Jobba på fastighetskontoret

Fastighetskontoret har drygt 260 anställda och vi arbetar i huvudsak inom fyra olika områden: som markägare, inom exploatering, förvaltning och boende. Här presenterar vi några av våra anställda som berättar om varför de tycker det är intressant och roligt att jobba på fastighetskontoret.

Fastighetskontoret har anställt nyanlända yrkesutbildade praktikanter

Det finns två huvudskäl till att fastighetskontoret gärna söker yrkesutbildade praktikanter bland nyanlända: att få in kompetens som saknas och att ge praktikanterna möjlighet att glänta på en dörr till arbetslivet.

- Framförallt ser vi det som ett bra sätt för vår kompetensförsörjning. Inom flera områden har vi svårt att få tag på rätt kompetens, och då är det bra att även söka bland de nyanlända. Förutom sitt yrkeskunnande har de även språkkunskaper som kan vara mycket viktiga för oss, säger Miriam Åberg, HR-specialist, och FK:s kontaktperson till Göteborgsregionen och "På rätt plats" som är ett praktikprogram för nyanlända samhällsbyggare.

Fastighetskontoret har hittills tagit emot tre praktikanter och med gott resultat. Olga Qandalaft som var först har nu en visstidsanställning som handläggare, och det finns goda förhoppningar om att det blir en fortsättning.

-Samtidigt som vi har behov av yrkeskunnigt folk känns det bra att ta ett ansvar för att de kommer ut i jobb, får utvecklas och har en meningsfull sysselsättning, säger Miriam Åberg och berättar att det bland handledarna kan finnas farhågor om att praktikanterna får för lite action och för mycket möten.

-Men det är en överdriven oro. På mötena får de lära sig den arbetskultur som råder i Sverige, samtidigt som de utveckla sin svenska, säger Miriam Åberg, som hoppas att det framöver finns möjlighet att skapa fler praktikplatser inom stadsutvecklingsområdet.

Nedan kan du ta del av två praktikanters historia.

Arkitekten Mohammed Rshdan skapar bostäder i Lundens gamla vattentorn

Mohammed Rshdan visar handledaren Albin Svahn, exploateringsingenjör på fastighetskontoret hur vattentornet i Lunden med omgivning kan ge plats åt nya bostäder. Bild: Marie Ullnert.

För tre år sedan jobbade Mohammed Rshdan,33 med att planera för nya bankkontor i Syrien. Men sedan kom kriget med flygbomber och gatustrider nära hans hem. Nu har han uppdraget att skapa bostäder i Lundens gamla vattentorn.

Mohammed Rshdan har gjort en mycket lång resa. Som etablerad arkitekt hade han fullt upp med arbete i Syrien. Efter flykten förenade han sig med sina bröder i Göteborg och började ett nytt liv där en etapp är tre månaders praktik på fastighetskontoret.

Han växte upp i Damaskus och bodde tillsammans med mamma, pappa och fyra bröder i en lägenhet i Damaskus. Efter en femårig utbildning till arkitekt på universitetet fick han jobb på en arkitektbyrå. Så småningom värvades han till den stora banken för att se till att det skapades nya fina och ändamålsenliga lokaler.

Men kriget mellan regeringsstyrkor och rebeller kom hela tiden närmare.

-Det var helt enkelt livsfarligt. Regeringens flyg gjorde raider för att bomba bort rebellerna och på gatorna i närheten pågick strider, säger Mohammed Rshdan med stort allvar.

Familjen valde att flytta till den västra delen av staden som ansågs säkrare, men problemen fortsatte. En dag kom militärpolis in på bankens kontor och Mohammed och fyra kollegor greps och fördes bort. I tio dagar satt han fängslad.

-Vi fick inte veta vad det gällde eller vad vi anklagades för. Det var mycket obehagligt, säger Mohammed Rshdan, vars förfäder en gång flytt från Palestina. Han och familjen betraktades därför som statslösa i Syrien. Händelsen fick honom att följa sina bröders exempel och fly. Via Libanon flög han till Köpenhamn.

Efter två år i Sverige har Mohammed Rshdan kommit en god bit in i det svenska samhället. Han pratar och förstår svenska bra, och har lärt sig åtskilliga benämningar och förkortningar som SFI och UTI. Den senare står för utländska tekniker och ingenjörer och ingår i ”Korta vägen” som är en utbildning för akademiker.

Han nämner också programmet På rätt plats som är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Göteborgsregionen, och som nu fört honom till en tre månaders praktikplats på fastighetskontoret.

-Jag knackar på alla dörrar för att kunna fortsätta min karriär, säger Mohammed Rshdan och berättar att han skickat in sitt cv till åtskilliga arbetsgivare.

Han har acklimatiserat sig väl och gläds åt den specialuppgift han fått, att skissa på hur Lundens vattentorn med omgivning ska kunna ge plats för både studentlägenheter och vanliga bostäder. I hans skisser finns plats för gemensamma utrymmen på hög höjd.

- Jag tänker mig att studenterna ska glädjas åt att kunna träffas och njuta av den hänförande utsikten, säger Mohammed Rshdan.

Helst skulle han vilja ägna mycket mer tid åt sitt uppdrag, men han inser samtidigt han måste delta vid alla olika möten som förekommer på en svensk arbetsplats.

- Det är bra för mig både för att lära mig språket och få kunskap om hur svenska samhället fungerar, säger han leende.

Nu önskar han att få ett jobb som arkitekt och i framtiden drömmer han om att komplettera sin utbildning med en masterexamen i fysisk planering och stadsplanering.

När det gäller privatlivet har han också en dröm:

- Kanske kan jag så småningom träffa någon tjej, gifta mig och få ett eget hem, säger Mohammed Rshdan.

Agronomen Raghda Adra jobbar med stadsnära odling

Det blir handfasta utbyten av erfarenheter när Ragdha Adra besöker Kajodlingen i Frihamnen och möter Jonas Lindh, en av de två grundarna. Bild: Julia Sjöberg

För Ragdha Adra innebar sonen Alis 18-årsdag en omvälvande förändring. Han kunde nu kallas in som soldat i krigets Syrien. Hon flydde med sonen för att förena sig med sin make i Sverige. Nu har hon praktikplats på fastighetskontoret. Drömmen är att åter få ett jobb som agronom.

Det var efter förra sommaren som Ragdha kom till Sverige. Hennes äldste son, nu 25 år, kom för fem år sedan till Göteborg och hennes man för två år sedan. Nu bor makarna med sonen Ali på landsbygden utanför Tvååker i Varbergs kommun.

Raghda berättar om hur hon hamnade i Göteborg. Hennes handläggare på arbetsförmedlingen i Varberg sa att hon skulle skynda sig att skicka in sitt cv till fastighetskontoret. En dag senare ringde Martin Berg, projektledare för stadsnära odling på fastighetskontoret, och kallade henne till intervju.

- Det kändes väldigt spännande, men intervjun skulle ske först tio dagar senare, och jag funderade hela tiden på vad jag skulle säga. Det blev mycket träning på olika facktermer, berättar Raghda Adra, med ett leende.

En vecka efter intervjun fick hon beskedet att praktikplatsen var hennes.

- Jag blev jätteglad. Jordbruk är ju mitt ämnesområde som jag vill ägna mig åt, och jag trivs både med arbetskamraterna och arbetsuppgifterna, säger Ragdha.

Senast familjen var samlad bodde de i ett hus vid medelhavet, i kuststaden Latakia med Cypern som närmaste europeisk utpost. Ragdha arbetade, efter femårig universitetsutbildning, som agronom och ägnade sig bland annat åt att ge odlingsråd till bönderna på landsbygden utanför staden. Hennes man arbetade som matematiklärare på gymnasiet.

Innan kriget bodde det cirka 700 000 invånare i staden. Men så kom flyktingströmmen och snart var det 3 miljoner människor i staden som ligger cirka 18 mil från det svårt drabbade Aleppo.

Idag bor bara familjens 21-åriga dotter kvar i huset. Hon studerar till läkare vid universitetet.

- Jag är så orolig för henne. Varje kväll har vi kontakt via facetime. Jag vill att hon ska komma hit, säger Ragdha tyst och stryker bort en tår på kinden.

Trots att hon varit här mindre än ett år har hon redan skaffat sig ett rejält svenskt ordförråd. Hon har avslutat SFI-utbildningen i Varberg och pluggar nu vidare med Svenska som andraspråk.

-Här är jättefint, och mycket modernt, men kallt, säger hon denna försommardag med åtta grader och strilande regn.

Hon har fått ändra lite på sina vanor. I Syrien äts det ”lunch” vid 15-tiden efter åttatimmarsdagens slut. Nu har hon fått vänja sig vid att äta vid 12-tiden och det blir både svensk och arabisk mat.

Om drömmen i arbetslivet säger hon så här:

- Jag vill gärna fortsätta här på fastighetskontoret, men jag är egentligen inte orolig för det här med att få jobb. Det kommer att ordna sig.

När det gäller drömmar i privatlivet kommer svaret snabbt:

- Min största dröm är att få hit min dotter, och så önskar jag att kriget får ett slut, säger Ragdha och tillägger med ett leende:

-Och så hoppas jag så småningom kunna flytta till Göteborg. Det är lite väl tyst i Tvååker.

Fler yrkeskategorier på fastighetskontoret

Inji Salihi, bygg- och projektledare

Slumpen gjorde att Inji Salihi hamnade på Fastighetskontoret. Hon trivs och känner att hon varje dag lär sig något nytt. Längre fram är siktet inställt på att starta eget konsultbolag där hon vill ge plats för nyutexaminerade ingenjörer.

Det var under förra sommarsemestern mellan två resor som Inji Salihi fick syn på annonsen där fastighetskontoret sökte projektledare. Hon skickade in en ansökan och åkte till Italien.

Hon hade då arbetat ett år på ett konsultföretag, men trivdes sådär, och hade bestämt sig för att söka sig vidare.

- När jag läste annonsen där fastighetskontoret sökte bygg- och projektledare kändes det som den talade direkt till mig, berättar Inji Salihi.

Känslan stärktes efter att hon varit på den första intervjun.

-När de förklarade för mig vad jag skulle göra , sa det klick, berättar Inji Salihi.

Hon beskriver hur hon nu är projektledare för byggprojekt som ska renoveras eller byggas om. Det kan vara allt från en villa i Säve till Medborgarhuset i Gamlestaden.

-Jag får vara med från idéstadiet till slutbesiktningen. Det är nog inte så vanligt, men det ger mig förståelse för hela byggprocessen. Något som är bra för min karriär, säger Inji Salihi och passar på att ge en eloge till sina kollegor:

- Det känns som att alla är sociala och stöttande när det behövs. Och så kompletterar vi varandra. Vi yngre är kanske bättre på det tekniska och pappersjobbet, medan de äldre har erfarenheter och praktiska kunskaper, säger Inji Salihi.

Hon hade i samma veva fått erbjudande från ett internationellt byggföretag med många stora infrastrukturprojekt. Företaget var mycket angeläget och ville att hon skulle börja direkt.

-Jag visste ju inte om jag skulle få jobbet på fastighetskontoret. Därför ville jag förhala processen och bad om att få besöka företagets kontor under en förmiddag. Det besöket gjorde mig än mer tveksam till jobbet, säger Inji Salihi och fortsätter:

- Det skulle gett mig högre lön, men för mig är det viktigt att trivas på arbetet, och jag vill hellre jobba med hus än med infrastruktur.

Med erfarenheten av hur det var att utan meriter söka jobb och mötas av kalla handen siktar hon längre fram på att starta eget:

-Drömmen är en konsultfirma där jag kan fungera som mentor och ta in nyutbildade, utan att utesluta någon, säger Inji Salihi.

Fakta

Bor: Lägenhet i Göteborg
Utbildning: Byggingenjör, två mastersexamina i Projektledning (Chalmers och Northumbria Univeristy, Newcastle).
Fritid: Umgås med pojkvän, familj, läsa ( Injis lästips: Diana Gabaldons Outlander-serie) och träna.

Emil Stridsman, värderare

Efter ett halvår hemma med sonen Hugo, börjar Emil Stridsman, känna sig sugen på att komma tillbaka till kollegorna och arbetet som värderare.

-Det har verkligen varit en fantastisk tid. Man får ett annat perspektiv på tillvaron, och det har varit bra för min och Hugos relation, säger Emil Stridsman.

Efter utbildning till civilekonom fortsatte han med en mäklarutbildning och jobbade som mäklare i två år, hann med ett halvår som förvaltare på HSB innan han landade på fastighetskontoret.

Nu är han en av fyra värderare på strategiska avdelningen.

-Det är jättestimulerande. Allt som kontoret gör vad gäller att köpa och sälja är vi involverade i . Det kan handla om värdering av allt från byggrätter och olika tomträtter till exempelvis båtplatser eller tennisbanor, säger Emil Stridsman och berättar att varje tisdag har värderarna ett möte, värderingsråd.

-Då kvalitetssäkrar vi våra arbeten. Vi berättar hur vi resonerat kring en värdering och får synpunkter och frågor från kollegorna. Där är vi bollplank och tar hjälp av varandra, säger Emil Stridsman och betonar att olikheterna i ärendena gör att han varje dag lär sig något nytt.

Vid hans korta fika-besök på arbetsplatsen framgår det tydligt att han är en social person med behov av vuxenumgänge. Även om han har skaffat sig en vänkrets av andra hemmavarande pappor ser han fram emot att återgå till jobbet.

-Det är skönt att ha en arbetsgivare som uppmuntrar till föräldraledighet. Så är det nog inte överallt, säger Emil som tycker att han har en harmonisk balans mellan arbetsliv och familjeliv.

Tidigare har ha varit aktiv i fastighetskontorets idrotts- och friskvårdsförening (FIFF), och han kan tänka sig att så småningom återkomma i något av föreningens uppdrag.

-Fastighetskontorets idrottsförening är jätteviktig. Föreningen ordnar allt från hälsoveckor, turneringar till kräftskivor. Den fungerar som en festkommitté och gör mycket för den gemensamma trivseln, säger Emil Stridsman.

Fakta:

Ålder: 32 år
Bor: Hus i Sävedalen
Familj: Sambo och sonen Hugo, 1,5 år
Utbildning: Civilekonom med inriktning på bygg- och fastighetsekonomi. Utbildad fastighetsmäklare.
Fritid: Umgås med familj o vänner. Lyssnar när tillfälle ges till fotbollsmagasinet Offsides pod.

Hans Johansson, seniorspecialist inom mark, exploatering och värdering

Efter några månader på fastighetskontoret känner Hans Johansson att han hamnat rätt. Han är specialisten som sedan 80-talet varit verksam som konsult men nu tagit steget och blivit kommunal tjänsteman.

-Här finns en mycket stor kompetens. Det är en väldig styrka. Alla är engagerade och duktiga, även de som är relativt färska i jobbet. Det känns bra att ha hamnat i en miljö där man kan prata med kollegorna och de direkt är på samma våglängd, säger Hans Johansson.

Han är rekryterad för sina specialistkunskaper inom mark och exploatering. Yrkesbanan inleddes, efter utbildningen på KTH, som statstjänsteman på lantmäteriet. Efter tio år gick han över till GF-konsult, numera Norconsult, och där har han haft uppdrag både för statliga och kommunala uppdragsgivare.

-Det har nog varit 95 procent i det allmännas tjänst. Det gäller att ha rågången klar för sig. Får man som konsult en uppdragsförfrågan från den privata sidan och det kolliderar med ett uppdrag för en kommun, då gäller det att vänligt men bestämt tacka nej, säger Hans Johansson.

Med sitt stora närverk och gedigna kunskaper inom mark, exploatering och värdering var det inte så konstigt att han blev uppvaktad av fastighetskontoret.

-Det är klart att jag kände mig hedrad av att få jobba med sådana här medarbetare, där jag känner åtskilliga av dem sedan mina år i konsultbranschen, säger Hans Johansson och berättar att det blev en relativt kort anställningsprocess, mest för att reda ut vad han arbetsuppgifter skulle vara.

Som seniorspecialist ska han, på exploateringsavdelningen som har ett 50-tal anställda, vara stöd och bollplank för både ledning och medarbetare. Dessutom har han även egna projekt.

Han nämner några av de projekt som han är inkopplad på. Det är exempelvis, Karlavagnsplatsen, Station Haga, Linbanan, BoStad2021 och Backaplan.

-Det är så många roliga saker som händer i stan framöver, och det är fantastiskt att få vara med. Samtidigt innebär det en anspänning och det kräver en enorm samordning för att allt ska fungera, säger Hans Johansson

Fakta

Ålder: 62 år
Bor: Lägenhet i centrala Göteborg
Familj: Fru, två vuxna söner, tre barnbarn
Fritiden: Umgås med barnbarnen, en veckas årlig utförsåkning i Alperna, fjällvandring, litteratur gärna böcker om 1900-tals historia, men även skönlitteratur, exempelvis Jonas Hassen Khemiris ”Allt jag inte minns” (rekommenderas av Hans).