Till sidans huvudinnehåll

Pengarna räcker aldrig riktigt, till allt man vill ha

Publicerad 25 mars 2022

Från räkningar till planetens gränser. Privatekonomi är viktigt och det syns bland annat i statistiken som visar att skuldsättningen ökar dramatiskt i åldrarna 18–25 år. Många unga hamnar i skuldfällan idag. Podden Skolverkstan gästas av hem- och konsumentkunskapsläraren Sara Nordlund som ser ett ökat intresse för frågor om hur eleverna ska hantera sin ekonomi.

Sara Nordlund undervisar i hem- och konsumentkunskap på Påvelundsskolan i västra Göteborg. I det senaste avsnittet av podden Skolverkstan diskuterar hon och grundskoledirektör Bengt Randén hur ämnet har blivit allt viktigare i vår tid.

– Under de ungefär tjugo åren som jag varit lärare så har jag mest undervisat i hem- och konsumentkunskap, även om jag också är utbildad i svenska. Jag fastnade för skolans minsta och roligaste ämne, säger Sara Nordlund. 

Att ämnet har viktiga lärdomar att lära ut, syns bland annat i statistiken som visar att skuldsättningen ökar dramatiskt i åldrarna 18–25 år. Sara Nordlunds elever tycks vara överens om att pengarna aldrig riktigt räcker till allt man vill ha. 

– Det är ett stort problem i samhället, hur lätt det är att sätta sig i de här fällorna och dra på sig mobiltelefonskulder eller låneskulder för att det finns så mycket som är attraktivt, säger hon.

För att skapa förståelse för vilka beslut som betyder något för privatekonomin, använder Sara Nordlund material och besök från bland annat banker, Kronofogden och Konsument Göteborg. Pekpinnar ser hon inte som effektiva. Bättre är att visa exempel på hur eleverna kan få sina pengar kan växa. Många frågar efter praktiska färdigheter, menar hon.

– Hur betalar man en räkning och hur ser hyran ut när den kommer? Det är ju det praktiska som eleverna är nyfikna på. 

Hållbarhet en utmaning

När Bengt Randén frågar vilka delar av undervisningen hon tycker är svårast att nå fram till sina elever med, lyfter Sara Nordlund fram det globala perspektivet.

– Det är ju förskräckligt att säga det, men den största utmaningen är ju att de har det väldigt bra. De har mycket av det mesta. Har man råd att resa, så vill man resa. Kan man äta kött, så vill man äta kött. Kan man konsumera, så vill man. Och samtidigt så är det ju det som vi som världsmedborgare måste dra ner på, om jorden ska räcka till. Den största utmaningen är att se sin egen del i det.

Att man får varva stora teoretiska perspektiv med de snävare, privata, är en viktig anledning till att ämnet är så roligt, menar Sara Nordlund.

– I mötet med eleverna blir det ganska privat. Det blir en tydlig koppling mellan teori och sen så är ju ämnet också trendigt, kan man säga. Det ligger i tiden och eleverna tycker att det är intressant, avslutar hon.

Lyssna på poddavsnittet här

Fakta - Om podden Skolverkstan

När: en gång i månaden
Var: i de appar där poddar finns
Hur: Bengt Randén, Göteborgs grundskoledirektör samtalar med en gäst eller två om ett ämne
Varför: lyfta frågor som är viktiga för skolan

Fakta - Bengt Randén

Ålder: 61
Titel: direktör Göteborgs grundskoleförvaltning
Tidigare jobb: utbildningschef Göteborgsregionen (GR), utbildningschef Partille kommun, rektor med mera
Bra att veta om Bengt: gillar rock och har haft skivaffär i Haga. 

Fakta - Sara Nordlund

Ålder: 49
Titel: Legitimerad lärare i hem- och konsumentkunskap/svenska. Även förstelärare i hem- och konsumentkunskap samt nyutbildad specialpedagog
Tidigare jobb: lärare i Västerås, Partille och Nordhemsskolan i Göteborg
Bra att veta om Sara: fallit för vinterbadartrenden, tittar gärna på egna barn som spelar innebandy och tränar så ofta som tiden räcker till 

Fakta - Påvelundsskolan

Ligger i: Västra Göteborg och är en av stadens större skolor
Antal elever: cirka 650
Antal lärare: cirka 60
Största utmaning: ombyggnation, tillväxt och omorganisation
Största tillgång: fantastiska elever och engagerad personal

${loading}