Familjerådgivning

Att leva ihop kan vara svårt. Förväntningar som inte infrias skapar besvikelse och ilska. I en relation som inte fungerar försvinner lust, ömhet, omtanke och respekt. Hos Göteborgs Stads Familjerådgivning kan ni få hjälp att få en fungerande dialog. Par och familjer som vill få det bättre i sin relation eller avsluta sitt förhållande kan vända sig till oss för att få hjälp och stöd.

Det här kan du få hjälp med

Familjerådgivarna arbetar för att:

 • bidra till att förändra låsta positioner
 • uppmuntra dig och din partner att tala med och lyssna på varandra
 • hjälpa dig och din partner att förstå er själva och varandra bättre
 • bearbeta mönster och roller ni har fastnat i
 • hjälpa dig och din partner att se ert eget ansvar i situationen
 • ge information om praktiska frågor i samlevnaden
 • stödja er som är föräldrar i ert samarbete kring barnen.

Tystnadsplikt och anonymitet

Familjerådgivarna ger inte expertråd eller färdiga lösningar, eller tar ställning till vems felet är. De tar inte heller ifrån er ert ansvar att själva välja en egen lösning på problemet. Alla som arbetar på Familjerådgivningen har tystnadsplikt och för inga journaler. Du kan vara anonym om du vill.

Information in English

Couples and families who wish to improve their relationships, or to separate, can turn to Göteborgs Stads Family Counselling for help and support.

Our family counselors

 • are trained therapists and specialised in couples and families
 • are bound by professional confidentiality
 • do not keep records
 • allow you to remain anonymous if you prefer
 • work with interpreters when necessary.

If you wish to speak to a familly counsellor, or make an appointment, please ring during the telephone hours.

Vi vill gärna också höra barnens röst

Vanligtvis träffar vi bara er föräldrar men ibland kan det vara bra att fråga barnen hur de har det. Det kan vara till hjälp i vårt gemensamma arbete med relationerna. Därför erbjuder vi er som går på samtal hos oss att träffa ert eller era barn kostnadsfritt vid ett tillfälle. Erbjudandet gäller barn från skolåldern upp till 18 år.

Föräldrarnas relation är barnens uppväxtmiljö är en ledstjärna för oss på Familjerådgivningen och med det menar vi att klimatet mellan föräldrarna starkt påverkar hur barnen har det. Vi ser familjen som ett system där alla ömsesidigt påverkar varandra.

Så här kontaktar du Familjerådgivningen

För att komma till oss måste du ringa på vår telefontid och får då tala direkt med en familjerådgivare. Vid samtalet kan du få telefonrådgivning om frågor ni har i er relation, eller få information om hur ni får en tid hos oss.

Vi breddar vårt utbud: På onsdag eftermiddagar erbjuder vi Engångssamtal

Nu breddar vi vår service och erbjuder ”Engångssamtal”. Många har behov av flera samtal men vi har sett att ungefär en femtedel av de som går hos oss, tycker att det räcker med att komma en gång. Det här alternativet är tänkt för er som tror att ni kan få hjälp av ett samtal. Information och bokning sker på vår vanliga telefontid. Ni får en tid inom 1-2 veckor.

OBS! Ni kan inte samtidigt anmäla er till både engångssamtal och ordinarie kö. Vill ni anmäla er till ordinarie kö EFTER Engångssamtal, går det givetvis bra.

Kostnad för att besöka oss

Det kostar 350 kronor per par för ett besök hos Familjerådgivningen.

Återbud

Kan du inte komma på bokad tid ska du lämna återbud och meddela det innan klockan 8 dagen före besöksdagen. I annat fall är vi tvungna att ta betalt för det uteblivna besöket. Om du har avgiftsbefrielse och inte lämnar återbud i tid kostar det 100 kronor.

Avgiftsbefrielse

Det finns möjlighet att ansöka om avgiftsbefrielse. Tala med Familjerådgivningen om du vill veta mer.

Håll kärleken vid liv! Föreläsning för småbarnsföräldrar som vill samarbeta mer och bråka mindre

Det är fantastiskt att bli föräldrar. Men för många kan det också vara tufft för relationen när två blir tre. Ta med dig din partner på en föreläsning och lär er mer om hur ni kan kommunicera bättre, hantera konflikter och undvika missförstånd.
Vi tar bland annat upp:

 • Kommunikation – att förstå den andre och bli förstådd själv. Hur ni kan prata med varandra på ett sätt som fungerar
 • Konflikter – hantera meningsskiljaktigheter på ett tryggt och konstruktivt sätt
 • Samarbete – få vardagen att fungera tillsammans
 • Gemenskap - att ta hand om varandra och göra saker tillsammans

Föreläsningen ger dig och din partner råd som hjälper er att vårda kärleksrelationen och skapa en god stämning i familjen.

Datum och tid: Onsdag 13 september eller onsdag 1 november, klockan 18-20.
Föreläsare: Lars-Peter Stuchly, familjerådgivare.
Kostnad: 200 kronor per par.
Anmälan: Anmälan till föreläsningen 13 september. Anmäl er senast 4 september. Begränsat antal platser. Anmälan är bindande efter 7 september.
Anmälan till föreläsningen 1 november. Anmäl er senast 27 oktober. Begränsat antal platser. Anmälan är bindande efter 30 oktober.
Övrigt: Vi bjuder på fika.

Kurs för par som vill utveckla sin relation

Höstens kurs för par som vill utveckla och fördjupa sin relation är nu fulltecknad. Vi återkommer med en ny kurs våren 2018.