Till sidans huvudinnehåll
Parisa Amiri som tittar i leende i kameran med armarna i kors. I bakgrunden syns i svartvit stadssiluett.
Foto: Jan Danielsson, SVT

Parisa Amiri modererar forum om hållbar stadsutveckling 1 – 2 juni

Publicerad 17 maj 2023

Prototyp Göteborg inleder sommarens jubileumsfirande med två forum om hållbar stadsutveckling. Moderator för dessa kommer vara journalisten och kulturexperten Parisa Amiri.

Parisa är kanske mest känd som programledare och journalist från bland annat SVT och P3. Men hon är också ofta anlitad som expert och kommentator i både radio och TV, med ett särskilt fokus på kultur- och samhällsfrågor. Hon har tidigare varit programledare för Arkitekturgalan både 2021 och 2022.

Nu ska Parisa Amiri med van hand även leda dig genom två forum, fyllda av föreläsningar och samtal, som inleder Prototyp Göteborgs program under invigningen av jubileumsfirandet!

Gratis att komma men kom ihåg att anmäla dig

Forumen äger rum i Kajskjul 105 på Frihamnen i Göteborg torsdagen den 1 juni och fredagen den 2 juni. Att delta är helt gratis men du behöver anmäla dig.

Välkommen och dela med dig av dina idéer om hur vi kan bygga och leva i framtidens städer! Tillsammans tar vi oss an omställningens utmaningar och delar erfarenheter för att nå starkare och effektivare lösningar i vår stadsutveckling.

Forum: Återbruk och cirkulärt byggande

Torsdag 1 juni, klockan 13:00 – 16:30
Möt till exempel Nicholas Duxbury Ransome, arkitekt och expert på hållbarhet och cirkulär ekonomi i byggd miljö. Hör från representanter från arkitektkåren, samhällsbyggare, fastighetsägare och staden om vilka insatser som pågår för att möta klimatmålen och vilka förändringar som krävs för att det ska vara möjligt. Eller lär dig om byrån Snøhettas tvärvetenskapliga strategi och hur de integrerar arkitektur, landskap, inredning, produktdesign och grafisk design i sina projekt.

Läs mer om Forum: Återbruk och cirkulärt byggande
Anmäl dig till Forum: Återbruk och cirkulärt byggande

Forum: Demokrati och social hållbarhet

Fredag 2 juni, klockan 08:30 – 12:00
Den här dagen berättar Doina Petrescu, professor i arkitektur och designaktivism vid University of Sheffield om bland annat R-Urban. R-Urban är en del av atelier d’architecture autogérée, en organisation som bedriver aktioner, design och forskning om samskapande urbanism och arkitektur. Hör också vad arkitekter, byggare och fastighetsägare ser för trender och goda exempel som leder arbetet med att lösa bostadsbristen framåt. Och Liselott Stenfeld, chef för forskning och utveckling, berättar om det urbana strategi- och designkontoret Gehls praktik och filosofi.

Läs mer om Forum: Demokrati och social hållbarhet
Anmäl dig till Forum: Demokrati och social hållbarhet

Vad är Prototyp Göteborg?

Prototyp Göteborg är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Idén till prototyp Göteborg kommer från göteborgarna. Arrangemanget inleddes 2015 och drivs av stadsmiljöförvaltningen, Göteborg & Co och stadsbyggnadsförvaltningen, i bred samverkan med Göteborgs Stads övriga förvaltningar och bolag, stadsutvecklingsbranschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten.

Målet har varit att skapa en plattform för samtalet om stadens utveckling och att bransch och medborgare blir vana att tillsammans diskutera stadsutveckling för en ännu bättre, mer hållbar stad.

Prototyp Göteborg ska styra bort ifrån det förväntade, uppmärksamma det som pågår och vända sig till de som utgör staden. Den ska diskutera, etablera och synliggöra nya sätt att arbeta med stadsplanering samt utveckla läroprocesser och möjliggöra kunskapsutbyte.

${loading}