Till sidans huvudinnehåll

Braskamin, eldstad, kakelugn och öppen spis


Innan du installerar en braskamin eller eldstad behöver du anmäla arbetet till stadsbyggnadsförvaltningen och invänta startbesked.

Installera eldstad eller braskamin

  1. 1

    Förbered detta innan du börjar

    Du behöver först ta kontakt med en skorstensfejarmästare eller annan sakkunnig för att diskutera utformningen av rökkanalen. Om du behöver installera en ny rökkanal kan du få rekommendationer om lämplig placering och hur tillträde till skorstenen ska ske. Du kan behöva renovera en befintlig rökkanal innan du kan ta den i bruk. När du installerat eldstaden tar du åter igen kontakt med skorstensfejarmästare eller annan sakkunnig för att testa rökkanalen.

    Kaminer och pannor

    Tillverkaren ska redovisa en prestandadeklaration som redovisar utsläpp av koloxid och verkningsgrad. Produkten ska klara tillåtna värden för utsläpp av koloxid (kolmonoxid och koldioxid) samt nivåer för lägsta tillåtna verkningsgrad som finns i Boverkets byggregler tabell 6:7411 och 6:7412.

    Kravnivåerna gäller både vid installation i nya och befintliga hus. Vid installation i ett befintligt hus kan stadsbyggnadsnämnden godkänna avsteg från kraven med hänsyn till varsamhetskravet och byggnadens kulturvärden. I ansökan ska du i så fall ange varför det finns skäl till avsteg.

    Du ansvarar för säkerheten

    Du är själv ansvarig för att lagar och regler följs vid installation och eldning. Oavsett om du väljer en färdig, typgodkänd braskamin, vedspis i köket, kakelugn eller murad spis av egen design är brandsäkerheten det mest väsentliga. Det är viktigt att du följer fabrikantens anvisningar. Väljer du att bygga upp en spis efter egen design måste du redovisa detaljerade ritningar. Tänk också på att du av brandsäkerhetsskäl inte får ha köksfläkt direkt över en vedspis i köket. Glödande flagor kan sugas in i ventilationssystemet.

    Besiktning

    Skorstenen ska kunna besiktigas i sin helhet så bygg inte igen före besiktningen. Vid besiktningen kontrolleras bland annat att genomföringen i bjälklaget är brandsäkert.

    Placering av skorsten

    Skorstenen placeras lämpligen så nära nocken eller takets högsta punkt som möjligt. Den bör dels mynna över nock, dels minst 1,0 meter över taktäckningen. Sticker den upp mer än 1,2 meter över taket måste den förses med stege. Ett normalt nytt golvbjälklag klarar tyngden av en typgodkänd braskamin. I alla andra fall måste du kontrollera att det håller. Du kan behöva mura upp ett stöd ända nerifrån marken.

    God ventilation

    Elden konsumerar syret i rumsluften så det är viktigt att rummet har god ventilation. Eldstaden får inte heller osa in.

    Tala med dina grannar

    Det kan vara bra att tala med dina grannar innan du påbörjar installationen av eldstaden. Om miljöförvaltningen får in återkommande klagomål på röken kan det medföra restriktioner eller eldningsförbud för eldstaden.

  2. 2

    Behöver du bygglov eller göra en anmälan?

    För att få installera en eldstad krävs att du får ett startbesked. Du ansöker om startbesked genom att lämna in en anmälan till stadsbyggnadsförvaltningen.

    I vissa fall, om skorstenen tydligt påverkar byggnadens utseende, kan det även behövas ett bygglov. Det gäller främst om skorstenen placeras nära takfoten eller dras utanpå en fasad.

    Byter du ut en befintlig braskamin till en ny med likvärdig prestanda krävs ingen ny anmälan om du ansluter till befintlig skorsten/rökkanal men om du sätter in en ny kassett i en tidigare öppen eldstad ska du lämna in en anmälan.

    Ta reda på vilka krav och riktlinjer som gäller för vedeldning

  3. 3

    Ta fram underlag för din anmälan eller ansökan

    Handlingar som du behöver skicka in för startbesked om du ska installera en braskamin/eldstad

    Exempelritning med checklista för braskamin

    • Fasadritning i skala 1:100 Fasadritningen ska visa skorstens placering på hustaket. Hela fasaden ska redovisas och skorstenen ska mynna över nock och minst en meter över taktäckningen.

    • Planritning i skala 1:100 En planritning är en horisontell genomskärning av huset och den ska visa braskaminens placering

    Mer information

    • Godkänd besiktning Före du använder braskaminen/eldstaden måste den godkännas av en skorstensfejarmästare. Du skickar in ditt besiktningsintyg till oss i samband med att du ansöker om slutbesked.

    • Fler handlingar kan behövas Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om bygglov. I så fall kontaktar vi dig när vi fått din ansökan.
  4. 4

    Gör en anmälan eller ansök om bygglov

    När anmälan kommer in prövar vi bland annat om eldstaden kräver bygglov och om den följer de lagar som finns. Är din konstruktion komplicerad kallar vi till tekniskt samråd.

    Anmäl åtgärden via vår e-tjänst

Kontakta stadsbyggnadsförvaltningens kundservice

Telefon och e-post

Telefon
031-368 19 60
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Köpmansgatan 20

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.964822849479264,57.70713611691514] }, "properties":{ "title":"Stadsbyggnadsförvaltningens kundservice", "content":"Köpmansgatan 20" } }]

Postadress

Box 2554
403 17 Göteborg

Öppettider

${loading}