Till sidans huvudinnehåll
Historisk vy över Göteborgs stadskärna plus vy från i dag

Nu släpps fyra kortfilmer om Göteborgs historiska stadskärna

Publicerad 12 oktober 2023

Göteborg har formats av olika skeenden och kulturer och göteborgarna har lämnat många avtryck efter sig och gett oss ledtrådar att uppleva och förstå. Tydligast märks det i stadens historiska stadskärna. Där hittar vi spår av hur människor levt, arbetat och bott genom seklerna och nu kan du följa med på en resa genom århundranden.

Vad har hänt bakom fasaderna på några av Göteborgs mäktigaste byggnader? Vilka idéer har präglat Göteborg och varför har så många byggnader gult tegel?

I dag släpps den första filmen i serien ”Det speciella med Göteborg” som handlar om Göteborgs historiska stadskärna.

En hållbar stadsutveckling handlar om mer än att bygga nytt. Det gäller också att ta hand om och utveckla det som redan finns. I Göteborgs historiska stadskärna finns spåren som vi bara behöver lyfta blicken för att upptäcka. Här finns avtryck från de som levde här en gång. Göteborg är en stad i ständig förändring och så har det varit genom århundraden.

  ­Vi pratar ofta om stadsutveckling som det vi lägger till, det nya. Men en hållbar stadsutveckling handlar också om att spara och utveckla det vi redan har. Så att det även i framtiden går att utläsa hur staden har använts och hur människor har levt här. Förhoppningsvis gör de här filmerna att vi får syn på de historiska spåren, säger Ulrika Lundquist, arkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen, tillika initiativtagare och projektledare.

Stadsbyggnadsförvaltningen har tillsammans med Göteborgs stadsmuseum tagit fram en skrift om historiska stadskärnan som ligger till grund för filmerna. Och filmerna tar fasta på att vi inte är först och inte de sista att leva och verka i Göteborg. Staden har funnits på den här platsen i över 400 år och nu satsar vi framåt mot de kommande 400 åren. Att då kunna se spår av mänskligt liv gör oss förankrade i platsen och historien.

­När vi befinner oss i, och använder, kulturhistoriska miljöer så upplever vi en relation till tiden. Men det betyder också att det vi gör idag påverkar kommande generationer på samma sätt som vi nu kan värdera och förstå tidigare generationers liv och förutsättningar, säger Madelene Seberbrink, antikvarie på stadsbyggnadsförvaltningen, som också arbetat med rapporten och filmerna.

Filmerna ger insikt i hur vi kan läsa av staden. Ansvaret för kulturmiljön delas av alla och en del av stadsbyggnadsförvaltningens arbete är att göra avvägningar där bevarande och utveckling ibland står emot varandra men också kan mötas och befrukta varandra.

Tittarnas guide genom filmserien är Ulla Skoog, skådespelare och programledare för Sveriges Radios program Husesyn. Med sin nyfikenhet och en antikvarie och en museipedagog till hjälp, tar hon oss kors och tvärs genom centrala Göteborg för att hitta spår från göteborgare före oss.

Jag hoppas att det här ökar göteborgarnas nyfikenhet på sin fantastiska stad och kanske också att de undrar vad det blev av det som en gång fanns. Så var det i alla fall för mig. Roligt att få vara med och visa på de historiska spåren i en stad där så mycket finns att upptäcka, säger hon. Och det, där du minst anar …

Den som är nyfiken på stadsplanering och arkitektur hittar mycket matnyttigt i de fyra filmerna som släpps en per vecka, med start i dag. Du hittar filmerna här: goteborg.se/historiskastadskarnan

Filmserien utgår från nyligen publicerad rapport om Göteborgs historiska stadskärna. Publikationen Göteborgs historiska stadskärna

${loading}