Foto: Apelöga

Konsumentrådgivning

Det finns många regler som skyddar dig som konsument när du köper varor och tjänster. Här kan du bland annat läsa om hur du reklamerar om en vara eller tjänst du köpt inte är som du förväntade dig eller har gått sönder. Du kan också läsa om vart du kan vända dig om du vill få ditt ärende prövat.

När du ingår ett avtal om en telefon- och internettjänst förekommer det ofta muntliga löften om hur förträffligt tjänsten fungerar. Var noga med att kontrollera att dessa verkligen stämmer innan du skriver under. Det är inte säkert att du kan ångra dig. Läs mer om när ångerrättet gäller och vad du ska tänka på.

Ska du köpa hus eller bostadsrätt? Vilken skyldighet har en mäklare, och vad är dolda fel? Ska du anlita en hantverkare eller har du redan gjort det och fått problem? Konsumentfrågor om ditt boende kan vara många och av olika karaktär. Här ger vi dig vägledning och länkar till oberoende och nyttig information.

Vare sig du reser på egen hand eller med en researrangör gör du klokt i att ta reda på vilka villkor som gäller för din resa. Här kan du läsa om paketresor, reguljära flygresor och avbeställningsskydd. Du hittar även tips och råd om vad du kan göra om resan inte blev som du tänkt dig.

Om du handlar på distans eller utanför affärslokaler har du 14 dagars ångerrätt. Här kan du läsa mer om på vilka olika sätt du kan handla och ha ångerrätt, och olika sätt att ingå avtal. Du hittar också information om när lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler inte gäller.

När du köper från en privatperson har du inte de rättigheter du är van vid som konsument. Istället för konsumentköplagen är det i första hand ditt avtal som reglerar köpet, och i andra hand köplagen. Här kan du läsa vad det innebär för dig och dina rättigheter som köpare.

Alla kan hamna i ekonomiska svårigheter, eller vara i en situation då ekonomin behöver ses över. Göteborgs budget- och skuldrådgivning är till för dig som har frågor om din ekonomi.

Frågor som rör konsumtion på olika sätt är de flesta är intresserade av, eftersom stöter på dem i vardagen. Därför erbjuder vi olika föreläsningar i konsumenträtt. Vi vänder oss till skolor, företag, organisationer och andra intresserade. Här hittar du också material att använda i skolan.

Konsument Göteborgs konsumentrådgivning är till för dig som bor i Göteborg, Ale, Mölndal, Partille och Öckerö. Här kan du läsa om hur rådgivarna kan hjälpa dig.