Till sidans huvudinnehåll

Eleverna på Bräckeskolan inspirerar konstnärer

Publicerad 6 oktober 2023

Alla fjärdeklassare på Bräckeskolan fick nyligen träffa två konstnärer som ska skapa ett nytt konstverk till skolan. ”Konstnärerna hade en workshop med oss. Vid den berättade vi om våra idéer och målade teckningar. Det var väldigt roligt och inspirerande. Konsten ska ju synas på vår skola många år framöver – så det känns häftigt att bidra. Jag hoppas bli glad men också lugn när jag tittar på det nya konstverket” säger en elev.

Totalt deltog 88 elever i Bräckeskolan konstnärliga workshops.

”Det gick jättebra för eleverna. Jag känner mig stolt och blev verkligen imponerade av deras kreativa idéer och målningar. Bland annat tecknade de växter, djur, väder och vatten i alla möjliga olika färger och former”, säger Jamshid Jalouli, biträdande rektor på Bräckeskolan.


Elevernas idéer och målningar ska mynna ut i ett konstverk som ska heta ”Grodd och fladder vid vår täppa”.

”Det handlar om elevdemokrati”
Det nya konstverket ska nästa år synas i skolan nya skolbyggnad på en vägg utanför bamba. Konsten ska vara inspirerad av pedagogiska trädgårdar då Bräckeskolan arbetar mycket med utepedagogik och odlingsträdgårdar.

”Det är viktigt att eleverna får bidra till konsten. För det är ju deras skola och skollagen säger att eleverna ska ha inflytande i skolan. På så sätt handlar det här om elevdemokrati” säger Jamshid.

Så gick arbetet med konstnärerna till
”En klass tittade på olika former av fröer för att sedan måla hur det ser ut när ett frö öppnas. Det brukar se magiskt ut och ska därför bli ett motiv i konstverket. De andra klasserna tecknade bland annat fjärilar, groddar, löv, vattenfall och en blommande lök – som också ska bli motiv i skolans nya konst. Elevernas skisser ska jag sedan inspireras av när jag skapar konstverket.” säger konstnären Moa Lönn och fortsätter:

”Jag kommer att göra konsten i kakel och keramik. Bland annat blir det stora ytor med färg och handgjorda keramiska verk som föreställer fjärilar och frön. Tanken är också man ska kunna vända på motiven i konstverket och se olika saker utifrån sin egen fantasi. Till exempel kanske någon ser en blixt i konstverket medan någon annan ser rötter eller ett vattenfall.”

Konstnären ska också skapa en bok om konsten, skissarbetet och workshopen. På så sätt kan lärare och elever göra liknande workshops även i framtiden.


Vid skolans konstnärliga workshops deltog både konstnärerna Moa Lönn och Karin Auran Frankenstein.


${loading}