Till sidans huvudinnehåll

Det råder eldningsförbud

Senast uppdaterad: 1 juni 2023 klockan 15:16

Göteborgs Stad har infört eldningsförbud för all eldning och grillning i skog och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Eldningsförbudet gäller från 1 juni klockan 15.00 och tills vidare.

Förbjudet att elda i skog och mark inom kommunen
Friidrottsanläggning, vy från läktaren
Läktarhus, hoppgropar och löparbanor på Björlandavallen.

Björlandavallen invigs med Nationaldagsfest

Publicerad 18 maj 2023

Hisingens nya friidrottsanläggning, Björlandavallen, invigs på nationaldagen 6 juni. Det blir invigningsceremoni, musikunderhållning, nationaldagslopp, hoppborg, föreläsning om kost för aktiva barn och mycket mer.

– Det blir en fest med fokus på idrotten. Vi vill uppmärksamma göteborgarna och alla friidrottare på att Björlandavallen nu är öppen. Det är en möjlighet för alla intresserade att komma och se den nya friidrottsanläggningen och att fira nationaldagen tillsammans, säger Malin Ederfors, enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.  

Musikunderhållning, yxkastning och nationaldagslopp

Idrotts- och föreningsförvaltningen anordnar evenemanget tillsammans med friidrottsföreningen IF Kville som är mycket aktiva på Björlandavallen.  

Det är flera föreningar från Hisingen som kommer delta med aktiviteter. Till exempel så kommer Alleby ridklubb finnas på plats med käpphästtävling och Lundby IF utmanar besökarna i speedshooting, där man tävlar i vem som skjuter en boll hårdast, säger Peter Karlsson, klubbchef IF Kville, 

På programmet finns också bland annat yxkastning, hinderbana och uppträdanden och klockan 13–15 startar nationaldagsloppet. Loppen har distanserna 2,5 och 5 kilometer. Alla är välkomna att delta genom att gå, jogga eller springa.

Redan en uppskattad friidrottsanläggning

Björlandavallen öppnade för träning den 24 april och har på bara några veckor blivit mycket uppskattad. Det beror bland annat på att anläggningens åtta löparbanorna har en större kurvdiameter än normalt, 40 meter. Det finns även tre kastburar och fyra ansatsbanor på olika ställen vilket gör att spjutkastare och andra kastare kan välja var de kastar ifrån beroende av vindriktning.

Invigningsprogram tisdag 6 juni kl 10.30-16.30

kl. 10.30- 11
Björlandavallen slår upp portarna.

kl. 11-11.45
Invigningsceremoni med representanter från idrotts- och föreningsnämnden; ordföranden Bettan Andersson och 2:e vice ordförande Dan-Ove Marcelind. Nationalsång och flagghissning.

kl. 11.45-13
Uppträdande och musikunderhållning på scenen av Ljuva Toner.

kl. 13–15
Nationaldagsloppet: gå, jogga eller spring! Anmälan krävs.

  • Klockan 13: löpning 250 meter, alla kan delta och alla startar samtidigt. Ingen anmälan krävs
  • Klockan 13.30: nationaldagsloppet 2,5 km (med tidtagning)
  • Klockan 14: nationaldagsloppet 2,5 kilometer - FunRun (utan tidtagning)
  • Klockan 15: nationaldagsloppet 5 km (med tidtagning)

kl. 13.30-14
Dans och underhållning på scenen av Malins dansskola.

kl. 14–15
Show på scenen med Stefan och Petra Odelberg.

kl. 15–16
Utbildning – Kost för aktiva barn hålls i konferenslokalen. Sång och musik på scenen.

kl. 16.30
Nationaldagsfesten stänger portarna.

På sidan för Nationaldagsfesten hittar du mer detaljerad information om programmet och inbjudan till Nationaldagsloppet 2023.

Gratis inträde. 

Anmälan för löpare

Vill du som enskild löpare anmäla dig så gör du det hos Kville IF

För grupprabatt vid anmälan av sex eller fler löpare kontakta: info@nationaldagsfesten.se

Parkeringsmöjligheter och busshållplats vid Björlandavallen

Parkeringsmöjligheter finns vid Skra Bros pendelparkering, Björlanda kyrka, Björlandaskolan och Björlanda småbåtshamn. 

Busshållplats; Lexbyvägen och Skra Bro.

FAKTA Björlandavallen

  • Björlandavallen är en klassisk utomhusanläggning för breddidrott och skolverksamhet. Anläggningen ligger mitt emot Björlandagården i norra Torslanda.
  • När Rambergsvallen försvann 2014 till förmån för den renodlade fotbollsarenan Bravida Arena försvann också en träningsplats för friidrott.
  • Byggnationen av friidrottsanläggningen startade i mars 2021 och stod klar våren 2022. På grund av att gräset inte etablerade sig som det skulle sköts öppnandet av anläggningen upp till i vår.
${loading}