Till sidans huvudinnehåll
Göteborgs femte utflyktslekplats finns i Jubileumsparken.

Jubileumsparken nominerad till internationellt pris

Publicerad 13 juni 2024

Den första permanenta etappen av Jubileumsparken – utflyktslekplatsen och delarna längs vattnet – har nominerats till Landzine International Landscape Award 2024.

Med Jubileumsparken i Frihamnen har göteborgarnas önskemål om grönområde, komma nära vattnet och bada mitt i stan förverkligats. Redan från start har stadens invånare fått vara med och planera, testa och bygga för att se vad som fungerar på platsen. Bad, bastu, lekberg och uteklassrum är några av prototyperna.

Stadens femte utflyktslekplats

De första permanenta delarna av Jubileumsparken började byggas i januari 2021. I augusti 2022 öppnades utflyktslekplatsen med fantasifulla och färgglada lekskulpturer omgivna av grönskande gläntor. En ny bastu med samma utseende och placering som prototypen Allmänna bastun håller på att byggas och öppnar sommaren 2024.

Kan få internationellt pris

Nu har Jubileumsparken nominerats till utmärkelsen Landzine International Landscape Award 2024 i kategorin Public Projects. Teamet med landskapsarkitekter – Mareld + atelier le balto – har på uppdrag av Göteborgs Stad arbetat med projektet sedan 2016. Utflyktslekplatsen har gjorts i samarbete med New Order Arkitektur/Daniel EKTA Götesson/Patrik Bengtsson som står bakom alla lekskulpturer. Vinnaren presenteras den 25 juni.

Läs mer: Landezine international landscape award – de nominerade bidragen

Parken fortsätter växa

Men ännu är parken inte färdigställd. Det är inte bara träden och buskarna på platsen som växer och utvecklas – hela parken ska bli större. I dagsläget är det svårt att ange slutgiltig utbredning och utformning, men ett riktmärke är att den ska omfatta cirka 8-10 hektar (80 000-100 000 kvm) år 2035.


${loading}