Så blir Göta älvs vatten dricksvatten
Publicerad 5 december 2024
Vattnet från Göta älv kommer in till vattenverket genom ett grovmaskigt galler som hindrar större partiklar att komma in, men även stenar, fiskar och grenar.
Kontrollerar vattnet
Kretslopp och vattens personal kontrollerar vattnet som går in i vattenverket. Man letar bland annat efter bakterier, parasiter, metaller, salt och pesticider. Vissa värden mäts kontinuerligt med ett onlineinstrument, medan andra mäts genom stickprover, allt från flera gånger i veckan till några gånger per år.
Sedimenterar och silas genom kol
Inne i vattenverket tillsätter man en fällningskemikalie, som gör att föroreningar i vattnet samlas eller flockas på ytan. Efteråt går vattnet in i en bassäng och där sjunker de klumpar som är tyngre än vatten till botten och bildar ett slam, eller sediment, på botten av bassängen. Slammet skrapas med jämna mellanrum bort från botten och samlas upp och bassängen spolas ren. Den resterande smutsen i vattnet försvinner när vattnet silas igenom i ett metertjockt filter med aktivt kol. Även kolfiltret spolas rent med jämna mellanrum.
Ämnen som måste kontrolleras
I det EU gemensamma dricksvattendirektivet och i Livsmedelsverkets föreskrifter, LIVSFS 2022:12, finns alla ämnen som Göteborgs stad enligt lag måste kontrollera i vårt dricksvatten. Mikrobiologiska, fysikaliska och kemiska analyser görs av Kretslopp och vattens ackrediterade, kvalitetssäkrade, laboratorium. Labbet har kunskaper att mäta, analysera och säkerställa resultat för ett 70-tal olika ämnen. Labbet analyserar ungefär 10 000 prover per år, dels från råvattnet, dels innan vattnet lämnar vattenverket och ute hos konsument. Dricksvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel.
Ultrafilter
Det sista steget i reningsprocessen på Lackarebäcks vattenverk är ultrafilter. Då pressas dricksvattnet igenom tunna, spaghettiliknande ihåliga plaströr som tar bort eventuella kvarvarande mikroorganismer ur vattnet. Även på Alelyckans vattenverk arbetar vi med att bygga en ultrafilteranläggning som ska stå klar 2026. Allt vårt dricksvatten, även det från Alelyckans vattenverk, håller hög kvalitet och uppfyller med goda marginaler kraven på dricksvatten.
Godkända kemikalier
I Dricksvattenföreskrifterna anges vilka kemikalier som är godkända att använda vid dricksvattenproduktion. Kemikalierna filtreras bort i reningsprocessen och stannar kvar i vattenverket. Slammet från sedimenteringsbassängen tas om hand av Gryaab.
Klor
Det vatten som kommer till din kran har små mängder klor tillsatt. Kloret tillsätter vi för att bakterier inte ska kunna växa till sig i ledningar och vattenreservoarer innan det når kranen i ditt hem. När du ska dricka hemma spolar du vattnet en kort stund tills du känner att vattnet har en jämn temperatur.
Stänger vattenintaget
Om vattnet i Göta älvdalen skulle vara olämpligt att använda som råvatten, det kan till exempel handla om en för hög bakteriehalt eller att saltvatten från havet har trängt upp i Göta älv, märker Kretslopp och vatten det och stänger vattenintaget. Då väljer vi istället att hämta råvatten från Delsjöarna. Vattenintaget stängs cirka 100 gånger per år och oftast beror det på att vattnet är påverkat av saltvatten eller avloppsvatten.
Informerar alltid
Om det skulle bli något fel på dricksvattnet kommer Kretslopp och vatten alltid att gå ut med information om det. Vi använder klarspråk och informationen har en alltid en tydlig avsändare, Göteborgs stad.
Har du funderingar på vattenkvaliteten så som till exempel lukt, smak eller färg kan du alltid ta kontakt med vår driftcentral. Där kan du få information om det är ett pågående arbete i ditt område eller om vi kommer fram till att vi ska ta ett vattenprov hemma hos dig för att vidare utredning.
Du kan läsa om analyserna vi gör på Dricksvattnets kvalitet - Göteborgs Stad
Alelyckans vattenverk kommer också att ha ultrafilter från och med 2026. Installation av ultrafilter för vatten - Göteborgs Stad