Till sidans huvudinnehåll

Inreda lägenhet på vind


Om du vill inreda vinden i ett befintligt flerbostadshus till bostäder behöver du ansöka om bygglov. Innan du ansöker om bygglov är det flera saker du behöver tänka på.

När du vill inreda lägenhet på vind

  1. 1

    Att tänka om du ska inreda lägenhet på vind

    Rumshöjd

    För att vinden ska vara lämplig att inreda till en bostad bör minst hälften av boendeytan ha 2,4 meter i rumshöjd. I begränsade delar av rum får rumshöjden vara lägre. Men där ståhöjd behövs ska rumshöjden vara minst 2,1 meter under horisontellt tak, eller 1,9 meter under snedtak.

    Dagsljus och utblick

    Nya takkupor eller takfönster behövs nästan alltid för att ge tillräckligt med ljus till bostaden och för att den boende ska ha möjlighet att se ut.

    Kraven finns av hälsoskäl och är beskrivna i Boverkets byggregler.

    Är dagsljuset begränsat till exempel på grund av små fönster eller skymmande byggnader så kan du behöva göra en dagsljusredovisning.

    Dagsljusredovisning

    Utformning av takkupor, takfönster och takterrass

    Nya takkupor, takfönster och takterrasser ska vara varsamt utformade och anpassade efter byggnadens förutsättningar och arkitektur. Olika lösningar bedöms i varje enskilt ärende utifrån husets ursprungliga byggnadsstil samt vilket kulturhistoriskt värde som byggnaden eller området har.

    Många detaljplaner har bestämmelser som reglerar hur många våningar som får uppföras. Att inreda en vind innebär dock inte att vinden automatiskt blir en ny våning. Däremot kan tillkommande takkupor och frontespiser påverka byggnadshöjden på ett sådant sätt som göra att vinden ändå blir en våning.

    Exempel på utformning i riktlinjerna för vindsinredning

    Bygga takterrass

    Göteborgs Stads bevarandeprogram

    Krav på tillgänglighet

    En byggnad ska vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelseförmåga. Om en byggnad har minst tre våningar ska det finnas minst en hiss eller annan lyftanordning. Eftersom en vind som är inredd som bostad oftast jämställs med våning, kan du behöva installera en hiss i byggnaden. Det finns dock undantag från denna regel.

    Det kan finnas flera skäl till avsteg från hisskravet. Till exempel kan det vara att en installation av hiss påverkar kraven på utrymning eller att det på något sätt medför en förvanskning av byggnaden. Det är du som sökande som behöver motivera och ta fram underlag som visar varför ett undantag från hiss får göras. Anledningen till att inte installera hiss kan aldrig vara av ekonomiska skäl.

    Ett annat skäl till avsteg från hisskravet är om bostaden som inreds på en vind är mindre än 35 kvadratmeter. För att detta undantag ska gälla krävs att bostaden inreds på en befintlig vind. Vid tillbyggnader i samband med vindsinredningen, till exempel om delar av taket höjs eller om större takkupor byggs, gäller inte undantagen på tillgänglighetskraven. Då ska lägenheten vara tillgänglig och uppfylla samma krav som för bostäder större än 35 kvadratmeter.

    Om lägenheter på översta våningen utökas på vinden i etage, så att det blir bostäder i två plan får inte tillgängligheten för bostaden försämras. När entréplanet fungerar som lägenhetens huvuddel där samtliga bostadsfunktioner finns kvar, kan etagedelen räknas som ett komplement till denna och hisskravet gäller då till entréplanet. Grundkravet för etagelägenheter är att det ska finnas utrymningsväg på varje våningsplan. Om etagelägenheten sträcker sig över grannens lägenhet ska ljud och brandkrav hanteras.

    Kravet på tillgänglighet samt avsteg från dessa finns att läsa om i riktlinjerna.

    Brand och ljud

    Redan i tidigt skede bör du titta på hur du löser utrymning från lägenheten på vinden om det skulle börja brinna. En bostad ska ha två oberoende utrymningsvägar. Hur brandskyddet och utrymningen ska utföras och hur du kan förhindra spridning av brand eller rökgas ska redovisas i en brandskyddsbeskrivning från en brandkonsult.

    Nya lägenheter ska uppfylla nybyggnadskraven för ljudnivåer inne i lägenheten. Ljudisoleringsåtgärder kan ibland behövas mot andra lägenheter i huset. Det krävs ofta en ljudutredning från en ljudkonsult.

    Föreskrifter och allmänna råd om byggnaders bullerskydd, Boverkets byggregler.

    Detaljplanen påverkar dina möjligheter

    Detaljplanen kan ha bestämmelser som begränsar möjligheterna att inreda vinden för just din fastighet.

    Gällande detaljplaner

    Parkeringsplatser och förråd

    Det är bra om du tidigt i processen funderar hur du möter det eventuella behovet av fler parkeringsplatser.

    Om det tidigare har funnits förråd på vinden så ska du kunna redovisa var de flyttas i fastigheten. Förråden bör vara tillgängliga.

  2. 2

    Ta fram underlag för din ansökan

    Handlingar du ska skicka in inför bygglov och startbesked för att inreda en vind till bostad i flerbostadshus

    • Fasadritning i skala 1:100 Fasadritningarna ska visa husets fasader från alla berörda väderstreck. De fönster, dörrar och så vidare som hör till den nya lägenheten ska vara markerade och ritningarna ska tydligt visa förhållande till intilliggande fastigheter.


    • Planritning i skala 1:100 En planritning är en horisontell genomskärning av huset. Ritningen ska visa en planlösning som är möblerad och tillgänglig för personer med nedsatt rörelseförmåga och de olika rummens funktioner ska anges, till exempel kök, sovrum, badrum och så vidare. Ritningen ska vara måttsatt så att byggnadens sammanlagda area går att räkna ut. Vi vill se planritningar för alla berörda våningsplan.

    • Sektionsritning i skala 1:100 En sektionsritning är en vertikal genomskärning av huset. Ritningen ska innehålla rumshöjd, färdiga golvnivåer och takvinkel.

    • Ritningar nuvarande utseende Fasad- och planritningar som visar hur huset ser ut idag. Ritningarna behöver inte vara skalenliga. I vårt bygglovarkiv finns ritningar från tidigare bygglov sparade och dessa går ofta bra att använda sig av, men tänk på att du först måste kontrollera att de stämmer med verkligheten.

      Du kan själv ta fram bygglovhandlingar via bygglovarkivets självservicedatorer eller beställa digitala kopior som skickas till dig.

    • Kontrollansvarig (KA) Den kontrollansvarige (KA) ska vara med och se till att lagstiftningen följs i ditt byggprojekt, genom att bland annat hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan och se till att kontrollplanen följs. En KA ska vara certifierad och ha en självständig ställning, vilket innebär att denne inte får vara släkt med eller arbeta på samma företag som den som bygger. Du kan själv hitta certifierad KA i vår e-tjänst eller på Boverkets hemsida (om du ansökt via blankett). Tänk på att du måste kontakta KA före du anmäler denne i ditt ärende.

    Handlingar du behöver skicka in för startbesked

    • Förslag till kontrollplan Kontrollplanen är ett dokument som beskriver vilka kontroller som ska göras inför och under byggnationen. I kontrollplanen ska det bland annat stå vad som ska kontrolleras, på vilket sätt kontrollerna görs och vad kontrollresultatet ska jämföras mot. Det ska också framgå vem som ska utföra kontrollerna. Den som själv bygger eller beställer byggnadsarbete (så kallad byggherre) ska med stöd av den kontrollansvarige, ta fram ett förslag till kontrollplan.

    • Brandskyddsbeskrivning En brandskyddsbeskrivning ska innehålla ritningar som visar tekniska brandskyddsåtgärder, samt dokument som beskriver hur byggnadstekniska brandskydd och brandskyddsinstallationer fungerar och samverkar. Ritningarna ska innehålla samtliga våningar och deras byggnadstekniska brandskydd och brandskyddsinstallationer.

    • VVS-ritning VVS-ritningar som visar installationer för vatten, avlopp, värme och ventilation.

    • Ljudutredning En ljudutredning görs för att säkerställa att ljudnivåerna i och mellan lägenheter inte blir för höga. Ljudutredningen görs av en sakkunnig akustiker.

    • Energibeskrivning En energibeskrivning ska beskriva hur energikraven uppfylls vid vindsinredningen. Boverkets byggregler avsnitt 9:9 anger vilka krav som gäller vid ändring av byggnader. Energibeskrivningen görs oftast av en konsult inom energi- eller byggteknik.

    Checklistan inreda vind till bostad som PDF

    Beroende på förutsättningarna i det enskilda projektet kan även ytterligare handlingar komma att krävas.

  3. 3

    Skicka in din ansökan

Kontakta stadsbyggnadsförvaltningens kundservice

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-368 19 60
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Köpmansgatan 20

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.964822849479264,57.70713611691514] }, "properties":{ "title":"Stadsbyggnadsförvaltningens kundservice", "content":"Köpmansgatan 20" } }]

Postadress

Box 2554
403 17 Göteborg

${loading}