Så arbetar Kretslopp och vatten med säkerhet
Publicerad 12 december 2024
I Kretslopp och vattens verksamhet finns cirka 50 civila skyddsobjekt varav de flesta finns inom dricksvattenområdet. Vi arbetar aktivt med säkerhetsanalyser och att förebygga, upptäcka och minimera riskerna för sabotage mot dricksvattenförsörjningen och avloppssystemen.
Vår personal är vårt starkaste skydd
De medarbetare som arbetar inom skyddsvärd verksamhet, till exempel dricksvattenproduktion, är säkerhetsprövade och utbildas kontinuerligt i säkerhet. Vi har rutiner för hur vi hanterar känslig information, våra arbetsredskap såsom datorer och mobiler och för hur man till exempel tar emot besökare och entreprenörer på våra anläggningar.
— En engagerad och väl utbildad personal är vårt starkaste skydd för våra anläggningar, säger Ola Stenman, säkerhetsskyddsansvarig.
Anläggningar och vatten skyddas
Våra anläggningar skyddas av olika typer av fysiskt skydd till exempel lås, larm och kameraövervakning. Vi minimerar antalet personer som har tillträde till våra anläggningar och personalen som har tillträde är säkerhetsklassad och utbildad.
Våra labbtekniker och ingenjörer tar kontinuerligt prover för att övervaka vattenkvaliteten, både när det kommer in i vattenverket, under processen och när det är färdigt dricksvatten på väg i ledningarna hem till din kran.
Fler anmälningar än tidigare
Kretslopp och vatten har idag en tätare dialog med polisen kopplat till händelser kring känsliga objekt som vattentorn och pumpstationer. Dels är vi mer vaksamma, dels har personalen ett mer utvecklat säkerhetstänk än tidigare.
— Förut var det ingen som reagerade på om man till exempel upptäckte drönare vid våra skyddsobjekt. Idag ringer vi 112 om vi ser en drönare vid ett vattentorn, säger Ola Stenman.
Göteborgs stad informerar alltid
Desinformation och påverkanskampanjer som får människor att tro att vattnet är farligt att dricka, trots att det inte är det, är risker som vi också jobbar med att förebygga. Från Göteborgs stad informerar vi alltid snabbt om vattnet är påverkat av till exempel bakterier och att du därför inte ska dricka det.
— Dricksvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. Om något händer med vattnet finns det rutiner som att gå ut med ett kokpåbud till exempel. När vi informerar använder vi klarspråk och har en tydlig avsändare. Du kan också hitta samma information i flera av stadens egna kanaler, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, avdelningschef dricksvattenproduktion.