Till sidans huvudinnehåll
Ett skolkök med flera köksredskap.
Renoveringen inleds i slutet av vårterminen 2025. Foto: Carl Edholm

Totalrenovering av Göteborgs nav för skolmåltider

Publicerad 10 april 2025

Bjurslättsskolans storkök Matlandet, ett av stadens viktigaste nav för skolmåltider, ska genomgå en totalrenovering. Under vårterminen 2025 inleds arbetet med köket som dagligen lagar cirka 5000 matportioner till skolor och förskolor runtom i Göteborg.

Bjurslättsskolans storkök Matlandet som ligger i centrala Lundby är i dag i stort behov av renovering för att möta nuvarande livsmedelskrav och förbättra arbetsmiljön. Storköket levererar varje dag mat till skolor, förskolor och stora idrottscuper, som Gothia Cup. 

14 andra storkök  

Under byggtiden kommer matsalen att flyttas till tillfälliga paviljonger vid fotbollsplanen för att eleverna ska få matro. Samtidigt kommer matproduktionen att fördelas på 14 andra storkök runt om i Göteborgs Stad. Det arbetet har skett i samarbete med stadsfastighetsförvaltningen, grundskoleförvaltningen och utbildningsförvaltningen. 

– Tillsammans med ansvariga chefer för måltidsverksamheterna behövde detta pussel läggas om många gånger innan alla bitar föll på plats. Totalt är 36 verksamheter inblandade, både producerande och mottagande, var och en med sina egna styrkor och utmaningar, säger Ola Hall utvecklingsledare på grundskoleförvaltningen. 

När renoveringen av Matlandet är klar kommer köket även fungera som ett tillfälligt ersättningskök vid framtida renoveringar av andra storkök i staden. 

– Efter att vi renoverat det här storköket står andra storkök på tur för renovering och uppfräschning. Då kan matlagningen från de berörda skolorna flyttas hit under tiden arbetet pågår, säger Malin Tomasson projektledare på Hifab.


Under renoveringen kommer matsalen att tillfälligt flyttas till paviljonger vid den intilliggande fotbollsplanen. Foto: Carl Edholm 

Förbättrad arbetsmiljö för personalen 

Ett av projektets huvudmål är att förbättra arbetsmiljön för kökspersonalen. Bland annat ses placering av köksutrustning och kyl- och frysrum över för att skapa bättre arbetsflöden. För att förbättra inneklimatet installeras ett nytt ventilationsaggregat, och förutsättningarna för leveranser blir bättre. Det kommer till exempel bli möjligt att ta emot leveranser på natten. 

– Vi får även bättre hantering av våra livsmedel med bättre förvaring och rätt livsmedel på rätt plats. Köket kommer även att kunna laga mer mat från grunden samt baka oftare, vilket är kostnadseffektivt, säger Anne-Sofie Johansson, sakkunnig inom storkök på stadsfastighetsförvaltningen.

Ett rum med diskmaskinerI dagsläget ligger diskrummet otympligt till och det kommer att byta plats för att förbättra flödet i köket. Foto: Carl Edholm

Återbruk i fokus

Återbruk är en viktig del i renoveringsprojektet. Köksutrustning som inte längre är lämplig för Matlandet kommer att flyttas till andra storkök runt om i staden, alternativt skickas vidare för återbruk. Även delar av inredningen i kyl- och frysrummen kommer att återanvändas. 

Efter renoveringen kommer Matlandet även kunna användas som ett beredskapskök vid en samhällskris.

Renoveringen inleds i slutet av vårterminen 2025 och förväntas vara färdig i slutet av 2026. 





${loading}