Till sidans huvudinnehåll

Ansök om lägenhet på vård- och omsorgsboende


Ett vård- och omsorgsboende är ett boende för dig som behöver service och omvårdnad dygnet runt. Här får du allt stöd du behöver i vardagen. Du bor i egen lägenhet och det finns gemensamma utrymmen som du delar med de andra hyresgästerna.

Om du har ett stort behov av stöd i vardagen och behöver hjälp under större delen av dygnet kan du ansöka om en lägenhet på ett vård- och omsorgsboende. Du kan ansöka om lägenhet på ett vård- och omsorgsboende i Göteborg även om du i dagsläget bor i en annan kommun. Det finns boenden i hela Göteborg med olika inriktningar, bland annat för:

  • de som behöver allmän vård och omsorg (somatisk)
  • personer med psykisk funktionsnedsättning
  • personer med demenssjukdom
  • missbruksproblematik
  • finsktalande med finsktalande personal
  • teckenspråkiga med teckenspråkiga personal

På vissa vård- och omsorgsboenden finns det även möjlighet för din partner att flytta med, ett så kallat parboende. Om du är intresserad av det kan din socialsekreterare berätta mer om hur det fungerar.

I Göteborg är de flesta vård- och omsorgsboendena kommunala men det finns även boenden som drivs av privata aktörer eller som stiftelser.

Ansök om vård- och omsorgsboende

Du kan ansöka på tre olika sätt. Du kan söka via e-tjänst, genom en blankett eller genom att kontakta en socialsekreterare.

Du som ansöker om stöd via e-tjänst behöver logga in med e-legitimation. Du som har skyddade personuppgifter ska inte använda e-tjänsten utan istället ansöka genom att kontakta socialsekreterare.

Så identifierar du dig med e-legitimation

Ansökan för dig som bor i Göteborg

Ansök om vård- och omsorgsboende, för dig som bor i Göteborg

Ansök om vård- och omsorgsboende, för dig som bor i Göteborg

Ansökan för dig som bor i annan kommun

Ansök om vård- och omsorgsboende, för dig som bor i annan kommun

Ansök om vård- och omsorgsboende, för dig som bor i annan kommun

Ansökningsblankett på finska

Vanhustenasuntohakemus

Kontakta en socialsekreterare

Kontakta en socialsekreterare i stadsdelen där du bor idag. Bor du i en annan kommun kan du ta kontakt med socialsekreterare i valfri stadsdel.

Så går det till när du ansöker om stöd

Aktiviteter och service

På de flesta boendena finns personal som är ansvariga för aktiviteterna på boendet. De ser till att du varje dag har något trevligt att göra eller vara med på. Under veckorna kan det bli bingo, sittgympa, filmkvällar eller underhållning, kanske med trubadur. Var boendet ligger har såklart stor betydelse för vad ni kan göra i närområdet.

Det finns gott om sällskapsytor i de flesta hus där du och grannarna kan umgås över fika och spela sällskapsspel. Du kanske kan vara med i samtalsgrupper där ni diskuterar aktuella ämnen.

När du behöver service som frisör, fotvård eller tandvård kan vi ordna det. På vissa boenden finns det till och med i huset och finns det inte så ordnar vi ett hembesök.

När du flyttar till din lägenhet fortsätter du att leva ditt liv som du vill ha det. Du får gärna ta del av vardagssysslor som dukning, bakning och tvätt – om du vill. Vi uppmuntrar till dagliga aktiviteter eftersom det håller i gång både kroppen och knoppen och gör gott för själen.

Frågor och svar

  • Hur många platser finns på vård- och omsorgsboenden i Göteborg?

    Göteborgs Stad har under 2023 budget för 550 platser i annan regi (privat och stiftelse) och 3 020 platser i egen regi (kommunalt). Efter beslut i nämnden 2023-08-29 ska äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen kunna köpa upp till 700 platser i extern regi. Antalet tillgängliga platser kan variera lite över tid på grund av renoveringar, överlappningar i in-och utflyttning med mera.

  • Vad avgör hur många lägenheter som ska finnas i kommunal regi och i annan regi? 

    I äldre samt vård- och omsorgsnämndens årliga budget planeras hur många platser på vård- och omsorgsboenden som ska finnas tillgängliga för göteborgarna utifrån en behovsprognos. Utifrån budgeten planerar förvaltningen hur många platser som ska finnas i egen regi och hur många platser som ska köpas från andra leverantörer. I det nya ramavtalet (giltigt från 2023-04-01) har vi tagit höjd för att det kan ske förändringar över tid. Det ger oss möjlighet att anpassa hur många platser vi köper av andra leverantörer utifrån göteborgarnas behov och den budget nämnden fattat beslut om.

  • Får jag välja vård- och omsorgsboende?

    Du har möjlighet att välja vård- och omsorgsboende men när inflyttning kan ske beror på hur många platser som finns tillgängliga på det boendet du valt (utifrån budget och ramavtal). Finns ingen tillgänglig plats på ditt önskade boende blir du erbjuden en lägenhet på ett tillgängligt boende. Du har då flera val:

    1. Välja att flytta in på det erbjudna boendet
    2. Flytta in på det erbjudna boendet och stå på väntelista till det valda boendet
    3. Stå på väntelista till valt boende och bo hemma under tiden och då tar det lite längre tid.
  • Jag har fått beslut om lägenhet på vård- och omsorgsboende men fick besked om att det inte finns någon ledig plats. Jag vet att det finns tomma lägenheter på boendet jag valt. Varför kan jag inte flytta in där?

    Det kan finnas flera orsaker till att tomma lägenheter inte är tillgängliga för inflyttning. Exempelvis kan det vara på grund av renovering och omställning. När det gäller lägenheter i annan regi, alltså boenden som inte är kommunala, så har vi budget för ett antal lägenheter. Om de platserna är fulla så kan vi inte köpa fler förrän några platser blir lediga.

    Du, som har beslut på att få plats på vård- och omsorgsboende, ska få ett erbjudande om en lägenhet inom 90 dagar. Det är inte säkert att erbjudandet du får är det boendet som du har önskat. 

  • Jag är just nu på en korttidsverksamhet och har beslut om en lägenhet på vård- och omsorgsboende. Kan jag räkna med att flytta till mitt valda boende efter min korttidsvistelse? 

    Nej, det kan du inte räkna med. Korttidsverksamhet är ett tillfälligt boende. Läs mer om korttidsplats. Du kan antingen gå hem till din nuvarande bostad och vänta tills ditt valda boende har en tillgänglig plats eller så kan du tacka ja till den tillgängliga platsen som du erbjudits. Du har då möjlighet att välja att stå kvar i kön till ditt valda boende om du så önskar. 

Hitta socialsekreterare inom äldreomsorgen

Har du synpunkter eller frågor om vård- och omsorgsboenden kan du kontakta socialsekreterarna i området där du bor.

Relaterad information

Omsorg och stöd

Hitta vård- och omsorgsboende

Här hittar du alla vård- och omsorgsboenden i Göteborg. Du kan filtrera till exempel på parboende, inriktning eller geografiskt område. Här finns också länkar till respektive boendes webbplats för den som vill läsa mer.

${loading}