Till sidans huvudinnehåll
I april öppnar tre tvättstugebibliotek runt Frölunda torg. Foto: Lo Birgersson

Tvättstugebibliotek ska väcka läslust i Frölunda

Publicerad 28 mars 2024

Snart kan boende runt Frölunda torg låna barn- och ungdomsböcker i tvättstugan. Biblioteken i Göteborg och bostadsbolaget Poseidon öppnar tre tvättstugebibliotek i Poseidons fastigheter i början av april.

Under påsklovet öppnar tre tvättstugebibliotek i Poseidons fastigheter runt Frölunda torg. Målet är att väcka läslust, inspirera till mer läsning i vardagen och lyfta läsningens positiva effekter på barns utveckling.

– Vi vill presentera litteratur på oväntade platser. Tillsammans med Poseidon ger vi boende tillgång till härlig och ny litteratur för barn och unga. Vi vet att läsning bland annat lägger grunden till ett stort ordförråd. Vi vet också att barn som blir lästa för och tillsammans med får bättre förutsättningar i skolan, säger Anna Carin Svedstam, bibliotekarie på Frölunda bibliotek.


Anna-Carin Svedstam, bibliotekarie på Frölunda bibliotek, vill inspirera till mer läsning i vardagen.

Tvättstugebiblioteken öppnar på tre adresser under påsklovet. Onsdag den 3 april öppnar ett på Marconigatan 27. På torsdag den 4 april öppnar ett på Gånglåten 19 och ett på Näverlursgatan 8. Efter sommaren planeras ytterligare ett på Gånglåten 67.

– Inom Poseidons utvecklingsområde ”Social hållbarhet” finns målsättningar som stämmer väl överens med bibliotekens mål. Som att skapa framtidstro och bidra till en aktiv fritid, samt att samverkan är en förutsättning för att nå hela vägen, säger Linnea Brynell, utvecklingsledare på Poseidon.


Linnea Brynell, utvecklingsledare på Poseidon, ser samverkan som en nyckel till att lyckas med social hållbarhet.

I tvättstugorna kommer de boende att hitta böcker för barn och unga i åldrarna 0 till 12 år. För att låna behövs inget bibliotekskort, utan idén bygger på att alla lämnar tillbaka böckerna efter avslutad läsning. Böckerna kommer att bytas ut löpande.

Tvättstugebiblioteken ska vara i gång under hela året och det planeras för olika aktiviteter i anslutning till dem. Anna Carin Svedstam hoppas att tvättstugebiblioteken också ska få fler boende att upptäcka pop up-biblioteket på Frölunda torg.

Öppningen av tvättstugebiblioteket på Marconigatan 27 sker klockan 15.30–16.30 på onsdag den 3 april. Tillsammans med feriearbetare från Poseidon cyklar Anna Carin Svedstam tillsammans med Camilla Bergstrand, också bibliotekarie på Frölunda Kulturhus, med bibliotekets lådcykel till adressen för att träffa boende och berätta mer om projektet.

Samma sak planeras på torsdag den 4 april då tvättstugebiblioteket på Gånglåten 19 öppnar klockan 13–14 och det på Näverlursgatan 8 klockan 15–16.

Frölunda bibliotek pop up ligger på plan 2 inne i köpcentret Frölunda torg, mitt emot Infocenter. Här kan du låna dator, läsa tidningar och så klart låna böcker, film och tv-spel. Frölunda bibliotek pop up är öppet alla dagar i veckan. Läs mer om Frölunda bibliotek pop up här.

${loading}