Till sidans huvudinnehåll

"Som handledare blir du en tillgång till eleverna och till vår verksamhet"

Publicerad 10 februari 2022

- Att vi tar emot unga som ännu inte hunnit bestämma vad de vill arbeta med i framtiden är en del i att fler ska vilja jobba hos oss. Några av lovjobbarna kanske får upp ögonen för skolan som arbetsplats och blir våra nya kollegor. Genom att visa upp våra olika yrken inom skolan kan vi väcka intresse till att fler vill arbeta hos oss, säger Nicoline Blidberg, enhetschef kompetensförsörjningsenheten. Här kan du läsa en intervju med läraren Åsa om hur hon upplevde sin tid som handledare för sommarjobbare.

Hej Åsa! Under sommaren 2021 var du handlare för en sommarlovsjobbare. Vad var det som fick dig att vilja bli handledare för en lovjobbare?  

Det gjorde jag för att det är viktigt att så många ungdomar som möjligt får erbjudande om sommarjobb, så att de får prova på att jobba och även kunna tjäna lite egna pengar. Att de dessutom får testa på hur det kan vara att jobba på en skola kanske kan locka till att några vill utbilda sig till lärare efter att ha sommarjobbat hos oss. Och det är ju alltid ett plus!

Vad var mest givande hittills med att få vara handledare?

Att få ta emot ungdomar som är intresserade av att arbeta hos oss, och som gillar att vara med våra elever. Det är så utvecklande att genom dem se sin verksamhet med nya ögon.

Hur tror du det påverkar unga människor att få komma och vara en del av skolans verksamhet?

Jag tror det påverkar både sommarjobbarna och eleverna på ett bra sätt. Sommarjobbarna får känna på att det de gör hos oss är meningsfullt och uppskattat, och de får ofta en positiv respons från våra elever. För våra elever är det alltid spännande och uppskattat med nya ungdomar som tar sig tid att vara och umgås med dem, det blir ett fint utbyte.

Skulle du rekommendera andra att bli handledare för en lovjobbare? Motivera gärna.

Jag kan rekommendera att bli handledare för lovjobbare, det är inte så mycket pappersarbete och som handledare blir du en tillgång till eleverna och till vår verksamhet.

${loading}