Till sidans huvudinnehåll
Bild på Merkurhuset, ett höghus som ligger vid Skeppsbron

Årets bästa byggnadsverk finns i Göteborg

Publicerad 14 mars 2023

Merkurhuset i Göteborg fick i går under Arkitekturgalan ta emot det prestigefulla arkitekturpriset Kasper Salin-priset. I motiveringen skriver juryn bland annat att byggnaden är "en märkvärdig gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien, men samtidigt är sin egen".

– Stort grattis till Per Bornstein, och Olsson Lyckefors! Ett mycket välförtjänt pris till en byggnad som på en svårutnyttjad tomt lyckats med att både ha stark egen karaktär och bli en integrerad del av staden, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

Den nya delen av det över 100 år gamla Merkurhuset i centrala Göteborg är årets bästa byggnad enligt Sveriges Arkitekter som igår delade ut det prestigefulla arkitekturpriset under Arkitekturgalan som hölls i Lisebergsteatern.

Byggnaden har ritats och tagits fram av arkitektbyrån Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur) och beställarna Platzer Fastigheter, Bygg-Göta och Forsman och Bodenfors.

Det nya kontorshuset har byggts i anslutning till en byggnad från 1897, ritad av Ernst Krüger.

I sitt tacktal hyllade Per Bornstein sina beställare för höga ambitioner om att skapa något i världsklass, som ska vara vackert i 100 år, och även tjänstepersonerna på stadsbyggnadskontoret i Göteborg. Till exempel hade det inte funnits fönster i takkuporna om inte bygglovshandläggaren avslagit bygglovet i sista stund. Nu är fönstren min favoritdetalj på byggnaden, sa Per Bornstein bland annat.

– Vi var måna om både en fin gestaltning och att vara kreativa avseende planenligheten. En takkupa måste ju till exempel ha fönster och de runda fönsterna i takkuporna som blev pricken över i kom till genom att bygglovsarkitekten Mary Halvordsson påtalade att en takkupa måste ha fönster, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör.

 Kasper Salin-priset delas ut av Sveriges Arkitekter och ska gå till “ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet”. Priset har delats ut sedan 1962 och är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris.

 Juryns vinnarmotivering

”En märkvärdig gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men samtidigt är sin egen. I ett trångt läge i staden infogar byggnaden sig. På samma gång äger den sin plats – en prestation i perfekt balans. De egensinniga gavlarna bör framhållas, tillsammans med ett slags ”takkupor” med många tolkningsbottnar. Interiört härskar materialens egen uttryckskraft. Några originella och snillrika val i en till största del enkel plan och sektion skapar en stor variation och rikedom i rumsupplevelserna. En ny typologi utanför de etablerade är kraftfullt och tidlöst.”


${loading}