Till sidans huvudinnehåll

Det råder eldningsförbud

Senast uppdaterad: 1 juni 2023 klockan 15:16

Göteborgs Stad har infört eldningsförbud för all eldning och grillning i skog och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Eldningsförbudet gäller från 1 juni klockan 15.00 och tills vidare.

Förbjudet att elda i skog och mark inom kommunen
Illustrationsbild på Avenyn med höghus som längs gatan
Visualisering av det vinnande gestaltningsförslaget AveNy. Bild: Nyréns arkitektkontor

Nu startar arbetet med ny offentlig konst till Avenyn och Götaplatsen

Publicerad 20 februari 2023

När stadens paradgata får en ny skepnad ska den offentliga konsten integreras i gaturummet. Nu söker Göteborg Stad en konstnär som kan vara med och påverka utformningen av Avenyn, i samarbete med arkitekter och andra parter.

Under förra året pågick en projekttävling om att utforma det nya stadsrummet kring Göteborgs mest kända stråk, Avenyn och Götaplatsen. I höstas blev det klart att Nyréns arkitektkontor vann tävlingen och får vidareutveckla sitt förslag AveNy. För att skapa ytterligare estetiska och konstnärliga värden till platsen och arkitekturen ska nu en konstnär komma in i processen och ta fram ett förslag på konstgestaltning till gatan.

– Det här är en spännande möjlighet för konstnärer att påverka en av landets mest välkända gator, där konstnären samarbetar med arkitekterna och andra parter i projektet. Idén är att konstgestaltningen ska vara integrerad i den övriga gestaltningen av platsen, vilket kan innebära ingrepp eller nedslag på flera olika platser i gaturummet, säger Johanna Adebäck, processledare på Göteborg Konst, kulturförvaltningen.

Viktigt kulturstråk

Avenyn är ett av Göteborgs viktigaste kulturstråk och den konstnär som får ta fram förslaget sällar sig till en lång tradition av offentlig konst som finns representerad längs gatan. Här finns bland annat Johan Peter Molins Bältespännarna, Peter Lindes älskade staty av Karin Boye och Carl Fredrik Reuterswärds Non-Violence, den världsberömda skulpturen av en revolver med knut.

– Det den befintliga konsten längs Avenyn har gemensamt är att det främst är skulpturer och statyer som har satts dit på en redan färdig plats. I arbetet med att anpassa Avenyn till dagens behov ser vi en stor potential i att låta samtidskonsten och dess uttryck och metoder vara en del i att göra gatan relevant och intressant idag och framåt, säger Johanna Adebäck.

Närmare två procent till konst

Konsten som tillkommer genom stadsutvecklingsprojektet för Avenyn och Götaplatsen finansieras av enprocentregeln. Regeln säger att förvaltningar och helägda bolag inom Göteborgs Stad ska avsätta minst en procent av byggkostnaden till konst i alla ny-, om- och tillbyggnadsprojekt.

För Avenyn och Götaplatsen finansieras konsten både av Göteborgs Stad och de privata fastighetsägarna, där parterna tillsammans avsätter närmare två procent av byggkostnaden till konst.

– I projektet finns en tydlig och stark tilltro till konstens egenvärde och möjligheter att tillföra ytterligare kvaliteter till platsen, vilket är glädjande och skapar bra grundförutsättningar för konsten i sammanhanget, säger Johanna Adebäck.

Konstnärer kan lämna anbud för uppdraget att ta fram ett skissförslag på konstgestaltning för Avenyn fram till 10 mars. I uppdraget ingår även en option (möjlighet till fortsatt uppdrag) för att producera och genomföra konstgestaltningen. Om optionen aktiveras sträcker sig uppdraget preliminärt från 2024 till 2026. Senare i år kommer också en utlysning för konst till Götaplatsen.

Open call: Skissuppdrag för konstgestaltningen på Avenyn

${loading}