Jobba på fastighetskontoret

Fastighetskontoret har drygt 240 anställda och vi arbetar i huvudsak inom fyra olika områden: som markägare, inom exploatering, förvaltning och boende. Här presenterar vi några av våra anställda som berättar om varför de tycker det är intressant och roligt att jobba på fastighetskontoret.

Karin Darj och Emma Larsson har fått värdefulla kontaktnät under traineetiden


Karin Darj och Emma Larsson.

Du får snabbt en större bredd i din yrkesroll. Samtidigt måste du gilla att det hela tiden händer saker. Karin Darj som har traineetiden bakom sig och Emma Larsson som är mitt i den har inte ångrat sitt val.

- När jag erbjöds traineeplats kändes det som att jag inte kunde tacka nej. Den breddning som givit inblick både i privata och offentliga sektorn känns som ett jätteförsprång som jag har stor nytta av, säger Karin Darj och framhåller även hur trainee-tiden gett ett värdefullt kontaktnät.

Karin Darj ingick i första gruppen i traineeprogrammet ”Framtidens samhällsbyggare” med både privata och offentliga aktörer. Start september 2014 och avslutning oktober 2015. Emma Larsson inledde sin 14-månadersperiod som trainee hösten 2017.

De båda arkitekterna hade inga större våndor inför valet att bli trainee. Karin hade ett vikariat i Alingsås kommun och erbjöds en fast tjänst när hon fick möjlighet att få en trainee-plats. För Emma blev det aktuellt direkt när hon var klar med sin master.

- Jag läste på nätet om traineeprogrammet och gillade framförallt intentionerna att vi får förståelse och inblick i hur det är att jobba inom olika branscher och både inom privat och offentlig sektor, säger Emma Larsson som nyligen kommit tillbaka från två månader hos PEAB och ett anläggningsbygge.

- Ibland kan det vara svårt att vara trainee. Du kommer in i ett helt nytt sammanhang och kan känna dig otillräcklig, men samtidigt får du en bra möjlighet att lära dig om andras arbetssätt och överväganden, säger Emma. Hon och Karin är överens om att det är först efter en titt i backspegeln som det framgår hur givande skiftena mellan olika arbetsplatser kan vara.

Att de jobbar inom offentlig sektor är ett resultat av medvetna val.

- I min traineegrupp var det tydliga skillnader i drivkrafter och val av privat eller offentlig sektor. För mig skulle det inte vara tänkbart att jobba bara för ett bra resultat i ett bokslut, säger Karin Darj, och tillägger:

- Men med erfarenheterna från trainee har jag blivit mindre fördomsfull och mer ödmjuk inför att det finns ”goda” drivkrafter även hos de privata företagen.

Karin berättar att trainee-tiden innebar att deltagarna svetsades samman och efteråt har gruppen hållit ihop. Till en början ordnades ambitiösa möten med föreläsningar. Numera är det luncher då och då, samt råd och dåd via nätet eller mobilen. Gruppen kan även ge snabbspår till olika arbetsplatser.

- Nu hade jag kontakter på flera av kommunens andra förvaltningar redan när jag började på fastighetskontoret, vilket annars tar tid att få, säger Karin Darj.

Utflykterna till andra arbetsplatser har inte fått Karin eller Emma att överväga byte av anställning.

- Det är fantastiskt med den markägarroll som fastighetskontoret har. Här har kommunen en möjlighet att ställa krav på hur exploateringen ska ske. Det är ett kraftfullt verktyg som man samtidigt måste hantera mycket varsamt, säger Karin Darj.

- För mig har det varit slående vilka kompetenta och duktiga kollegor jag har. Det handlar inte bara om skicklighet, utan även hur seriöst de tar sig an arbetsuppgifterna, säger Emma Larsson.

Både Emma och Karin arbetar i ”Team Öst” som omfattar bland annat Örgryte-Härlanda, delar av centrum, östra Göteborg och Angered.


På fritiden är Karin Darj helst ute i naturen, vandrar, kanske gör upp en eld och tältar.
Emma Larsson är en föreningsmänniska som ägnar en hel del fritid åt Astma- och Allergiförbundet.

Fler yrkeskategorier på fastighetskontoret

Det blir handfasta utbyten av erfarenheter när Ragdha Adra besöker Kajodlingen i Frihamnen och möter Jonas Lindh, en av de två grundarna. Bild: Julia Sjöberg

Agronomen Raghda Adra jobbar med stadsnära odling

För Ragdha Adra innebar sonen Alis 18-årsdag en omvälvande förändring. Han kunde nu kallas in som soldat i krigets Syrien. Hon flydde med sonen för att förena sig med sin make i Sverige. Nu har hon praktikplats på fastighetskontoret. Drömmen är att åter få ett jobb som agronom.

Det var efter förra sommaren som Ragdha kom till Sverige. Hennes äldste son, nu 25 år, kom för fem år sedan till Göteborg och hennes man för två år sedan. Nu bor makarna med sonen Ali på landsbygden utanför Tvååker i Varbergs kommun.

Raghda berättar om hur hon hamnade i Göteborg. Hennes handläggare på arbetsförmedlingen i Varberg sa att hon skulle skynda sig att skicka in sitt cv till fastighetskontoret. En dag senare ringde Martin Berg, projektledare för stadsnära odling på fastighetskontoret, och kallade henne till intervju.

- Det kändes väldigt spännande, men intervjun skulle ske först tio dagar senare, och jag funderade hela tiden på vad jag skulle säga. Det blev mycket träning på olika facktermer, berättar Raghda Adra, med ett leende.

En vecka efter intervjun fick hon beskedet att praktikplatsen var hennes.

- Jag blev jätteglad. Jordbruk är ju mitt ämnesområde som jag vill ägna mig åt, och jag trivs både med arbetskamraterna och arbetsuppgifterna, säger Ragdha.


Senast familjen var samlad bodde de i ett hus vid medelhavet, i kuststaden Latakia med Cypern som närmaste europeisk utpost. Ragdha arbetade, efter femårig universitetsutbildning, som agronom och ägnade sig bland annat åt att ge odlingsråd till bönderna på landsbygden utanför staden. Hennes man arbetade som matematiklärare på gymnasiet.

Innan kriget bodde det cirka 700 000 invånare i staden. Men så kom flyktingströmmen och snart var det 3 miljoner människor i staden som ligger cirka 18 mil från det svårt drabbade Aleppo. Idag bor bara familjens 21-åriga dotter kvar i huset. Hon studerar till läkare vid universitetet.

- Jag är så orolig för henne. Varje kväll har vi kontakt via facetime. Jag vill att hon ska komma hit, säger Ragdha tyst och stryker bort en tår på kinden.

Trots att hon varit här mindre än ett år har hon redan skaffat sig ett rejält svenskt ordförråd. Hon har avslutat SFI-utbildningen i Varberg och pluggar nu vidare med Svenska som andraspråk.

-Här är jättefint, och mycket modernt, men kallt, säger hon denna försommardag med åtta grader och strilande regn.

Hon har fått ändra lite på sina vanor. I Syrien äts det ”lunch” vid 15-tiden efter åttatimmarsdagens slut. Nu har hon fått vänja sig vid att äta vid 12-tiden och det blir både svensk och arabisk mat.

Om drömmen i arbetslivet säger hon så här:

- Jag vill gärna fortsätta här på fastighetskontoret, men jag är egentligen inte orolig för det här med att få jobb. Det kommer att ordna sig.

När det gäller drömmar i privatlivet kommer svaret snabbt:

- Min största dröm är att få hit min dotter, och så önskar jag att kriget får ett slut, säger Ragdha och tillägger med ett leende:
- Och så hoppas jag så småningom kunna flytta till Göteborg. Det är lite väl tyst i Tvååker.

Inji Salihi, bygg- och projektledare

Slumpen gjorde att Inji Salihi hamnade på Fastighetskontoret. Hon trivs och känner att hon varje dag lär sig något nytt. Längre fram är siktet inställt på att starta eget konsultbolag där hon vill ge plats för nyutexaminerade ingenjörer.

Det var under förra sommarsemestern mellan två resor som Inji Salihi fick syn på annonsen där fastighetskontoret sökte projektledare. Hon skickade in en ansökan och åkte till Italien.

Hon hade då arbetat ett år på ett konsultföretag, men trivdes sådär, och hade bestämt sig för att söka sig vidare.

- När jag läste annonsen där fastighetskontoret sökte bygg- och projektledare kändes det som den talade direkt till mig, berättar Inji Salihi.

Känslan stärktes efter att hon varit på den första intervjun.

- När de förklarade för mig vad jag skulle göra , sa det klick, berättar Inji Salihi.

Hon beskriver hur hon nu är projektledare för byggprojekt som ska renoveras eller byggas om. Det kan vara allt från en villa i Säve till Medborgarhuset i Gamlestaden.

- Jag får vara med från idéstadiet till slutbesiktningen. Det är nog inte så vanligt, men det ger mig förståelse för hela byggprocessen. Något som är bra för min karriär, säger Inji Salihi och passar på att ge en eloge till sina kollegor:

- Det känns som att alla är sociala och stöttande när det behövs. Och så kompletterar vi varandra. Vi yngre är kanske bättre på det tekniska och pappersjobbet, medan de äldre har erfarenheter och praktiska kunskaper, säger Inji Salihi.

Hon hade i samma veva fått erbjudande från ett internationellt byggföretag med många stora infrastrukturprojekt. Företaget var mycket angeläget och ville att hon skulle börja direkt.

- Jag visste ju inte om jag skulle få jobbet på fastighetskontoret. Därför ville jag förhala processen och bad om att få besöka företagets kontor under en förmiddag. Det besöket gjorde mig än mer tveksam till jobbet, säger Inji Salihi och fortsätter:

- Det skulle gett mig högre lön, men för mig är det viktigt att trivas på arbetet, och jag vill hellre jobba med hus än med infrastruktur.

Med erfarenheten av hur det var att utan meriter söka jobb och mötas av kalla handen siktar hon längre fram på att starta eget:

- Drömmen är en konsultfirma där jag kan fungera som mentor och ta in nyutbildade, utan att utesluta någon, säger Inji Salihi.

Fakta
Bor: Lägenhet i Göteborg
Utbildning: Byggingenjör, två mastersexamina i Projektledning (Chalmers och Northumbria Univeristy, Newcastle).
Fritid: Umgås med pojkvän, familj, läsa ( Injis lästips: Diana Gabaldons Outlander-serie) och träna.

Emil Stridsman, värderare

Efter ett halvår hemma med sonen Hugo, börjar Emil Stridsman, känna sig sugen på att komma tillbaka till kollegorna och arbetet som värderare.
-Det har verkligen varit en fantastisk tid. Man får ett annat perspektiv på tillvaron, och det har varit bra för min och Hugos relation, säger Emil Stridsman.

Efter utbildning till civilekonom fortsatte han med en mäklarutbildning och jobbade som mäklare i två år, hann med ett halvår som förvaltare på HSB innan han landade på fastighetskontoret. Nu är han en av fyra värderare på strategiska avdelningen.

- Det är jättestimulerande. Allt som kontoret gör vad gäller att köpa och sälja är vi involverade i . Det kan handla om värdering av allt från byggrätter och olika tomträtter till exempelvis båtplatser eller tennisbanor, säger Emil Stridsman och berättar att varje tisdag har värderarna ett möte, värderingsråd.

- Då kvalitetssäkrar vi våra arbeten. Vi berättar hur vi resonerat kring en värdering och får synpunkter och frågor från kollegorna. Där är vi bollplank och tar hjälp av varandra, säger Emil Stridsman och betonar att olikheterna i ärendena gör att han varje dag lär sig något nytt.

Vid hans korta fika-besök på arbetsplatsen framgår det tydligt att han är en social person med behov av vuxenumgänge. Även om han har skaffat sig en vänkrets av andra hemmavarande pappor ser han fram emot att återgå till jobbet.

- Det är skönt att ha en arbetsgivare som uppmuntrar till föräldraledighet. Så är det nog inte överallt, säger Emil som tycker att han har en harmonisk balans mellan arbetsliv och familjeliv.

Tidigare har ha varit aktiv i fastighetskontorets idrotts- och friskvårdsförening (FIFF), och han kan tänka sig att så småningom återkomma i något av föreningens uppdrag.

- Fastighetskontorets idrottsförening är jätteviktig. Föreningen ordnar allt från hälsoveckor, turneringar till kräftskivor. Den fungerar som en festkommitté och gör mycket för den gemensamma trivseln, säger Emil Stridsman.

Fakta:
Ålder: 32 år
Bor: Hus i Sävedalen
Familj: Sambo och sonen Hugo, 1,5 år
Utbildning: Civilekonom med inriktning på bygg- och fastighetsekonomi. Utbildad fastighetsmäklare.
Fritid: Umgås med familj o vänner. Lyssnar när tillfälle ges till fotbollsmagasinet Offsides pod.

Hans Johansson, seniorspecialist inom mark, exploatering och värdering

Efter några månader på fastighetskontoret känner Hans Johansson att han hamnat rätt. Han är specialisten som sedan 80-talet varit verksam som konsult men nu tagit steget och blivit kommunal tjänsteman.

- Här finns en mycket stor kompetens. Det är en väldig styrka. Alla är engagerade och duktiga, även de som är relativt färska i jobbet. Det känns bra att ha hamnat i en miljö där man kan prata med kollegorna och de direkt är på samma våglängd, säger Hans Johansson.

Han är rekryterad för sina specialistkunskaper inom mark och exploatering. Yrkesbanan inleddes, efter utbildningen på KTH, som statstjänsteman på lantmäteriet. Efter tio år gick han över till GF-konsult, numera Norconsult, och där har han haft uppdrag både för statliga och kommunala uppdragsgivare.

- Det har nog varit 95 procent i det allmännas tjänst. Det gäller att ha rågången klar för sig. Får man som konsult en uppdragsförfrågan från den privata sidan och det kolliderar med ett uppdrag för en kommun, då gäller det att vänligt men bestämt tacka nej, säger Hans Johansson.

Med sitt stora närverk och gedigna kunskaper inom mark, exploatering och värdering var det inte så konstigt att han blev uppvaktad av fastighetskontoret.

- Det är klart att jag kände mig hedrad av att få jobba med sådana här medarbetare, där jag känner åtskilliga av dem sedan mina år i konsultbranschen, säger Hans Johansson och berättar att det blev en relativt kort anställningsprocess, mest för att reda ut vad han arbetsuppgifter skulle vara.

Som seniorspecialist ska han, på exploateringsavdelningen som har ett 50-tal anställda, vara stöd och bollplank för både ledning och medarbetare. Dessutom har han även egna projekt.

Han nämner några av de projekt som han är inkopplad på. Det är exempelvis, Karlavagnsplatsen, Station Haga, Linbanan, BoStad2021 och Backaplan.

- Det är så många roliga saker som händer i stan framöver, och det är fantastiskt att få vara med. Samtidigt innebär det en anspänning och det kräver en enorm samordning för att allt ska fungera, säger Hans Johansson

Fakta
Ålder: 62 år
Bor: Lägenhet i centrala Göteborg
Familj: Fru, två vuxna söner, tre barnbarn
Fritiden: Umgås med barnbarnen, en veckas årlig utförsåkning i Alperna, fjällvandring, litteratur gärna böcker om 1900-tals historia, men även skönlitteratur, exempelvis Jonas Hassen Khemiris ”Allt jag inte minns” (rekommenderas av Hans).

Läs också om Mohammed Rshdan, 33, som arbetade med att planera för nya bankkontor i Syrien. Men sedan kom kriget med flygbomber och gatustrider nära hans hem. Han hade under sin tremånaders praktik på fastighetskontoret uppdraget att skapa bostäder i Lundens gamla vattentorn som anställd på fastighetskontoret.