Konsumentinformation om boende och hantverkare

Ska du köpa hus eller bostadsrätt? Kanske har du problem med hantverkaren? Konsumentfrågor om ditt boende kan vara många och av olika karaktär. På internet finns många sidor som kan vara till din hjälp, och här ger vi på Konsument Göteborg dig vägledning till oberoende och nyttig information.

Köpa hus

Förmodligen hinner du gå på många visningar innan du hittar huset som motsvarar dina drömmar. Du lär dig mycket genom att se flera olika hus. Ställ frågor, jämför priser och andra förhållanden. På så sätt blir det lättare för dig att fatta rätt beslut när du hittat huset du vill ha.
Räkna även med vad en räntehöjning av lånen innebär. För att veta om du klarar av lånen på huset behöver du göra en budget för hushållets övriga kostnader. Om du inte vet hur mycket du lägger på mat med mera kan du använda Konsumentverkets sida om hushållets kostnader för att göra rimliga beräkningar. Här nedan listar vi länkar till sidan Omboende.se där Boverket och Konsumentverket ger utförlig information som kan vara till din hjälp:

Köpa bostadsrätt

Att bo i en bostadsrätt innebär att du är medlem i en bostadsrättsförening och tillsammans med de andra medlemmarna är ägare av hela fastigheten. Därmed har du ett delat ansvar för att hela fastigheten sköts på ett riktigt sätt. Innan köpet är det därför viktigt att inte bara kontrollera själva lägenheten, utan även huset och föreningens ekonomi samt skötsel av fastigheten. Här nedan listar vi länkar till sidan Omboende.se där Boverket och Konsumentverket ger utförlig information som kan vara till din hjälp:

Anlita hantverkare

Vare sig du bor i hus eller lägenhet kan det hända att du behöver anlita en hantverkare för att renovera, eller bygga om i ditt hem. Om du är noggrann redan när du beställer tjänsten minimerar du riskerna för att något ska gå fel. Är det ett mer omfattande arbete är det bäst att ta in flera skriftliga offerter från olika hantverkare och jämföra dem noga. Alla prisuppgifter som lämnas till en konsument ska vara inklusive moms.

Kontrollera firman innan du bestämmer dig

Hantverkaren ska kunna visa dig att han eller hon har ett F-skattebevis. Annars kan du bli skyldig att betala både skatt och sociala avgifter för hantverkaren. Du kan kontrollera hos kronofogden om hantverkaren har några obetalda skatter eller andra skulder. Du behöver i så fall ett organisationsnummer eller hantverkarens personnummer om det är en enskild firma. Detta går att få fram via Skatteverket om du har firmans namn. Fråga hantverkaren om denne har tecknat en ansvarsförsäkring och be att få se bevis för att premien är betald. Hos allabolag.se kan du bland annat kontrollera hur länge företaget funnits, om de är registrerade för f-skatt, moms och hur många anställda de har. Betala inte i förskott, det försämrar dina möjligheter vid en reklamation.

Att tänka på när du skriver avtal med en hantverkare

 • Anlita aldrig någon som utför svartjobb. Du kan råka riktigt illa ut och även bli skadeståndsansvarig om hantverkaren skulle skada sig när han utför jobbet.
 • Använd dig av standardavtalet Hantverkarformuläret, detta hittar du på Konsumentverkets hemsida. Då får du med det som är viktigast att avtala om.
 • Hantverkaren ska kunna visa dig att han eller hon har ett F-skattebevis. Annars kan du bli skyldig att betala både skatt och sociala avgifter för hantverkaren.
 • Är hantverkaren med i någon branschorganisation? I så fall har du en extra trygghet, och ofta möjlighet att klaga till den branschorganisation som han är medlem i om du är missnöjd.
 • Be hantverkaren lämna referenser på tidigare arbeten. Kontakta beställaren och hör om de var nöjda.
 • Var misstänksam om priset på en offert ligger väldigt lågt i förhållande till de övriga. Är det något som inte ingår? Är firman seriös?
 • Betala inte i förskott, det försämrar dina möjligheter vid en reklamation.

På sidan Om boende hittar du formulär för avtal, och mer nyttig information när det gäller att anlita hantverkare.

Frågor och svar

Kontakta konsumentrådgivningen

 • Telefonnummer031-368 08 00
 • Telefontidermån-tor 9-12
 • Fax031-368 08 48
 • BesöksadressEkelundsgatan 1
 • Besökstider Mån-tors 9-12
 • PostadressBox 11364404 28 Göteborg
Fler kontaktuppgifter och karta