Till sidans huvudinnehåll
Stort kar som renar avloppsvatten

Framtidens batterifabrik kyls med avloppsvatten

Publicerad 13 januari 2023

Finns det en koppling mellan en toalettspolning och toppmoderna elbilsbatterier? Ja, och den är starkare än du kan tro. Genom ett unikt samarbete växte en innovativ lösning fram för att kyla Northvolt och Volvos nya gigafabrik (NoVo) för elbilsbatterier.

2026 ska den nya gigafabriken för elbilsbatterier vara i drift på Hisingen i Göteborg. Vid full produktion ska batterier till 500 000 elbilar tillverkas årligen.

- Att tillverka batterier är en väldigt energikrävande process. Det är stora energiflöden och mycket värme som genereras vid en sådan här tillverkning. Det behövde vi lösa på ett energieffektivt sätt, säger Sebastian Bergvall, som är planeringsingenjör på Göteborg Energi och koordinator för värme- och kylaleveranser till batterifabriken.

Vattnet används fler gånger

Lösningen, som är den enda i sitt slag i stor skala, går ut på att koppla renat avloppsvattnet från Gryaab (s.k. tekniskt vatten) via Kretslopp och vattens ledningar till energisystemet. Häng med här: göteborgarnas avloppsvatten renas, därefter tas värmen från avloppet upp i fjärrvärmenätet (det står för cirka 10% av fjärrvärmen!). Efter att avloppsvattnet värmt våra bostäder och kontor genom fjärrvärmen kan det nu kylda vattnet ledas till den nya batterifabriken på Hisingen. Där leds det in på industrianläggningen och kyler i tillverkningsprocessen. Men det är inte slut där. För nu har vattnet åter värmts upp inne i fabriken. Men istället för att pumpa ut varmvattnet i havet går det tillbaka in i fjärrvärmesystemet en gång till! Därefter, när det är avkylt leds det renade vattnet ut i havet.

- Det som är så bra är att vi tar vara på de resurser som redan finns. Istället för att använda dricksvatten för att kyla anläggningen tar vi det som annars ses som en restprodukt – avloppsvattnet. Lösningen sparar dessutom väldigt mycket el, som annars hade behövts för att kyla anläggningen, säger Sebastian Bergvall. 


${loading}