Utländska betyg

Om du har en gymnasieutbildning eller eftergymnasial utbildning från ett annat land än Sverige så kan du skicka dina betyg till Universitets- och högskolerådet (UHR) för att få veta vad din utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Tänk på att skicka in dina betyg i god tid eftersom det kan ta flera månader för dig att få en bedömning. Du kan också kontakta Universitets- och högskolerådet (UHR) direkt om du har frågor.

Kontaktuppgifter till Universitets- och högskolerådet (UHR) hittar du på deras hemsida www.uhr.se. För en del utbildningar ska du inte kontakta UHR, utan annan myndighet för att få en bedömning av dina betyg. På studie- och yrkesvägledningen kan du få information om vilken myndighet som bedömer den utbildning du har.

Om du behöver mer information eller vägledning efter att du har fått dina betyg bedömda av Universitets- och högskolerådet (UHR) kan du antingen kontakta studie- och yrkesvägledare på den skola som du studerar på eller besöka studie- och yrkesvägledningen på Rosenlundsplatsen 2. Inom Kommunal vuxenutbildning (Komvux) du kan också komplettera din utländska gymnasieutbildning för att få grundläggande behörighet för högre studier i Sverige.

Vart skickar jag mina utländska betyg på gymnasienivå?

Du skickar dina utländska gymnasiebetyg till Universitets- och högskolererådet (UHR). Där kan du ansöka om en förhandsbedömning för att få veta vad din utbildning motsvarar i Sverige.

Vart skickar jag mina utländska betyg på högskole- och universitetsnivå?

Du skickar dina utländska betyg på högskole- och universitetsnivå till Universitets- och högskolerådet (UHR). Där kan du ansöka om en förhandsbedömning för att få veta vad din utbildning motsvarar i Sverige

Yrken som kräver auktorisation

Vissa yrken är reglerade genom lag. Det betyder att det finns en beskrivning av vad som krävs för att få arbeta inom yrket. Det kan vara en examen eller en auktorisation, legitimation eller annat formellt erkännande. För att få arbeta inom ett sådant yrke måste du ansöka om erkännande hos den behöriga myndigheten för yrket, till exempel Revisorsnämnden (auktoriserad revisor), Socialstyrelsen (hälso- och sjukvårdsyrken), Skolverket (lärarlegitimation) och Jordbruksverket (veterinär).