Till sidans huvudinnehåll

Jag ser fram emot säsongen med spårbyten

Publicerad 28 februari 2024

När stålet i spårvagnsspåren är så slitet att spårdelar byts ut brukar Anna Häggson vara på plats när gropen grävs. Hon är projektledare för planerat spårunderhåll på stadsmiljöförvaltningen.

Vad är 1 till 1 byten?

Det är när trasiga spår ersätts med nya på exakt samma sätt. Det ser likadant ut efteråt. Projekten är inte särskilt långa och vi har max två på gång samtidigt. Platserna väljs ut från en stor årlig besiktningsleverans, och jag tar över när projekteringen är klar och arbetet läggs ut på entreprenad.

Vilken är den största utmaningen?

Vi jobbar på avstängt spår som kräver ersättningstrafik. Det innebär att tidspressen är stor – har vi tio dagar ska det vara klart inom tio dagar.

Vad är roligast med jobbet?

Jag gillar snabba puckar, att det är tydligt när projektet börjar och slutar. Byggnationen är roligast, jag ser verkligen fram emot när det drar i gång i mars, april.

Mer information

Med 17 mil spårvagnsspår har Göteborg den största anläggningen i Norden. Stadsmiljöförvaltningen äger spårvagnsspåren som trafikeras av Göteborgs spårvägar tillsammans med regionala Västtrafik. Läs mer om stadsmiljöförvaltningens ansvar för framkomligheten i staden.


${loading}