättar Samuel.

Eleverna har arbetat med skådespeleri, regi och filmning

Eleverna har sedan våren 2022 haft sex workshops. Vid dessa tillfällen har de bland annat fått testa på skådespeleri, regi och filmning. Martin och Mattias som är filmpedagoger har hållit i dessa där ingången varit att förmedla hur man arbetar med film på olika sätt. Workshopsen har haft olika teman, allt från association- till genreövningar där fokus varit på att skapa små kortfilmer. Associationsövningarna har inneburit att de till exempel fått en bild på ett hjärta och utifrån vad de tänkt på kring det skapat en film.

— Eleverna har varit väldigt engagerade och de som i en vanlig klassrumsmiljö varit mer tillbakadragna tog plötsligt för sig mer. Och elever som från början tyckte det var tråkigt och som inte ville engagera sig i har börjat gilla formatet film, avslutar Samuel.

Skälltorpsskolan valdes till projektet dels för att eleverna i området sällan är i kontakt med teater, museum och kultur.

Fakta

Filmlabb slutar i januari 2023 och slutproduktionen blir en kortfilm per klass som ska visas på biograf för samtliga klasser på alla tre skolor som är med i projektet.


${loading}