Spelberoendeteamet är beredda på ökat tryck under fotbolls-VM

Fotograf: Most photos

Publicerad 12 juni 2018

Vem gör nästa mål, får nästa varning eller springer offside? Under fotbolls-VM kan du spela om pengar på nästan allt. Hela tiden. -Vi är beredda på ett ökat tryck. De snabba spelen som marknadsförs hårt under VM är mycket beroendeframkallande. Risken ökar att fler tvingas söka hjälp för spelproblem, säger Johan Conse, behandlare på Spelberoendeteamet Göteborg.

Spelberoendeteamet Göteborg ger råd, stöd och behandling för göteborgare över 18 år som har problem med spel om pengar. Inför fotbolls-VM förbereder sig Spelberoendeteamet för att kunna erbjuda stöd till fler hjälpsökande. Under förra mästerskapet, för fyra år sedan, ökade antalet hjälpsökande markant hos den nationella stödlinjen för spelberoende. Sedan dess har också spelutvecklingen gått snabbt framåt, med allt fler snabba, beroendeframkallande spel.

-De farligaste är de där tiden mellan insats och belöning är kort, som live-betting. Under VM kommer sådana spel att vara tillgängliga hela tiden och reklamen är massiv. Fler riskerar att fastna i ett spelberoende, säger Johan Conse.

Börjar ofta med små summor

På Spelberoendeteamet möter man många som på bara några månader spelat bort hundratusentals kronor. Ofta börjar det med små summor. De första vinsterna ger kickar, och när man sedan ökar sina insatser ökar spänningen ännu mer. Spelandet brukar då accelerera snabbt.

-Du förlorar och börja ta större risker, eftersom du måste vinna igen det du förlorat. Förlusterna blir större, men minnena av dina tidigare vinster finns kvar: ”Det kan gå att ställa allt tillrätta igen, det måste vända snart”.

Men istället hamnar man ofta i en härva av spel, lån, skulder och lögner. När man väl söker hjälp är det ofta i en akut kris – när skuldberget är jättelikt och ångesten ständigt är närvarande.

-Eller så spricker bubblan. Sambon upptäcker att det plötsligt inte finns några pengar på barnens konto. Skammen är enorm och blir en drivkraft att söka hjälp, säger Johan Conse.

Tecken på risk för spelberoende

Vanliga tecken på risk för spelberoende är att man spelar för allt större summor, tänker ständigt på spel och ljuger för att dölja sitt spelande. Johan Conses råd till den som märker av sådana tecken under fotbolls-VM är att spärra sig från spelsajterna, aktivera sig med annat som tar bort fokus från spelandet och att söka hjälp.

-Vänd dig till oss på Spelberoendeteamet. Ta hjälp av en närstående om det känns svårt att kontakta oss själv. Vi kan hjälpa dig hantera dina tankar och beteenden kring spel, säger Johan Conse.

Om Spelberoendeteamet Göteborg

  • Vänder sig till göteborgare över 18 år som har problem med spel om pengar.
  • Erbjuder behandling i grupp eller individuellt. Behandlingen baserar sig på kognitiv beteendeterapi (KBT) och motiverande samtal (MI).
  • Även du som är anhörig till någon som spelar för mycket kan kontakta Spelberoendeteamet.
  • All rådgivning, behandling och stöd till dig är gratis.
  • Drivs av Social resursförvaltning, Göteborgs Stad.
  • Har ett nära samarbete med Spelberoendes förening i Göteborg som erbjuder kostnadsfritt kamratstöd för personer med problem med spel om pengar.

Läs mer på www.goteborg.se/spelberoendeteamet