Till sidans huvudinnehåll

Kulturskolans deltagare gör skulptur och konstverk för barn på flykt

Publicerad 5 december 2022

Årets tema i Musikhjälpen är ”För en tryggare barndom på flykt från krig”. — Alla barn, även barn på flykt, har rätt till kultur. Kulturskolan vill erbjuda en trygg plats för barn och unga att få skapa och uttrycka sig fritt, säger Jens Ericson, verksamhetschef Kulturskolan i Göteborgs Stad.

Hyllar rätten att uttrycka sig

Musikhjälpen sänds från Kungstorget i Göteborg mellan 12 och 18 december. SVT kommer att följa Kulturskolans aktiviteter som sker på torget torsdagen den 15 december. Kulturskolans unga deltagare kommer att bygga en stor skulptur på torget mellan kl 13 och 17. Skulpturen hyllar det fria ordet och rätten att få uttrycka sin åsikt. Den hyllar också rätten till fritid och att få utöva sina intressen. Rättigheter som inte är självklara för alla barn i världen. Alla barn och unga välkomna att bygga skulpturen!

Kulturskolans deltagare i bildkonst har också på eget initiativ bestämt sig för att skapa en stor gemensam målning som kommer göras klar och auktioneras ut på plats.

Kultur är en demokratisk rättighet

Alla barn har rätt till kultur och en meningsfull fritid. Det gäller även de 42 miljoner barn som idag är på flykt från krig och konflikter.
— I krig blir människor av med sitt hem, land och många av sina rättigheter. Men rätten att berätta och skapa kan ingen ta ifrån dig. Det är en demokratisk rättighet. Vi i kulturskolan vill vara en frizon och hjälpa barn och ungdomar att få uttrycka sig oavsett omständigheter i livet, säger Jens Ericson.

Stötta Musikhjälpen

Hjälp oss att förbättra livet för barn på flykt. Skänk en slant till Kulturskolans bössa för Musikhjälpen. Du får gärna hjälpa till att sprida Kulturskolans insamling. Marknadsföringsmaterial finns på goteborg.se/kulturskolan

Fakta Kulturskolan

  • Kulturskolan i Göteborgs Stad erbjuder barn och unga mellan 6 och 19 år en likvärdig, konstnärlig och pedagogisk verksamhet inom många kulturella och konstnärliga ämnen.
  • Kurser och aktiviteter sker på barn och ungas fria tid, det vill säga efter skoltid på kvällar, helger och lov.
  • Kulturskolan vill bidra till en meningsfull fritid.
  • Är en mötesplats för konstnärlig, personlig och social utveckling där barn och unga från alla delar av Göteborgs Stad kan ses.
  • Mer information om Kulturskolan

Fakta Musikhjälpen

  • Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang som funnits i Sverige sedan 2008.
  • Musikhjälpen sänder direkt dygnet runt i 144 timmar i P3 och SVT/SVT Play för att tillsammans med Radiohjälpen samla in pengar till en mänsklig katastrof. 
  • 2022 hade Musikhjälpen 900 000 olika engagemang och samlade in 54 miljoner kr till Radiohjälpen.  
  • I år sänds Musikhjälpen från Kungstorget i Göteborg 12 till 18 december (vecka 50).
  • Mer information om Musikhjälpen


${loading}