Europa Direkt

Välkommen till Europa Direkt Göteborgsregionen, vi kan hjälpa dig med frågor som berör den Europeiska Unionen.

Det här kan du göra hos oss

Hos oss kan du låna böcker om EU och hämta gratis informationsmaterial. Här nedan finner du EU-information och länkar där du själv kan beställa informationsmaterial. Vi anordnar debatter, föreläsningar och utställningar som berör EU. Du hittar oss på Stadsbiblioteket Göteborg på Götaplatsen 3.

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss om du har synpunkter på verksamheten, vill ha mer information eller vill prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev. Alla våra tjänster är gratis. Ställ din EU-fråga här!

Du kanske själv har en idé om ett arrangemang som berör en EU-fråga? Vi samarbetar gärna med andra aktörer. Kontakta oss

Om Europa Direkt Göteborgsregionen

Europa Direkt är EU-kommissionens informationsnätverk med 15 kontor i Sverige och cirka 500 kontor i Europa. Nätverkets uppgift är att kostnadsfritt sprida information om den Europeiska Unionen till allmänheten och att svara på frågor. Kontoren ska också arbeta för att främja den lokala och regionala debatten om EU.

Verksamheten är i första hand till för invånare i Göteborgsregionens kommuner: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Europa Direkt Göteborgsregionen drivs i ett partnerskap med/mellan Göteborgs Stad, Göteborgsregionens Kommunalförbund (GR) och Västra Götalandsregionen (VGR).

Arrangemang

Jobba utomlands, sista tillfället för terminen: 27 november 13.30-16.30 på plan 2, Stadsbiblioteket Göteborg. Träffa experter från Eures för information och rådgivning om att arbeta i Europa. Drop in!

För mer information om Europa Direkts arrangemang, se Aktuellt längst ner på denna sida.

Länkar om EU

Riksdagens EU-upplysning

Europaportalen

Europe Direct:s kontaktcentrum

Ring gratisnumret* 00 800 6789 1011 från vilket land som helst inom EU under öppettiderna (kl. 9-18 medeleuropeisk tid på vardagar)* Notera att endast Telia ger gratis tillgång till 00800-nummer. Övriga mobiltelefonbolag tar betalt för sådana samtal. I vissa fall kan samtal från telefonkiosker eller hotell vara avgiftsbelagda.

För att lösa detta kan du i stället skicka ett sms till +32 472 678 910 och ange att du vill bli uppringd. Även detta sker mellan kl 9 och 18. Du kan alltid ställa din fråga på svenska eller något av EU:s officiella språk, som är totalt 24 stycken.

EU:s stöd och program
Klicka på området du är intresserad av för att få information om institutioner, finansieringsmöjligheter och bidrag.

Europeiska Kommissionens Rådgivningstjänst

Juridiska experter ger personlig och kostnadsfri rådgivning om dina rättigheter i EU. Svar ges inom en vecka.

Lagar Eur-Lex

Ordlista

Europa - Om Europeiska unionen

Europeana.eu

Digitalt arkiv för europeisk kultur.

Folkrörelsen Nej till EU

Beställa material/publikationer

Arbete/Studier/Företagande

Eures
Den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet
Europeiska ungdomsportalen
Om studier, arbete, volontärjobb med mera.
Studera utomlands
Framförallt om studier inom EU men även om stipendier, boende, socialförsäkringssystem och skatter med mera.
Arbeta vid EU-institutionerna

Enterprise Europe Network
TED
TED (Tenders Electronic Daily) är webbversionen av ”Tillägg till Europeiska unionens officiella tidning” för offentlig upphandling i Europa. Databasen erbjuder kostnadsfri tillgång till information om affärsmöjligheter.

Ditt Europa
Hjälp och råd till EU-medborgare och deras anhöriga.

Partnerskap

Europa Direkt Göteborgsregionen drivs i ett partnerskap med Göteborgs Stad, Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) och Västra Götalandsregionen.