Bilfri gata utanför Ånässkolan för säkrare och tryggare miljö
Publicerad 15 augusti 2024
500 barn upp till och med sjätte klass går på Ånässkolan som ligger några kvarter norr om Redbergsplatsen. Utanför huvudingången går Falkgatan. Den har nu stängts av framför skolan. I fortsättningen får enbart fordon med särskilda tillstånd köra där. Och i och med att trafiken framför skolan begränsas kraftigt så finns yta att tillföra ytterligare värden till gatan. Falkgatan har därför möblerats med bland annat träd och buskar för att skapa en grönare och trevligare plats som bjuder in till en bredare användning för alla som vistas i området.
Bilfria zoner är ett politiskt uppdrag
Kommunfullmäktige gav 2023 stadsmiljöförvaltningen i uppdrag att skapa bilfria zoner och säkra cykelvägar vid skolor med otrygg trafikmiljö. Bakgrunden är att allt färre barn går och cyklar till sina skolor samtidigt som forskning visar att det är fördelaktigt för barns utveckling, hälsa och välmående att gå och cykla mer och oftare än vad de flesta gör idag.
Varför just Ånässkolan?
Stadsmiljöförvaltningen valde tillsammans med grundskoleförvaltningen ut Ånässkolan för att där testa och utvärdera konceptet med en bilfri gata.
- Vi uppmanar nu alla vårdnadshavare som har möjlighet, att låta sina barn gå, cykla eller åka kollektivt till skolan. Förutom att det främjar barnens hälsa så leder det även till minskad biltrafik vid skolans entréer där det ofta kan uppstå trängsel och osäkra situationer, säger Hanna Ljungblad som är utvecklingsledare på stadsmiljöförvaltningen och varit projektledare för detta uppdrag.
De vuxna som ibland måste hämta eller lämna barn med bil hänvisas istället till att köra in via Svangatan och vidare upp på Övre Olskroksgatan. Där finns några korttidsplatser där de kan stanna om de behöver följa barnen sista biten till och från skolan.
Även bilister och transporter som bara ska passera förbi skolkvarteret hänvisas via Svangatan och Övre Olskroksgatan.
Förbättra trafiksäkerheten och miljön
Med färre bilar runt skolan förbättras både trafiksäkerheten och miljön, vilket gör området tryggare och mer hälsosamt för både barn och vuxna.
Så här har barnens trafikmiljö förbättrats
- Den delen av Falkgatan som löper framför Ånässkolans huvudingång har stängts av för bil- och annan motortrafik. Endast leveranser till skolan och personal med parkeringstillstånd får köra in på denna reglerade del av Falkgatan.
- I korsningen Falkgatan-Sparvgatan har det byggts en genomgående gångpassage som löper tvärs över Sparvgatan, där biltrafiken har väjningsplikt för att öka framkomligheten för fotgängare.
- Vid skolans nedre sidoentré mot Sparvgatan har en gångpassage byggts mellan p-platserna, för att tydliggöra korsningspunkten och öka trafiksäkerheten.
- Den södra delen av Övre Olskroksgatan har enkelriktats.
- Även den större korsningen Falkgatan-Ånäsvägen har upplevts som otrygg, men på grund av att den är mer komplex – bland annat passerar spårvagnar där – så kommer stadsmiljöförvaltningen att utreda och föreslå förbättringar som kräver längre planering, säger projektledaren Hanna Ljungblad.
De nu genomförda ändringarna på gatorna runt Ånässkolan kommer att utvärderas i höst. Elever och vårdnadshavare får då möjlighet att svara på en enkätundersökning. Dessutom ska stadsmiljöförvaltningen mäta hur trafiken har påverkats.