Till sidans huvudinnehåll
Politiker sitter runt ett bord på möte med nämnden.
Kompetensförsörjningsplanen var bara ett av många ärenden som klubbades av nämnden för funktionsstöd.

Notiser från mötet med nämnden för funktionsstöd i mars 2025

Publicerad 27 mars 2025

Nämnden för funktionsstöd har klubbat kompetensförsörjningsplanen som ska lösa dilemmat att allt färre ska ta hand om allt fler. Behovet av personligt ombud ska ses över. Dessutom har nämnden beslutat att ha sina sammanträden i april och november på annan plats än Selma Lagerlöfs Center.

Ny plan för att lösa dilemmat att allt färre ska ta hand om allt fler

Kompetensförsörjningsplanen för nämnden för funktionsstöd har klubbats. Den syftar till att möta en av de största demografiska utmaningarna som finns nu för välfärdssektorn. Behovet av arbetskraft ökar samtidigt som personer i arbetsför ålder minskar, vilket skapar ett underskott på arbetskraft. Det innebär att allt färre ska ta hand om allt fler. Vi behöver hitta nya vägar att se till att ha tillräckligt med anställda för att klara att ge stöd till de som behöver.

För att möta dessa utmaningar behöver vi arbeta med långsiktig kompetensförsörjning, utveckla nya yrkesroller och höja kompetensen hos medarbetarna, samt öka digitalisering och stärka arbetsmiljön. Dessutom behöver vi hitta nya arbetssätt för att främja innovationskraften, öka användandet och utvecklandet av digitala lösningar och välfärdsteknik, samt anställa rätt kompetens för att möta ökningen av komplexa behov hos brukare. Vi behöver även öka praktikplatserna, öka incitamenten för att få fler timvikarier att vidareutbilda sig, underlätta för att fler ska genomföra validering och kompletterande studier, samt vidta åtgärder för att öka antalet studerande i vård- och omsorgsutbildningar.

Nämnden för funktionsstöds kompetensförsörjningsplan

Behovet av personliga ombud ska ses över

Nämnden för funktionsstöd beslutade ge förvaltningen i uppdrag att utreda behov av personligt ombud och se över antalet tjänster med personligt ombud för 2026. Bräcke diakoni har tillhandahållit personliga ombud för Göteborgs Stad sedan 2006. Ett fortsatt samarbete med Bräcke diakoni är av betydelse för att säkerställa målgruppens möjlighet till stöd. Samtidigt beslutade nämnden att ge i uppdrag till förvaltningen att se över behov av personligt ombud samt resurser i form av personligt ombud som är rimliga inför 2026. Detta utifrån omställningen till ny socialtjänstlag, kommunallagens krav på god ekonomisk hushållning och att nämndens kostnader för personligt ombud fortsätter att öka utan att balanseras upp av tilldelat statsbidrag.

Tjänsteutlåtande om personligt ombud

Nämndens sammanträden på annan plats än Selma Lagerlöfs Center

Nämnden för funktionsstöd har beslutat att sammanträdena i april och november 2025 förläggs på annan plats än Selma Lagerlöfs Center, Selma Lagerlöfs torg 2 för att underlätta i samband med de studiebesök i verksamheterna som samtidigt och i närområdet sker på respektive förmiddag. I april 2025 kommer sammanträdet därför ske på Hotell Kusten, Kustgatan 10 och i november 2025 på Kortedala Forum, Kortedala torg 1.

Sammanträdestider för nämnden för funktionsstöd 2025

Förvaltningen ska redovisa vad som görs för att nå ofrivilligt ensamma

För alla som är ofrivilligt ensamma kan ett sammanhang vara en friskfaktor. Nämnden för funktionsstöd har nu gett förvaltningen i uppdrag att redovisa det arbete som görs för att söka upp dem som inte själva förmår söka upp de verksamheter som finns. Dessutom ska samarbetet med civilsamhället redovisas.

Förvaltningen ska redovisa hur utskrivning från rättspsyk görs säkert

När personer skrivs ut från rättspsykiatrisk vård behöver både patientens och brottsoffrets perspektiv tas om hand. Det krävs en riskbedömning där brottsoffer och anhöriga inkluderas och informeras vid utskrivning, samt en dialog mellan såväl rättspsykiatrin, kriminalvården och kommunen. Nämnden för funktionsstöd gav nu förvaltningen i uppdrag att redovisa hur denna riskbedömning och dialog ser ut och om den inte finns ska den initieras.

Förslag om samverkan och riskbedömning vid utskrivning från rättspsykiatrisk vård

 

 


${loading}