Till sidans huvudinnehåll

Snabbinformation från kulturnämnden 2023-08-26

Publicerad 27 augusti 2024

Kulturnämnden beslutade enligt förvaltningens förslag på förändringar inom biblioteksverksamheten. Även lokalbehovsplanen 2024 godkändes.

Redovisning av uppdrag – behov av bibliotek i Majorna och Linnéstaden, samt förslag på hur en omlokalisering av befintlig verksamhet på Världslitteraturhuset kan göras

I ett samlat ärende föreslår förvaltningen att:

  • Majornas bibliotek renoveras. För att säkerställa biblioteksservice under tiden för renovering kommer förvaltningen att undersöka möjligheten att öppna en biblioteksservicestation i entrén på Sjöfartsmuseet Akvariet.
  • Linnéstadens bibliotek flyttas till Frilagrets nuvarande lokaler i
    Lagerhuset. Det nya biblioteket övertar uppdraget att driva ett Världslitteraturhus. Biblioteket ska ha fokus på litteratur som konstform och på språk från hela världen. Kultur- och programverksamheten föreslås också vara för och om samt av och med målgruppen unga och unga vuxna (13–30 år). Biblioteket blir Litteraturstaden Göteborgs (Unesco City of Literature) symboliska hem.
  • Biblioteket på Gamlestads Torg får en ny profil riktad till unga vuxna och vuxna i
    lärande. Barn- och familjeverksamheten utvecklas och koncentreras till övriga bibliotek i nordost samtidigt som bokbussen blir en fortsatt viktig alternativ biblioteksservice i området.
  • Frilagrets metoder, arbetssätt och möjligheter för ungas initiativ ska spridas och integreras i Göteborgs Stads övriga kulturhus. Frilagrets nuvarande kaféverksamhet upphör i och med att det nya biblioteket öppnar i lokalerna.

Förvaltningen bedömer att det samlade förslaget ger bättre förutsättningar för nämnden att bidra till kommunfullmäktiges mål att Göteborg ska vara en jämlik och trygg stad där alla invånare ges inflytande och möjlighet till delaktighet. Förvaltningen bedömer att förslaget i sin helhet innebär att verksamheten kan bedrivas på ett effektivare sätt samtidigt som förslaget bidrar till ökad måluppfyllelse.

Kulturnämnden beslutade i enlighet med förvaltningens tjänsteutlåtande.

L, M, D och KD lämnade ett eget yttrande.

Du kan ta del av tjänsteutlåtandet samt bilagan på goteborg.se under handlingar och protokoll:

Kulturnämndens lokalbehovsplan 2024

Göteborgs stads nämnder har ansvar för att varje år ta fram en lokalbehovsplan som. Nämndernas lokalbehovsplaner utgör sedan underlag till stadens övergripande lokalförsörjningsplan.

Kulturnämnden har idag ett stort antal publika lokaler och ett normalår cirka fyra miljoner besök. En utmaning för kulturnämnden är att möta behovet av tillgängliga lokaler i relevanta lägen, underhåll av lokalerna för att uppnå bättre social inkludering samt säkerheten både utifrån besökarnas och medarbetarnas perspektiv.

Förvaltningens förslag till Kulturnämndens lokalbehovsplan 2024 omfattar samtliga idag identifierade behov av nya lokaler, omlokaliseringar, lokalanpassningar, behov av inre underhåll och upprustningar samt en lokalkostnadsanalys. Planen beskriver också aktuella utmaningar, möjligheter och risker. Planen tar även upp fria kulturaktörers behov av lokaler, mot bakgrund av att nämnden enligt reglementet ska medverka i samhällsplaneringen tillsammans med andra nämnder, samhällsorgan, organisationer och fria kulturutövare för att främja stadens kulturliv. Det fria kulturlivets lokalbehov utgör dock inte underlag för stadens kommande lokalförsörjningsplan.

Lokalbehovsplanen är ett planerande dokument. Ställningstagande om faktiska nyetableringar och lokalanpassningar hanteras inom förvaltningens process för beredning av lokalärenden.

Kulturnämnden godkände förslag till Kulturnämndens lokalbehovsplan 2024 och översänder den till kommunstyrelsen som underlag för Göteborgs Stads lokalförsörjningsplan 2025.

Övrigt

  • Kulturnämnden fick en muntlig rapport från UNESCO:s årsmöte för kreativa städer i Braga, Portugal 1-5 juli och från ICORN:s internationella nätverksmöte i Köpenhamn, Danmark 29-31 maj.
  • Kulturnämnden fastställde försäkringsprogram 2024 för den egna verksamheten i enlighet med förvaltningens tjänsteutlåtande.
  • Ett Göteborgsförslaget Låt oss skapa ett göteborgskt Ellis Island har inkommit till kulturnämnden. Enligt Göteborgs Stads riktlinje för Göteborgsförslaget ska kulturnämnden besluta om förslaget ska genomföras, inte genomföras eller om det ska utredas vidare. Kulturnämnden beslutade att avslå förslaget i enlighet med ett yrkande från S, V, MP och motiveringen att emigranthistorien redan omhändertas inom flera av nämndens befintliga verksamheter. SD och C lämnade egna yrkanden.
  • Kulturnämnden tillstyrker detaljplaneförslaget för gång- och cykelbro över Göta älv och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande till stadsbyggnadsnämnden som eget yttrande.
${loading}