Till sidans huvudinnehåll
Utegymmet vid Torslanda utrustas med extra utbud för att locka fler personer att träna.

Göteborgsförslag om utegym i Torslanda blir verklighet

Publicerad 10 juli 2024

Utegymmet vid Torslandavallen börjar byggas i september och beräknas stå klart vid årsskiftet 2024/2025.

Utegym som röstats fram av Göteborgarna

I Göteborgs Stad har invånarna möjlighet att lämna in idéer till politikerna om hur Göteborg kan utvecklas. Förslagen publiceras på goteborg.se, så att Göteborgs invånare kan ta del av dem och rösta på förslagen de tycker är bra. Förslag som under 90 dagar får mer än 200 röster behandlas av ansvarig politisk nämnd.

Under 2021 lämnades ett förslag in till politikerna i Göteborgs Stad med önskan om att idrotts- och föreningsnämnden skulle bygga ett utegym vid Torslandavallen i Torslanda på Hisingen. Förslaget fick över 200 röster och godkändes av nämnden. Under 2024 ska utegymmet börja byggas.

Motiveringen av utegym

Motiveringen till förslaget var att behovet och underlaget för ett utegym i Torslanda är stort. Det saknas idag utegym för området kring Torslanda och Björlanda.

Genom ett utegym vid Torslandavallen får cirka 27 000 invånare i Torslanda-Björlanda närhet till friskvård, i nära anslutning till motionsspår, idrottsanläggningar och skolor.

 Central och lättillgänglig placering

Utegymmet byggs centralt vid Torslandavallen. Idrottsområdet består av flera bollplaner, en anläggning med tre sporthallar, gräsytor, tennishall, motionsspår samt klubbstugor.

 - Detta ska bli en naturlig plats för rörelse och spontanidrott där många invånare nås: barn- och ungdomar, skolor, föreningar och pensionärer. Närhet och tillgänglighet är viktigt för att träning och motion verkligen ska bli av, säger Sofia Jonsson, utvecklingsledare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

 Utegym med extra utbud

Enligt Göteborgs Stads riktlinje för utegym finns två typer av utbud, basutbud och extrautbud.

- Detta utegym ska utrustas med extrautbud. Det innebär att utegymmet kommer få flera olika redskap för större variation och utmaning för de som tränar och vi hoppas att alla ska kunna kan hitta något som passar just dem, säger Sofia Jonsson. 

 - Med en satsning på väl genomtänkta utegym med ett brett träningsutbud vill vi inspirera fler målgrupper att träna i sin vardag. Här kommer bland annat finnas axelpress, plyobox, core rack, monkey bar och mycket mer berättar Sofia Jonsson. 


Följa projektet på Göteborg växer

${loading}