Förmåner för färdtjänstresenärer

Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken. Färdtjänstbeviset från Göteborgs Stad ger dig några förmåner i kollektivtrafiken.

Nya avgifter efter 30 juni

15 maj 2018

Den 30 juni upphör Västtrafiks erbjudande om fria resor i kollektivtrafiken för dig med färdtjänsttillstånd.

De fria resorna infördes 2013 som ett sätt att kompensera för bristen på låggolvsvagnar som då stod stilla på grund av rost. Enligt Västtrafik så upphör erbjudandet från och med 1 juli 2018 eftersom tillgången på låggolvsvagnar i kollektivtrafiken numera anses som god.

Från och med 1 juli 2018 gäller följande när du reser med flexlinjen eller i den övriga kollektivtrafiken:

  • Om du har Västtrafiks seniorkort och ett färdtjänsttillstånd kan du resa fritt med flexlinjen mån-fre kl 8:30-15 samt på lördagar. I övrig kollektivtrafik reser du fritt med seniorkortet mån-fre kl 8:30-15 och kl 18-06 samt dygnet runt på helger och helgdagar.
  • Om du med färdtjänsttillstånd har en giltig Västtrafik-biljett (exempelvis kontoladdning, periodkort eller seniorkort) kan du ta med dig en medresenär utan extra kostnad på flexlinjen och i övrig kollektivtrafik.
  • Om du har köpt månadskort för färdtjänst gäller kortet även på flexlinjen och i övrig kollektivtrafik inom Göteborgs kommun.

Frågor besvaras av Västtrafiks kundservice 0771-41 43 00.

Färdtjänstresenärer får ta med sig en gratis medresenär

Alla som har färdtjänstbevis i Göteborg får ta med sig en gratis medresenär i kollektivtrafiken inom Göteborg. Detta gäller på alla bussar, spårvagnar, flexlinjebussar, tåg och båtar inom staden. Färdtjänstresenären måste själv ha ett giltigt färdbevis, till exempel färdtjänstens månadskort eller en västtrafikbiljett samt visa upp sitt färdtjänstbevis.

Färdtjänstresenärer reser gratis på båtarna i södra skärgården

Båtresan med Västtrafiks båtar till och från Saltholmen är gratis för alla med färdtjänstbevis. Färdtjänstresenärer har rätt att ta med sig en medresenär gratis på båten precis som i den övriga kollektivtrafiken i Göteborg.

Om du har färdtjänst kan du åka med seniorkortet på flexlinjen

Du som har färdtjänst och ett seniorkort (65+kort) från Västtrafik, reser gratis med flexlinjen mellan klockan 8.30 och 15 på vardagar och hela dagen på lördagen. Visa upp seniorkortet tillsammans med färdtjänstbeviset. Övrig tid reser du med Västtrafiks olika kort och biljetter. Du som har färdtjänst men saknar ett seniorkort betalar din flexlinjeresa med Västtrafiks kort och biljetter.

Mer om seniorkortet

Synskadade får ta med gratis ledsagare i Göteborgsområdet och i Bohuslän

Ledsagare till en synskadad person reser avgiftsfritt i kollektivtrafiken i Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Orust, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö samt Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad, Tanum och Uddevalla.