Sortera ut matavfall

Du kan sortera ut ditt matavfall i vår bruna påse. Då gör vi biogas och biogödsel av matavfallet och du är med och bidrar till det naturliga kretsloppet. Här kan du läsa om vad du ska tänka på när du sorterar ut ditt matavfall i den bruna påsen. Lägg aldrig matavfallspåsen i en plastpåse. Resterna efter biogastillverkningen blir gödning, och vi vill inte sprida plastrester på våra åkrar.

Det här kan du lägga i den bruna påsen

 • Matrester, råa och tillagade
 • Frukt- och grönsaksrester
 • Ägg och bröd
 • Kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar
 • Hushållspapper och pappersservetter
 • Snittblommor och krukväxter utan jord

Det här kan du inte lägga i den bruna påsen

 • Tobak, fimpar och snus
 • Blöjor och bindor
 • Tyg
 • Innehållet i dammsugarpåsen
 • Kattsand och kutterspån
 • Sand, jord, lera och grus
 • Glas och metallföremål
 • Grillkol och vedaska
 • Jord från krukväxter

Observera att det också är viktigt att det inte kommer med plastfolie, plastpåsar och annat som inte kan brytas ned i matavfallspåsen. Lägg aldrig den bruna papperspåsen i en plastpåse när du slänger den.

Bruna påsen i både villor och hyreshus

Du kan använda den bruna papperspåsen både om du bor i villahushåll och i hyreshus eller bostadsrättsförening. Förutsättningen är bara att du eller din fastighetsägare har separat insamling av matavfall. Papperspåsen lägger du i ett eget kärl som hämtas för sig. Påsarna med ditt matavfall körs till behandling. Där omvandlas matresterna till biogas för fordon och till biogödsel som ersätter konstgödsel.

Ingen plast i eller runt den bruna påsen

Observera att det också är viktigt att det inte kommer med plastfolie, plastpåsar och annat som inte kan brytas ned i matavfallspåsen. Lägg aldrig den bruna papperspåsen i en plastpåse när du slänger den. Ta istället en torr papperspåse utanpå den blöta. Papperspåsen är specialgjord av ett våtstarkt material som är lätt nedbrytbart. För att hålla din påse torr kan du lägga luftigt ihopknycklat tidningspapper eller äggkartong i botten, innan du lägger i ditt matavfall.

Den bruna papperspåsen används både av villahushåll och i många hyreshus och bostadsrättsföreningar. Papperspåsen lägger du i ett eget kärl som hämtas separat. Påsarna med ditt matavfall körs till behandling. Där omvandlas matresterna till biogas för fordon och gödning. Lägg därför aldrig matavfallspåsen i en plastpåse. Vi vill ju inte sprida plastrester på våra åkrar.

Ställ din bruna påse luftigt

Du bör ställa din matavfallspåse luftigt. Kretslopp och vatten har en specialgjord hållare av plast som du kan få gratis av oss, eller som din hyresvärd kan skaffa åt dig.

Om dina bruna påsar tar slut

Du som bor i villa eller radhus får nya matavfallspåsar två gånger per år av vår entrepenör. Skulle påsarna ta slut innan dess kan du kontakta oss på Kretslopp och vattens kundservice så ser vi till att du får nya.

Om du bor i flerbostadshus kontaktar du din hyresvärd eller bostadsrättsförening som i sin tur kan kontakta Kretslopp och vattens kundservice för att få fler påsar till hela fastigheten.

Du kan också hämta matavfallspåsar på återvinningscentralerna.

Äger eller förvaltar du flerbostadshus måste du alltid kontakta Kretslopp och vattens kundservice för att få nya matavfallspåsar.

Kattsand blir inte biogas

Kattsand ska inte läggas i påsen för matavfall eftersom den inte går att omvandla till biogas. Den är heller inte bra för din kompost, eftersom den innehåller bakteriedödande medel i form av bakterier som i sin tur kan ta död på kompostens nyttiga bakterier. Kattsand ska därför slängas i den vanliga soppåsen.

Vill du som bor i småhus att vi hämtar ditt matavfall?

Så här gör du som bor i villa eller radhus för att ändra ditt abonnemang