Till sidans huvudinnehåll
Kejsarkronan som snart går i blom i Brunnsparken Foto: Stadsmiljöförvaltningen

Kejsarkrona sprider cannabisdoft i Brunnsparken

Publicerad 9 april 2024

Efter milda och soliga vårdagar har växten kejsarkrona vuxit till sig i Brunnsparken. Nu sprider växten i parkens permanenta rabatter en doft som påminner om cannabis.

Den meterhöga lökväxten får vackra blommor i orange, rosa, gult och rött. De varma tonerna i orange och rött kan du se just i Brunnsparkens rabatter där kejsarkrona är en del av parkens permanenta lökblandning. Doften håller i sig från att växten spricker upp ur jorden till att den blommat över och är som mest intensiv när luften står still en varm sommardag.

Inte släkt med Cannabis

Kejsarkronan eller Frittelaria imperialis, som den heter på latin, är inte släkt med cannabis och innehåller vare sig THC eller CBD som Cannabis. THC är det ämne som ger cannabisens rusiga effekt. När det kommer till kejsarkrona är det alltså bara doften som påminner om cannabis.

Förutom i Brunnsparken kan du i år se kejsarkronan i rabatterna vid Frölunda trappor.

Inte bara kejsarkronan som luras

En annan växt som ibland dyker upp i Göteborgs Stads planteringar och som ibland förväxlas med hampa är paradisblomster eller Cleome som den också heter.

– Paradisblomster är väldigt lik hampan i sitt bladverk och vi får många frågor om detta, när de ofta rosa blommorna spricker ut senare förstår många att det inte är hampa som det rör sig om.
Berättar Sofia Cronelid, samordnare för blomsterprogrammet i Göteborgs Stad.

Läs mer om vårens planteringar i staden.


${loading}