Till sidans huvudinnehåll

Grundskoleförvaltningen hanterar 30 000 datorer varje år

Publicerad 28 september 2021

— Vi lämnar ut 15 000 datorer och hämtar in 15 000 datorer i Göteborgs Stads skolor varje år. Eleverna ska ha verktyg för att lära som fungerar, förklarar Petter Starnäs som arbetar med att stadens elever ska ha bra datorer.

— Jag har fått en ny dator! Alice i klass 4A skiner i kapp med höstsolen utanför Svartedalsskolan. Hon håller datorn tryggt mot bröstet. För det har Petter Starnäs precis lärt klassen är det enda säkra sättet att flytta en dator.

Det finns ca 45 000 elevdatorer i staden skolor. En elevdator kan vara olika fabrikat och utförande. De yngre eleverna använder ofta lärplattor – paddor.

I dag ska Petter Starnäs och Emelie Brinkmo som ansvarar för datorerna på skolan lämna ut drygt 150 datorer till elever i fjärde och sjunde klass på Svartedalsskolan.

— Vi erbjuder våra skolor tre olika nivåer av när vi lämnar ut datorer vid skolstart. Några skolor väljer att göra allt själva, andra önskar hjälp med vissa delar och några väljer ”hela paketet”.
Då går vi genom allt med eleverna kring hantering och saker att tänka på., berättar Petter Starnäs.

Han visar appen som genom att skanna koder på papper och dator kopplar ihop rätt regeldokument med rätt dator. Reglerna ska vårdnadshavaren ta del av

Skolorna bestämmer själva om eleverna får ta hem elevdatorerna eller inte.

Det är mest vanligt att eleverna får nya datorer när de börjar ett nytt stadium.

I klass 4A växer kön framför säkerhetsskåpet där datorerna ska ligga. Eleverna skiner som små solar för i nästa vecka ska de använda sina nya datorer.

— Om datorerna går sönder pratar ni med fröken, säger Petter Starnäs och plockar bort en elevs vattenflaska från bordet. För datorer och vatten är inte goda vänner.

Grundskoleförvaltningen har fått utmärkelsen Guldtrappan för sitt arbete med elevdatorer. Läs mer här. 


${loading}