Till sidans huvudinnehåll
Rastvindskyddet erbjuder en oslagbar utsikt. Foto: Göteborgs Stad

Njut av utsikten från Getryggen i nytt vindskydd

Publicerad 18 februari 2025

Göteborgs Stad har byggt ett nytt rastvindskydd på Getryggen, en populär utsiktsplats längs Bohusleden och Gotaleden. Men det är mer än bara en plats för vila – här pågår också ett viktigt arbete för att skydda sällsynta arter och vårda naturens mångfald.

Allt material har burits upp för hand längs stigen som är 450 meter lång och har en höjdskillnad på 55 meter. Foto: Göteborgs Stad Vindskydd längs populära Bohusleden och Gotaleden

Nu kan du åter njuta av Getryggens fantastiska vyer och friluftsliv. Det nya vindskyddet står redo att välkomna besökare efter att det tidigare vindskyddet brunnit ned till marken. Allt material för det nya vindskyddet har burits upp för hand längs stigen som är 450 meter lång och har en höjdskillnad på 55 meter.

Det nybyggda vindskyddet på Getryggen ligger mellan Skatås och Kåsjön längs etapp 3 av Bohusleden och Gotaledens etapp 2. Det är en populär sträcka som bjuder på vackra vyer och varierande natur. Med en ny eldstad, sittbänkar och en plats som lever upp till sitt namn ”Gött läge” erbjuder Getryggen en pausplats med hisnande utsikt och närhet till naturen. Delsjöområdet har nu totalt fem vindskydd.

Här hittar du vindskyddet Vindskydd, Getryggen, "Gött läge"


Här finns både eldstad och sittbänkar. Foto: Göteborgs Stad

En värdefull plats för hotade arter

Men Getryggen är mer än en vacker utsiktsplats. Här vårdas en hel värld av liv. Ljungheden på Getryggen är livsmiljö för många arter, och av de 236 arter som är beroende av denna miljö är nästan hälften rödlistade.

Marken runt vindskyddet är gammal ljunghed som vi restaurerar till ursprungligt skick. Detta gynnar många arter som till exempel den sällsynta växten klockgentiana som blommar klarblått i slutet av augusti och den ännu mer sällsynta fjärilen alkonblåvinge som är beroende av klockgentianan då den lägger sina ägg på just denna växt, säger Göran Fransson, naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Klockgentianan och Alkonblåvingen är så kallade ansvarsarter, vilket innebär att Göteborgs Stad har ansvar att skydda dessa hotade arter och bevara deras livsmiljöer.

Röjning och bränning ger nytt liv åt hedlandskapet

I höstas genomförde stadsmiljöförvaltningen röjningsarbeten runt det nya vindskyddet, och under våren planeras en kontrollerad bränning för att gynna de sällsynta arterna som lever på Getryggen. Genom att värna om en mångfald av arter och ljungheden de lever i, skapas förutsättningar för den biologiska mångfalden att öka på platsen.

Röjningen har förändrat platsen, med betydligt mindre grönska och färre träd och buskar. I stället har vi skapat ett öppet landskap som ger bättre förutsättningar för växter som trivs i hedmiljöer, som ljung, kråkbär och odon samt blommande örter som klockljung och myrlilja, säger Göran Fransson.

I Göteborg är idag en stor del av ljunghedarna igenvuxna, men fragment finns kvar längs vår vackra kust och på höjdryggar som Getryggen. Genom röjning, bete och ibland kontrollerad bränning kan vi hålla dessa marker levande och rika på biologisk mångfald.

Fakta: Utveckling av natur och friluftsliv i Göteborg

Göteborgs Stad äger omkring 11 000 hektar skogsmark och naturområden. Stadsmiljöförvaltningen ansvarar för 6 000 hektar som enligt översiktsplanen har stora frilufts-, natur- och kulturvärden . Under 2024 genomförde stadsmiljöförvaltningen bland annat:

Läs mer

Läs mer om delsjöområdet Delsjöområdet - Hitta naturområden

Läs mer om vandringsleder i Göteborg Vandringsleder

Läs mer om naturvård Naturvård

${loading}