Till sidans huvudinnehåll
Göta älv.
Vår råvattentäkt Göta älv har ibland höga halter av mikroorganismer. Foto: Mostphotos.

Finns mikroorganismer i dricksvatten?

Publicerad 4 mars 2025

Mikroorganismer är samlingsnamn för bakterier, virus och parasiter. De finns överallt, även i vårt dricksvatten, och vi skulle inte överleva utan dem. Men både människor och djur behöver skyddas mot mikroorganismer som kan göra oss sjuka. Göteborgs vattenverk har därför flera barriärer, ett slags skydd, som tar bort eller oskadliggör mikroorganismer i det vatten som ska bli vårt dricksvatten.

Vår vanliga vattentäkt Göta älv har ibland för höga halter av mikroorganismer som visar att vattnet inte är en bra råvara för att göra dricksvatten. Det kan till exempel bero på att det regnat mycket och avloppsreningsverken längs Göta älv har blivit överbelastade och släppt ut smutsigt vatten eller att regnet har fört med sig gödsel från åkrarna ner i vattnet.

Automatiska mätningar

För att veta kvaliteten på råvattnet gör Kretslopp och vatten automatiska mätningar som varnar oss för höga halter av mikroorganismer. Då kan vi stänga vattenintaget och använda vårt reservvatten   i Delsjöarna

- Mätningarna och möjligheten att byta vattentäkt, tillsammans med våra mikrobiologiska barriärer ger ett mycket gott skydd och ett tryggt dricksvatten, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, chef över Göteborgs dricksvattenproduktion.

Huvuddelen försvinner i första reningssteget

När vattnet kommer in i vattenverken tillsätter vi en fällningskemikalie, som gör att föroreningar i vattnet samlas eller flockas på ytan. Efteråt går vattnet in i bassänger och där sjunker de flockar som är tyngre än vatten ner till botten och bildar ett slam på botten av bassängen.  Sedan rinner vattnet tillsammans med de kvarvarande flockarna genom ett kolfilter där resterande flockarna fastnar. Mellan 90 till 99 procent av mikroorganismerna försvinner redan i det första reningssteget. 

Fler reningssteg

- Normalt räcker denna rening, men för att dricksvattnet ska vara riktigt säkert även vid till exempel kraftiga regn så förstärks reningen på olika sätt, berättar Josefin Lundberg Abrahamsson.

Ultrafilter

Lackarebäcks vattenverk har ultrafilter. Det består av tunna spagettiliknande ihåliga plaströr perforerade med minimala hål, mindre än ögat kan uppfatta. Allt vatten passerar genom de små hålen som kan filtrera bort även de allra minsta mikroorganismerna. Tack var ultrafiltren behövs bara mycket små mängder klor för att dricksvattnet ska vara säkert.

UV-ljus

På Alelyckans vattenverk måste allt vatten passera genom UV-ljus i det sista reningssteget. UV-ljuset gör mikroorganismerna ofarliga, men påverkar inte vattnets lukt, smak eller kvalitet i övrigt. På Alelyckans vattenverk håller Kretslopp och vatten på att bygga ett sista reningssteg med ultrafilter.

Orsaka mag- och tarmbesvär

I Sverige är det framförallt mikroorganismer som ger magsjuka som skulle kunna vara en hälsorisk med dricksvattnet. Det kan handla om bakterier som Salmonella, virus som Norovirus som orsakar vinterkräksjuka och parasiterna Cryptosporidium och Giardia. De kan ge kraftiga mag- och tarmbesvär med diaréer, kräkningar och illamående och finns i avföring från människor och djur. Båda dessa bakterier dör om man kokar vattnet med kraftiga bubblor.

Legionella kan orsaka lunginflammation

Bakterien Legionella, som kan orsaka en allvarlig form av lunginflammation, trivs i lite varmare vatten 20-45 grader, och kan växa till sig i till exempel en dusch. Kretslopp och vatten övervakar legionella i det allmänna ledningsnätet, men inne i en fastighet där ljummet vatten kan bli stående kan legionellabakterien föröka sig. Det är viktigt att fastighetens varmvattenberedare värmer vattnet till minst 60 grader och att vattnet kan hålla minst 50 grader i kranen. Då dör legionellabakterien.

Kokande vatten i en gryta.

Koka innan du dricker vid mikrobiologisk påverkan

Redan idag ger både vattenverken ett gott, tryggt och hälsosamt dricksvatten, men trots alla åtgärder för mikrobiologisk säkerhet går det inte att helt utesluta alla risker. Göteborg stad kommer att gå ut med tydlig information om det skulle finnas risk att vattnet är påverkat eller olämpligt att använda. Om vattnet skulle vara påverkat av mikroorganismer är det enkla rådet att du behöver koka ditt vatten innan du dricker det eller använder det i matlagning.

När du måste koka dricksvattnet

Legionella - 1177

Legionella - Boverket

${loading}